Kapotgemaakt door je eigen universiteit
13 jul. 2021
(English subtitles available) We doken in het probleem van wangedrag op universiteiten. Wat maken jonge wetenschappers mee en wat is er aan te doen?
Wangedrag is een probleem waar alle mensen die werken of studeren aan de universiteit mee te maken kunnen krijgen. We focussen ons op promovendi, omdat dit een extra kwetsbare groep is als het gaat om wangedrag: ze zijn vaak totaal afhankelijk voor hun baan en hun promoveren van een onderzoeksleider en krijgen te maken met publicatiedruk.
Over de cijfers:
Via het netwerk van promovendi verzamelden we zo’n 400 ervaringen van studenten die (willen) promoveren en dus als jonge wetenschapper beginnen aan een academische carrière. Ook voerden we achtergrondgesprekken. Dat hebben we bewust allemaal onherleidbaar verwerkt. Daarom zitten er geen namen van universiteiten of specifieke personen in de video. We zien de ervaringen als belangrijk omdat ze inkleuren waar dit over gaat en wat de gedeelde problemen zijn, maar de uitvraag is geen representatief onderzoek.
We hebben gesproken met de VSNU, FNV, WO in Actie, Promovendi Netwerk Nederland, studentengroep Wangedrag, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, Rathenau Instituut, NWO, vereniging van vertrouwenspersonen, KNAW en de LSVb.
In de video noemen we ook een voorbeeld waarbij een promovendus onder meer door een verstoorde werkrelatie zelfmoord pleegde. Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113, 0800-0113 en 0900-0113 (allemaal 24/7 bereikbaar) en 113.nl.
1 Don’t Talk to the Police
20 mrt. 2012
Defense witness: Don’t put words in my mouth
3 dec. 2012
2 Eight Days of Glory: The Myth of Rosie Ruiz
3 Why did Rosie Ruiz CHEAT the 1980 Boston Marathon? (JOG ON Running Through History)
21 sep. 2020
4 Onderzoekers over publicatiedruk Pauw & Witteman 25 november 2011
25 nov. 2011
Voor de derde keer in drie maanden tijd komt onderzoeksfraude bij een universiteit aan het licht. Professor Don Poldermans, hoogleraar peri-operatieve cardiovasculaire zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft op een onzorgvuldige manier data verzameld. Bijna twee weken geleden maakte de Nijmeegse Radboud Universiteit bekend dat een promovendus onderzoeksresultaten heeft ‘verfraaid’.
Hoewel deze fraudezaken aanzienlijk minder ernstig zijn, doen ze denken aan de zaak Stapel. De beroemde hoogleraar bleek jarenlang onderzoeksdata uit zijn duim gezogen te hebben. Hij werd ontslagen bij de universiteiten waar hij werkte, en leverde zijn doctorstitel in. De Universiteit Tilburg doet zelfs aangifte tegen de ex-professor.
De drie zaken doen het imago van de wetenschap geen goed, zeker aangezien het vooraanstaande hoogleraren betreft. Sommigen wijden de fraudezaken aan een structureel probleem in de academische wereld. Door de grote druk om met opzienbarende wetenschappelijke ontdekkingen te komen zouden sommige onderzoekers in de fout gaan.
Yvo Smulders is – net als professor Poldermans – internist. Hij komt samen met psychiater Joeri Tijdink en Robbert Dijkgraaf, scheidend president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, praten over de grote prestatiedruk bij academici.
5 The Nastiest Fast Food Prank
5 apr. 2016