A villainous crook

1 PowLitie 28 april 2014: Creditcardfraudeur in de kraag gevat

29 apr. 2014

Uit PowLitie van 28 april 2014: Creditcard veilig? Onzin: mensen kunnen zomaar shoppen met jouw kaart. Zodra je erachter komt ben je al te laat.
 

2 Powlitie S03E03 2014 Tasjesdief en Boevenval IJburg

3 apr. 2014

Powlitie S03E03 (2014) Tasjesdief en Boevenval PowLitie laat zien hoe je met het gebruik van moderne technologie boeven kunt vangen.
 
 

3 We kochten undercover vals geld, tonen de arrestatie en spraken Europol over deze handel (AVROTROS)

14 jan. 2020

Nederland speelt een sleutelrol bij de distributie van valse euro’s via internet, concludeert opsporingsinstantie Europol. Voor de verkoop en distributie worden dezelfde kanalen gebruikt als de XTC-handel, waarin Nederland wereldwijd koploper is. 
 
‘Het meeste valse geld wordt gedrukt in Napels en omgeving, het bolwerk van de Italiaanse maffia-organisatie Camorra’, zegt Europolspecialist Pedro Felício tegen Opgelicht?!. Los van de uitzending hebben we een exclusief interview met Pedro Felício opgenomen, het interview kun je aan het einde van dit artikel terugvinden.
 
Een pseudokoper van Opgelicht?! kocht onlangs twintig nepbiljetten van vijftig euro. Voor het bedrag van 300 euro kochten we nepbiljetten die zogenaamd een waarde 1.000 euro vertegenwoordigen. De programmamakers waren ingegaan op een advertentie op de chat-app Telegram. De redactie stond erop het geld persoonlijk in ontvangst te nemen. 
 
 
Weten hoe je valse eurobiljetten herkent? 
 
 

Back to menu

4 Undercover op Telegram en de handel in wapens, drugs, illegale software en nepgeld | (AVROTROS)

20 nov. 2019

Hasj en wiet worden er per kilo verhandeld, GHB verwisselt per liter van eigenaar en XTC kun je per duizend pillen op de kop tikken. Maar ook vuurwapens, illegaal vuurwerk, nep-merkkleding, vals geld, bankpasjes en illegale software worden open en bloot aangeboden in verschillende gespreksgroepen op de berichtendienst. Telegram is de tegenhanger van WhatsApp. De end-to-end versleutelde berichten waarmee de gebruikers met elkaar communiceren, kunnen niet door de politie worden afgeluisterd. Kortom: Telegram is zeer interessant voor criminelen.
 
Nu is end-to-end versleuteling van berichten niet exclusief voorbehouden aan Telegram. WhatsApp maakt bijvoorbeeld gebruik van dezelfde beveiligingsstandaard, waardoor berichten niet door derden kunnen worden gelezen. Ook Facebook Messenger biedt een versleutelde, geheime gespreksmodus: hoewel je deze modus momenteel nog handmatig moet inschakelen, zijn er wel plannen om deze versleuteling als standaard te implementeren. We beweren dus niet dat Telegram alleen voor schimmige, duistere doeleinden wordt gebruikt, maar waarin Telegram zich wel onderscheidt van andere apps die het chatverkeer versleuteld versturen, is het gemak waarmee je lid kunt worden van groepen waarin zich zaken afspelen die het daglicht niet kunnen verdragen.
 
Opgelicht?! dook in de duistere wereld van deze groepen op Telegram. Hoe werkt dat precies, je aanmelden voor zo’n groep? Wat wordt er zoal te koop aangeboden? En hoe makkelijk is het om een afspraak te maken voor verboden handel en wandel?
 
 

5 Handige Haarlemmer Sidney Vermeulen incasseert hoge aanbetalingen, maar levert geen werk (AVROTROS)

15 apr. 2020

Een tuinafscheiding metselen, een tuinhuisje opknappen of verwaaide balkondelen herstellen; Sidney Vermeulen zegt het allemaal te kunnen. Maar de klanten die Opgelicht?! spreekt, raken keer op keer teleurgesteld nadat zij met Sidney in zee zijn gegaan.
 
‘Alleskunner’ Sidney Vermeulen presenteert zich als hovenier, maar doet daarnaast verschillende andere klussen in en om het huis. Trees wilde haar tuin door Sidney laten bestraten. Corrie schakelde Sidney eerst in om een kleine lekkage te repareren en huurde hem opnieuw in voor het vervangen van een windscherm. En Tom hoopte aan Sidney een goede te hebben om zijn tuinafscheiding te laten metselen. In alle gevallen ging het echter mis.
 
 

6 Opgelicht – Leon Cuijpers – Venlo

15 apr. 2020

Bij ons in Venlo bekend als Leon (Beer) Cuijpers, beruchte oplichter. Hier in Limburg maakte hij al talloze slachtoffers. TV Programma Opgelicht besteedde tussen 2010 en 2015 maar liefst 3 x aandacht aan hem.
 

7 Total loss verklaarde trike wordt na dodelijk ongeval te koop aangeboden met teruggedraaide teller

21 apr. 2020

Het was de dag van zijn leven. Een droom kwam uit. Rijden op een Can-Am Spyder. Rick van Loosbroek, geboren in 1986, huurt samen met een vriend een zogenoemde trike. Hij heeft nooit geweten dat zijn droom leidt tot de nachtmerrie van zijn familie, vrienden en kennissen. Op 8 juli 2018 verongelukt Rick op de A2. Zijn passagier wordt zwaar gewond afgevoerd met de traumahelikopter. Hij overleeft, maar kampt nog dagelijks met de fysieke ongemakken en is mentaal nooit meer de oude geworden. Rick van Loosbroek mocht maar 31 jaar oud worden.
 
Anita en Michel van Loosbroek zijn de ouders van Rick. Beiden krijgen samen met Rick’s broer Jeffrey kippenvel tijdens het kijken naar de reportage van Opgelicht?! over sjoemelmotoren. Een trike is dan weliswaar officieel geen motor, maar het heeft wel veel dezelfde kenmerken. Je mag een trike, net als een quad, met je autorijbewijs besturen. Het heeft dan ook eenzelfde kenteken als een auto, maar er is geen APK-plicht. Ook geldt voor trikes, net als voor motoren, dat er geen tellerstanden worden geregistreerd.
 
De familie Van Loosbroek heeft zich ondanks het ondragelijke verlies altijd ingezet om de gevaren van dit soort voertuigen onder de aandacht te brengen. Ze startten zelfs een petitie om een verbod te bewerkstelligen: https://www.petities.com/haal_can_-_a… 
 
 

 

8 Confrontatie met een sjoemelaar: kilometerstanden kloppen van geen kant! | (AVROTROS)

13 nov. 2019

Dave Borger koopt via Marktplaats een cabriolet van ene Marc. De auto blijkt na aankoop echter de nodige verborgen gebreken te hebben. Ook ontdekt hij dat de kilometerteller van de auto met zo’n 100.000 kilometer is teruggedraaid. Wat nu? Opgelicht?! komt in actie.
 
Als Marc probeert zijn geld terug te krijgen, is de verkoper echter in geen velden of wegen te bekennen. Het opgegeven adres in Duitsland klopt namelijk niet. Op het adres in het Limburgse dorp Wijnandsrade, waar de koop tot stand is gekomen, wordt een aangetekende brief van Dave niet in ontvangst genomen. Wij besluiten om met Dave mee te speuren naar deze verkoper van tweedehands auto’s Lees hier meer: https://opgelicht.avrotros.nl/uitzend…
 

9 Fraude met autosleutels | Opgelicht (AVROTROS0

14 nov. 2018

 

10 Tros Opgelicht 17-04-2018

18 apr. 2018

Tros opgelicht.
 

11 TROS Opgelicht Cinjee Advies

28 sep. 2014

uitzending van Tros Opgelicht over Cinjee Advies
 

12 AvroTros opgelicht?! – Koopfraude internet

26 jan. 2015

Part of the Kickstarter project illuPay
(c) AVROTROS 2015
 
This partly explains why we are overtaken by events. Does not prevent fraud. Excellent examples criminals can use, it’s easy. These tricks are NOT possible illuPay. Goed voorbeeld waarom we achter de feiten aanlopen. Het voorkomt geen fraude. Duurt een aantal dagen/weken voordat het in de gaten loopt, dat is te laat. Criminelen weten dat het zo werkt. Mensen zijn hun geld kwijt of daarna kwijt met slimme trucs. Dit is NIET mogelijk met illuPay.
 

13 TROS Opgelicht met mr. Korver 09-02-2016

25 apr. 2016

Een item over Frans Bakker in een uitzending van TROS Opgelicht. Al 20 jaar laat Frans Bakker een spoor van vernielingen na door fraude middels faillissementen en stichtingen. Mr. Korver is de advocaat van één van de gedupeerden.
 
Het gehele item over Frans Bakker duurt 23 minuten en 29 seconden. Wilt u alleen mr. Korver zien spreken, spoelt u dan door naar 21 minuten en 49 seconden.
 

14 Aangifte doen van oplichting zinloos? De resultaten van onze enquête voorspellen weinig goeds

29 dec. 2020

Al twintig jaar waarschuwt Opgelicht?! voor oplichtingstrucs en voor personen die zich – diplomatiek uitgedrukt – maar moeilijk aan hun afspraken kunnen houden. Dagelijks krijgt de redactie vele mails van mensen die zich gedupeerd voelen. En dagelijks spreken we mensen die in hun geval geen aangifte konden doen bij politie of die te horen kregen dat aangifte doen geen zin zou hebben. En dat terwijl deze mensen vaak wel degelijk zijn bedonderd. De redactie van Opgelicht?! besloot daarom een enquête af te nemen over aangifte doen. Hoe verloopt het aangifteproces? Hoe belangrijk is aangifte doen bij oplichting? En komen de oplichters weg met hun daden? De uitkomsten van de enquête bespreken we met onder meer Ellie Lust en advocaat Marius Hupkes.
 

15 Zit dezelfde fraudeur achter twee grootschalige oplichtingszaken? Aan PUL Hoveniers zit een luchtje

29 dec. 2020

Tijdens ons onderzoek naar de fraude met het aanleggen van tuinen door het malafide hoveniersbedrijf HS Combinatie uit Woerden stuitte de redactie op een bedrijf dat er dezelfde werkwijze op nahoudt. Toeval? Of is de fraudeur na het uitschrijven van HS Combinatie vrolijk verder gegaan met een nieuw bedrijf?
 
Maar liefst 21 mensen onderhandelen in de zomer met PUL Hoveniers en Infra over het aanleggen van hun tuin, oprit of het plaatsen van een schutting. De eigenaar van het bedrijf, volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel een zekere Patrick Pul, nam via Werkspot contact met hen op.
 
Nadat de opdrachtgevers hun wensenlijstje hadden doorgegeven, nam Patrick contact met hen op. Mieke en Jana, twee van de gedupeerde opdrachtgevers, spraken de hovenier met enige regelmaat: ‘Hij was aardig, had kennis van zaken en dacht mee met de wensen die ik had’, aldus één van hen. Vanwege het coronavirus komt Patrick echter niet bij zijn klanten langs. Geen probleem: aan de hand van de wensen van zijn klanten komt PUL Hoveniers en Infra ook op afstand met een scherpe offerte.
 
 

16 Saw Blade Flies Into Car

28 jun. 2014

This clumsy handyman has got a rogue saw-blade, and it’s flying ninja-style right into people’s cars!
 
Gags are filmed in Québec. Originality, authenticity and joie de vivre… Discover more about Québec