Firework disaster Enschede

The Firework disaster in Enschede, also known as the Enschede fireworks disaster, occurred on May 13, 2000, in the city of Enschede, in the eastern part of the Netherlands. The key points about the disaster are:

  1. Cause: The disaster was caused by a fire at a firework storage facility in the city. The fire ignited the fireworks, causing a series of explosions that devastated the surrounding area.

  2. Casualties: The disaster resulted in the deaths of 23 people, including four firefighters, and injured more than 1,000 people.

  3. Damage: The explosions caused extensive damage to buildings and infrastructure in the surrounding area, including destroying more than 400 homes.

  4. Investigation: An investigation into the disaster found that the storage facility was illegally operating, with inadequate safety measures in place.

  5. Legal proceedings: Following the disaster, a number of people were prosecuted for their role in the illegal storage and transport of the fireworks. The company responsible for the storage facility was also fined heavily.

  6. Rebuilding: In the aftermath of the disaster, a significant effort was made to rebuild the affected areas of the city. This included the construction of new homes and public facilities, as well as the implementation of improved safety measures to prevent similar incidents from occurring in the future.

1 Discovery Channel: Enschede (Deel: 1)

15 okt. 2006

Discovery Channel: Enschede (Deel: 1)

2 Discovery Channel: Enschede (Deel: 2)

 
Discovery Channel: Enschede (Deel: 2)

3 The Enschede Fireworks Factory Disaster 2000 (Documentary)

Back to menu      IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 
 

The in-depth story of the Enschede Fireworks Factory Explosion Disaster On a sunny Saturday afternoon in May 2000, the residents of Roombeek are gathered in the streets, wondering where the cloud of black smoke is coming from. They seem surprised to hear there’s some sort of production facility right around the corner. Little do they know that living standards in the neighborhood had been so low that a fireworks factory was allowed to operate nearby…

4 Vuurwerkramp Enschede

Documentaire (2004) over de geschiedenis van vuurwerk. (c) Discovery Channel

5 De geheimen van Enschede (SIMON VUYK).

6 Pauw & Witteman – Simon Vuyk over vuurwerkramp

26 apr. 2010

Journalist Simon Vuyk onderzocht voor Revu en SBS de vuurwerkramp in Enschede. In ‘De waarheid achter de vuurwerkramp’ schrijft hij dat de ramp een ongeluk was, maar dat de vuurwerkfabriek nooit in een woonwijk had mogen staan. TNO deed in een rapport aanbevelingen voor regelgeving van vuurwerkopslag. Als deze aanbevelingen waren opgevolgd zou de fabriek niet in een woonwijk hebben gestaan en waren licht en zwaar vuurwerk niet samen opgeslagen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft altijd verklaard dit TNO-onderzoek nooit te hebben ontvangen, maar volgens Vuyk blijkt uit een verzendlijst van TNO dat het onderzoek wel degelijk verstuurd is.

7 Oud-rechercheur Paalman: ‘Had ik me maar stil gehouden over vuurwerkramp’

4 dec. 2013

Oud-rechercheur Jan Paalman heeft spijt dat hij zich niet heeft stil gehouden toen hij argwaan kreeg over het rechercheonderzoek naar de vuurwerkramp. Dat zegt hij nu, 13 jaar later, na het verschijnen van zijn eigen documentaire.

8 Intervieuw Jan Paalman 2012 tbv Rens Weustink

 

5 dec. 2013

Met dank aan N.N. bij mij bekend

9 Documentaire vuurwerkramp: Terug naar 13 mei 2000

Back to menu    IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

14 mei 2010

In deze speciale reportage wordt terugegaan naar 13 mei 2000 waarop SE Fireworks in Enschede tot ontploffing kwam. Van de ontploffing tot de grote herdenking passeren verschillende zaken de revue, waaronder de eerste beelden van het rampgebied, de onzekerheid over het aantal doden, het bezoek van Koningin Beatrix, de geschokte reacties van politici en de eerste herstelwerkzaamheden.

10 Barend & Witteman: Rudi Bakker over de vuurwerkramp

Back to menu   IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

3 jan. 2014

Dagelijks live praatprogramma met gasten en publiek, afwisselend gepresenteerd door Sonja Barend en Paul Witteman, vanuit Mediacafé Plantage te Amsterdam.
 
In deze aflevering praat Sonja Barend met R. Bakker, dir. S.E. Fireworks, en J. P. Plasman, advocaat van Bakker, over Bakkers vrijspraak door de rechter n.a.v. de vuurwerkexplosie in Enschede.
 
Aan de orde komen o.a. de vraag of de overheid verantwoordelijk is voor de ramp, de veelvuldige inspecties van de fabriek door de overheid voorafgaande aan de ramp, de mogelijke oorzaak van de ramp, André de V. en de heer Smallenbroek als mogelijke verdachten van brandstichting, en de invloed van de ramp op Bakkers sociale leven en gezinsleven. Uitgezonden op 03 april 2002.

11 Directeur S.E. Fireworks Rudi Bakker: “Ik ben opgeofferd” | RTV Oost

13 mei 2020

Het moment dat Rudi Bakker op 13 mei 2000 het terrein van z’n vuurwerkfabriek aan de Tollensstraat op loopt vergeet hij nooit meer. “De officier van dienst snauwde dat ik weg moest. Ik heb geprobeerd mensen weg te krijgen, maar dat lukte niet. Tien minuten later ontplofte de boel en was ik schuldige.”

|| Volg ons ook op social media! ||

Download onze app om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Overijssel

|| Wie zijn wij? ||

RTV Oost is de regionale omroep voor Overijssel. Gebeurt er iets in Overijssel, dan zie je het bij RTV Oost. Natuurlijk als eerst in onze app, op de website en op social media, maar ook op radio en televisie.

Heb je een nieuwstip? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 – 57 03 33 33.

12 Vuurwerkramp en de vervalste bewijslast; Hans Moll en Paul van Buitenen

6 nov. 2017

“De feiten terugdraaien om te kunnen verklaren wat er is gebeurd en met bewijs rotzooien. TNO heeft bijvoorbeeld open en bloot materiaal vervalst.”
 
Paul van Buitenen is klokkenluider en praat met Hans Moll over de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Van Buitenen deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar de oorzaak van de ramp en de rol van de overheid tijdens en na de ramp. Centraal staat de vraag; kloppen de conclusies dat de overheid in al haar geledingen geen schuld valt toe te kennen? Anders gezegd; de fouten liggen uitsluitend bij S.E. Fireworks? Van Buitenen komt met pijnlijk andere conclusies.
 
Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. Doneren kan ook via crypto-currencies; www.cafeweltschmerz.nl/doneer/

13 De vuurwerkramp en het frustreren van waarheidsvinding; Marcel van Silfhout en Paul van Buitenen

21 jan. 2019

Voormalig klokkenluider en Europarlementariër Paul van Buitenen heeft de afgelopen 4,5 jaar het officiële onderzoek van de vuurwerkramp in Enschede onderzocht. De aanleiding was het rapport van de rijksrecherche. Daarin kwamen een aantal feiten boven tafel die in het officiële eindrapport over de ramp werden verzwegen.

📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer

Van Buitenen kwam tot de ontdekking dat zowel het officiële onderzoek als de conclusies slechts tot doel hadden, de overheid met haar verordeningen en toezicht vrij te pleiten van enige schuld. Men was niet bezig met waarheidsvinding maar met het aansturen naar een gewenst onderzoeksresultaat. Dit om miljarden claims te voorkomen. Om die reden werden de eigenaren op het schandblok gezet met valse verklaringen en het frauderen met getuigenverklaringen.

Marcel van Silfhout is onderzoeksjournalist, auteur, en voedselveiligheid- en spoorwegenexpert. Hij werkte voor regionale dagbladen (Utrechts Nieuwsblad. GPD) en Nederlandse televisie programma’s als Zembla, Uitgesproken en De Ombudsman (VARA) en KRO Reporter.
In de afgelopen jaren schreef hij een aantal boeken, zoals ‘Kookkaravaan, smaakroute door Marokko’, dat in 2011 werd verkozen tot het Nederlands Kookboek van het Jaar. Ook Gourmand Cookbook Awards (Parijs, maart 2012) bekroonde ‘Kookkaravaan’ tot Best Cookbook in The Netherlands.

14 ‘Naming and shaming’ door Paul van Buitenen over de Vuurwerkramp: Pim van Galen en Paul van Buitenen

Back to menu   IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

10 jan. 2020

Nederlands bekendste klokkenluider schreef bijna zes jaar aan een 1400 pagina’s tellend alternatief onderzoek naar de vuurwerk ramp in Enschede (13.5.2000) Conclusie : de overheid is nalatig geweest en had de ramp kunnen voorkomen. Tot 13 mei – 20 jaar na de ramp – brengt van Buitenen tientallen namen naar buiten van personen die rond het drama een kwalijke rol hebben gespeeld. Naam nr 1: officier van justitie Herman Stam.
 
Vandaag de eerste naam, niet op regisserend maar op uitvoerend niveau: de zaaksofficier van de strafvervolging van de Vuurwerkramp, toenmalig officier van justitie mr. Herman Stam. Mr. Stam is op dit moment senior rechter bij de rechtbank Overijssel, locatie Almelo. Hij werd indertijd verrassend benoemd als zaaksofficier op het grootste naoorlogse recherche-onderzoek van de Nederlandse politie.
 
Dit ondanks zijn gebrek aan ervaring op zulke onderzoeken. Hij kwam van de belastingdienst en de FIOD.  Dit is géén gerechtelijke dwaling. Het is een vooropgezet plan van elementen uit het overheidsapparaat om de Nederlandse staat te vrijwaren van wat zij zien als een belang van de staat. 
 
Hiermee start Van Buitenen de ontrafeling van wat tot nog toe de grootste misleiding van de rechterlijke macht is in de recente geschiedenis van de Nederlandse rechtsstaat.

15 Expertgroep Klokkenluiders wil parlementair onderzoek naar vuurwerkramp

Back to menu    IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

14 mei 2016

De expertgroep Klokkenluiders wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de vuurwerkramp in Enschede. Bekijk het hele bericht op: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default…..

16 J’accuse, de verzwegen feiten van de Vuurwerkramp

16 mrt. 2020

De vuurwerkramp in Enschede is bijna 20 jaar geleden, maar nog steeds vinden veel betrokkenen dat de waarheid in het verborgene ligt.

Oud klokkenluider en onderzoeker Paul van Buitenen was met direct betrokkenen te gast in studio Weltschmerz, gelegen aan de Haagse Hofvijver, pal naast het Torentje.

Paul overhandigde een petitie aan PVV Kamerlid Roy van Aalst, waarin een samenvatting van het 1400 pagina’s tellend alternatief onderzoeksrapport, dat Van Buitenen binnenkort openbaar maakt.

Verdere sprekers: Rudi Pater, oud-eigenaar van SE Fireworks; Mathilde van der Molen, weduwe omgekomen brandweerman; Jan Paalman, oud-rechercheur Tolteam. Gespreksleiding Marcel van Silfhout.

NB LET OP!!! DEZE OPNAMES HEBBEN NOG NIET DE KWALITEIT DIE ONS VOOR OGEN STAAT. Wij verwachten dat de crew onze nieuwe studio in Den Haag spoedig onder controle heeft. In deze eerste opname in de nieuwe studio liet de (microfoon) techniek ons hier en daar in de steek, waarvoor onze excuses.

links: https://vuurwerkramprapport.nl

17 Van Buitenen over publicatie onderzoeksrapport vuurwerkramp

Back to menu      IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

12 mei 2020

Op 13-05-2020 is het twintig jaar geleden dat de vuurwerkramp plaatsvond. Voor veel Enschedeërs een litteken, maar soms ook nog een open wond, omdat er ook nog veel vragen open staan. “Wat wordt hier verzwegen?”, werd er meteen na de ramp al gevraagd. Een van de mensen, die antwoord probeert te vinden op die vraag, is klokkenluider Paul van Buitenen. 1Twente-journalisten Henk ten Harkel en Ernst Bergboer praatten, een dag voor publicatie van het onderzoeksrapport van Van Buitenen, met de klokkenluider.

18 Zo zag Roombeek eruit voor de vuurwerkramp

13 mei 2015

De Bijrijder van RTV Oost heeft in het jaar voor de vuurwerkramp rondgereden in de wijk Roombeek in Enschede. Die vuurwerkramp zorgde in 2000 voor een tragedie die de wijk voorgoed veranderde.

19 Interview vuurwerk:munitieramp Enschede 2000

 

20 “Klokkenluiders zijn loyale, maar naïeve mensen” ; Hans Moll met Paul van Buitenen

29 apr. 2017

Cafe Weltschmerz

Hans Moll in gesprek met klokkenluider Paul van Buitenen: “Je werk, je huwelijk en je gezondheid; als het een beetje tegen zit verlies je ze alle drie.”

Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13.

Paul van Buitenen (1957) was in de jaren negentig werkzaam als ambtenaar bij de Europese Commissie. In deze functie liep Van Buitenen regelmatig aan tegen onregelmatigheden en fraude en maakte hiervan ook melding bij zijn superieuren. Toen hij ontdekte dat niets werd gedaan met zijn meldingen besloot Van Buitenen in december 1998 het Europees Parlement in te lichten met als uiteindelijk resultaat het aftreden van de Europese Commissie onder leiding van Santer.

Van 2004 tot 2009 was Van Buitenen namens zijn eigen opgerichte partij ‘Europa Transparant’ lid van het Europees Parlement. Van Buitenen was daarna actief bij de ‘Expertgroep Klokkenluiders’ die zich onder andere hard maakte voor een wettelijke bescherming van klokkenluiders. De inspanningen van deze expertgroep hebben in 2016 geleid tot de Wet Huis voor Klokkenluiders.

In dit gesprek met Hans Moll vertelt Van Buitenen over de psychische en sociale druk waar klokkenluiders onder staan, zijn eigen ‘David tegen Goliath’, afluisterpraktijken en hoe hij naast de tegenwerking ook steun ontving uit onverwachte hoek.

In een volgend gesprek met Hans Moll zal Van Buitenen ingaan op de belangrijkste conclusies uit zijn drie jaar durende onderzoek naar het optreden van de overheid in een van grootste Nederlandse rampen van de afgelopen 30 jaar.

21 Klokkenluider doet aangifte tegen de staat om vuurwerkramp

Back to menu      IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

28 okt. 2019

‘Klokkenluider’ Paul van Buitenen doet maandagmiddag aangifte tegen de Nederlandse staat en de gemeente Enschede wegens ‘ondermijning van de rechtstaat’ bij de afhandeling van de vuurwerkramp.

22 10 Jaar Vuurwerkramp – deel 1

 
Donderdag 13 mei 2010 is het tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. In de aanloop naar de officiële herdenking zendt TV Oost een vijftal reportages uit waarin de ramp en de nasleep daarvan opnieuw onder de loep worden genomen. Daarbij wordt een aantal opvallende onthullingen gedaan. Vandaag de eerste aflevering, waarin aandacht voor een kroongetuigenverklaring die ander licht werpt op het ontstaan van de eerste brand bij SE Fireworks. Ook wordt in deze uitzending duidelijk dat sommige betrokkenen nog steeds zwijgen.

 

‘Vuurwerkramp: nieuwe feiten aan het licht’

25 mrt. 2011

Onderzoeksjournalist Rob Vorkink bijt zich al jaren vast in het dossier van de vuurwerkramp in Enschede. Binnenkort komt hij met nieuwe bevindingen in een documentaire op RTV Oost.

23 10 Jaar Vuurwerkramp – deel 2

Back to menu

 

Donderdag 13 mei 2010 is het tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. In de aanloop naar de officiële herdenking zendt TV Oost een vijftal reportages uit waarin de ramp en de nasleep daarvan opnieuw onder de loep worden genomen. Daarbij wordt een aantal opvallende onthullingen gedaan. Vandaag de tweede aflevering, met onder meer een reactie van het openbaar ministerie op de onthullingen, een nieuwe getuige en een indringende oproep van de weduwe van één van de omgekomen brandweermannen.

24 10 Jaar Vuurwerkramp – deel 3

Back to menu

 
 
Donderdag 13 mei 2010 is het tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. In de aanloop naar de officiële herdenking zendt TV Oost een vijftal reportages uit waarin de ramp en de nasleep daarvan opnieuw onder de loep worden genomen. Daarbij wordt een aantal opvallende onthullingen gedaan. Vandaag de derde aflevering. Daarin onder meer nieuwe verklaringen die bevestigen dat er voor de ramp gewerkt is door SE Fireworks en dat er vuurwerk is afgestoken voor de brand ontstond.

25 – 10 Jaar Vuurwerkramp – deel 4

Back to menu

 

Donderdag 13 mei 2010 is het tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. In de aanloop naar de officiële herdenking zendt TV Oost een vijftal reportages uit waarin de ramp en de nasleep daarvan opnieuw onder de loep worden genomen. Daarbij wordt een aantal opvallende onthullingen gedaan. Vandaag de vierde aflevering. Daarin onder meer aandacht voor het heropenen van het onderzoek naar de vuurwerkramp door het openbaar ministerie na nieuwe verklaringen bij RTV Oost.

26 – 10 Jaar Vuurwerkramp – deel 5 (slot)

Back to menu

 
 
Donderdag 13 mei 2010 is het tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. In de aanloop naar de officiële herdenking zendt TV Oost een vijftal reportages uit waarin de ramp en de nasleep daarvan opnieuw onder de loep worden genomen. Daarbij wordt een aantal opvallende onthullingen gedaan. Vandaag de vijfde en laatste aflevering. Daarin komt oud-directeur Bakker van SE Fireworks aan het woord en is onder meer aandacht voor een verklaring van een oud-afdelingschef die zegt dat hij de gemeente Enschede al in 1998 heeft gewaarschuwd voor de gevaren van vuurwerkbedrijf SE Fireworks in de wijk Roombeek.

27 De Vuurwerkramp (complete documentaire)


Back to menu

13 mei 2014

OP ZOEK NAAR DE ONDERSTE STEEN Op zaterdag 13 mei 2000, omstreeks 14:45 uur, brak er op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks aan de Tollensstraat te Enschede een brand uit die uiteindelijk, circa 50 minuten later, werd opgevolgd door een aantal explosies.
 
Wie was daar voorafgaand aan het ‘eerste vlammetje’, wat heeft zich daar afgespeeld? Uit onderzoek blijkt dat het ‘eerste vlammetje’ veroorzaakt is door menselijk handelen. ‘Wij hadden al gezien, die brand ontstaat niet zomaar’, aldus onderzoeker Jan de Bruin van Bureau Interne Zaken van de Politie Gelderland-Midden.

28 NOS Journaal met Philip Freriks over Vuurwerkramp Enschede 13-05-2000

Back to menu   IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 

13 mei 2022

Het 20 uur Journaal, gepresenteerd door Philip Freriks, met de volgende onderwerpen:

1. Explosie in vuurwerkopslag Enschede.
2. Blus- en reddingswerkzaamheden.
3. Kruisgesprek met verslaggeefster Pauline Broekema in Enschede.
4. Kruisgesprek met burgemeester Mans van Enschede.
5. Kruisgesprek met ooggetuige J. Uilenberg.
6. Giftige stoffen vrijgekomen bij brand in Drachten.
7. Lichte verbetering in toestand van zieke prins Bernhard.
8. Opening gerenoveerd Olympisch Stadion Amsterdam.
9. Gijzeling westerse toeristen in Filipijnen duurt voort.
10. Rellen in Djakarta.
11. Vertrouweling van Joegoslavische president Milosevic doodgeschoten.
12. Doden bij busongeluk in Bosnië.
13. Landelijke Fiets- en Molendag.
14. Paus Johannes Paulus II bezoekt Fatima.
15. Weervoorspellingen door Gerrit Hiemstra.
16. Laatste nieuws over ramp in Enschede.
17. Kruisgesprek met Pauline Broekema.
18. Enorme rookpluim boven Enschede.

Graag een fragment geüpload zien? Zet het in de reacties!

29 Vuurwerkramp Enschede 13-05-2000 (Alle beelden real-time) HQ

Back to menu

 

13 mei 2018

Vandaag is het 18 jaar geleden sinds de grote ramp. Dit zijn alle beelden van de ramp die beschikbaar zijn op chronologische volgorde gecompileerd.
(Dank aan wolvesofeurope voor additioneel beeldmateriaal)

De vuurwerkramp in Enschede vond plaats op zaterdag 13 mei 2000 in de Nederlandse stad Enschede. Een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks vatte vlam en ontplofte uiteindelijk. Er vielen 23 doden (onder wie vier brandweermannen) en ongeveer 950 mensen raakten gewond, 200 woningen werden verwoest.

Beelden:
Danny de Vries (in de straten, beelden via RTV Oost)
Gerrit Poort (op het dak vanaf de Bamshoeve, beelden via Nova TV)
Onbekende inwoner (van de Deurningerstraat, beelden via neukyt)
Onbekende inwoner flat (onbekende locatie, beelden via onbekende bron)

30 Danny filmde de allesverwoestende explosies van de vuurwerkramp | RTV Oost

Back to menu

 

6 mei 2020

Danny de Vries werkte twintig jaar geleden voor RTV Oost toen hij op een zaterdagmiddag toevallig in de buurt van de Enschedese wijk Roombeek was, mét camera. De beelden die hij maakte van de vuurwerkramp gingen de hele wereld over. De komende dagen blikken we met verschillende betrokkenen terug op die grote ramp, die tot de dag van vandaag nog steeds niet helemaal opgelost is.

|| Volg ons ook op social media! ||

Download onze app om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Overijssel

|| Wie zijn wij? ||

RTV Oost is de regionale omroep voor Overijssel. Gebeurt er iets in Overijssel, dan zie je het bij RTV Oost. Natuurlijk als eerst in onze app, op de website en op social media, maar ook op radio en televisie.

31 De Bijrijder: Zo zag Roombeek eruit voor de vuurwerkramp

Back to menu

 
 
De Bijrijder van RTV Oost heeft in het jaar voor de vuurwerkramp rondgereden in de wijk Roombeek in Enschede. Die vuurwerkramp zorgde in 2000 voor een tragedie die de wijk voorgoed veranderde.

32 Frits Pril reed door hekken na de vuurwerkramp: “Ik moest mijn documenten terug hebben” | RTV Oost

Back to menu

 
Frits Pril woonde in de wijk Roombeek toen deze door de vuurwerkramp werd verwoest. Hij was kwaad dat hij zijn woning niet mocht bezoeken en reed daarom door de hekken heen, het afgesloten rampgebied in. Daarna sprak hij de beroemde woorden: “Wat wordt hier verzwegen?”

33 Oud-brandweerofficier bevestigt bestaan cruciale verklaringen vuurwerkramp

Back to menu    IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 
 
Een oud-officier van de brandweer Enschede bevestigt het bestaan van cruciale verklaringen van brandweerlieden n dag na de vuurwerkramp. In een mail aan RTV Oost zegt hij deze verklaringen zelf te hebben opgenomen op zondagmorgen 14 mei.

34 Directeur S.E. Fireworks Rudi Bakker: “Ik ben opgeofferd” | RTV Oost


Back to menu

 
 
Het moment dat Rudi Bakker op 13 mei 2000 het terrein van z’n vuurwerkfabriek aan de Tollensstraat op loopt vergeet hij nooit meer. “De officier van dienst snauwde dat ik weg moest. Ik heb geprobeerd mensen weg te krijgen, maar dat lukte niet. Tien minuten later ontplofte de boel en was ik schuldige.”

35 Rudi Bakker: ‘Nu vrijgegeven documenten bewijzen dat ik onterecht veroordeeld ben’

Back to menu     IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 
 
We spraken met Rudi Bakker, directeur van SE Fireworks ten tijde van de vuurwerkramp. Hij zat een jaar in de cel, maar vindt dat hij onterecht veroordeeld is. Dat vond hij altijd al, maar nu is daar volgens hem ook glashelder bewijs voor – documenten en informatie die eerder achter werden gehouden, is nu op last van de Raad van State vrijgegeven.

36 Aangifte vuurwerkramp wordt niet verder behandeld


Back to menu

 

31 aug 2020

Bijna twintig jaar na de ramp deden vorig jaar drie direct betrokkenen onder wie Jan Paalman en onderzoeker Paul van Buitenen aangifte van strafbare feiten die volgens hen voor, tijdens en na de ramp begaan zijn door onder andere ambtenaren en overheidsinstanties als het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Enschede.

In totaal worden 22 organisaties en veel individuele personen beschuldigd van strafbare handelingen. Maar: de aangifte werd eind vorige week geseponeerd. Anders gezegd: de aangifte wordt niet verder behandeld. De reden: de zaak is verjaard. Te oud.

37 Oud-buurtbewoner Roombeek doet twintig jaar na vuurwerkramp zijn verhaal

Back to menu

 
 
Siegert Naber woonde twintig jaar geleden met zijn ouders tegenover het pand van SE Fireworks. Onderweg naar huis brak de hel los.

38 Na 18 jaar vuurwerkramp voor het eerst terug naar Roombeek


Back to menu

 
 
Vader Yaqoub wil er liever niet aan herinnerd worden. Maar dochter Raya is met een groep journalisten op zoektocht naar wat er precies tijdens de vuurwerkramp is gebeurd. Samen met het Irakese gezin gaat Raya voor het eerst in 18 jaar terug naar Roombeek.

39 Roombeek, een verwoeste wijk

Back to menu

 
 
In deze registratie zie je een beeldverslag van de verwoestende vuurwerkramp op 13 mei 2000. Nu 20 jaar geleden. Deze registratie was 10 jaar geleden te zien in de tentoonstelling ‘Veerkracht’ in het voormalige museum TwentseWelle.

40 Dick Buursink was Enschedese wethouder ten tijde van vuurwerkramp

Back to menu   IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 
 
Wethouder Dick Buursink schrijft over zijn emoties op 15 mei 2000 in zijn dagboek: ,,Om iets over negen uur ben ik eindelijk thuis. Douchen, even een blik in de kranten en dan slaat de vermoeidheid genadeloos toe. Ook de emotie. Huilen in mijn eentje. Ik kruip in mijn bed. Opnieuw een huilbui en daarna val ik in slaap.’ En op 1 maart 2001 lezen we in zijn dagboek Getekend: ,,Ik leg me uiteindelijk bij de werkelijkheid neer. Ik verlaat definitief de lokale politiek.’

 41 Oud-rechercheur: “De vuurwerkramp kan wel opgelost worden, maar mág niet opgelost worden”

Back to menu

 
 
“De waarheid”. Zo luidt de titel van de documentaire over de vuurwerkramp van Pieter Fleury, die vrijdagavond werd uitgezonden. Fleury laat in die docu bestuurlijk en ambtelijk verantwoordelijken en onderzoekers aan het woord. En toenmalig hoofdofficier van justitie Roelof-Jan Manschot. Over de rol van het OM of de politie, en de dus degenen die het strafonderzoek deden, geen woord. Oud-rechercheur Jan Paalman vindt het verhaal in de docu dan ook niet De Waarheid, maar: “de halve waarheid”.

42 NOS Journaal vuurwerkramp Enschede 14-05-2000


Back to menu

 

28 jan 2015

De Enschedese woonwijk Roombeek is volledig verwoest door een ontploffing in een opslagplaats voor vuurwerk van de firma S.E. Fireworks. Amateuropnamen van beginnende brand bij de opslag (met commentaar van maker); brandweer ter plaatse; publiek kijkt toe; brand loopt uit de hand als vuurwerk begint te ontploffen; paniek bij omstanders en zware explosie; eigenaar van vuurwerkopslag rent langs; tweede nog zwaardere explosie. De vormgeving van het journaal is gebruikt tussen 2001 en 2005.

43 Rudi Bakker: ‘Nu vrijgegeven documenten bewijzen dat ik onterecht veroordeeld ben’

Back to menu

 
 
We spraken met Rudi Bakker, directeur van SE Fireworks ten tijde van de vuurwerkramp. Hij zat een jaar in de cel, maar vindt dat hij onterecht veroordeeld is. Dat vond hij altijd al, maar nu is daar volgens hem ook glashelder bewijs voor – documenten en informatie die eerder achter werden gehouden, is nu op last van de Raad van State vrijgegeven.

44 Pershengs huis werd door de vuurwerkramp verwoest: “Het beton kwam naar beneden” | RTV Oost

Back to menu

 
Haar dochter zei nog: “mam, het is geen oorlog. Dit is niet Iran.” Toch voelde Persheng Warzandegan aan dat het niet goed zat. Haar huis werd die dag verwoest door de vuurwerkramp. Terwijl het beton naar beneden viel, beschermde ze haar dochter met haar eigen lichaam. Ze overleefden de ramp, maar de pijn is nog altijd voelbaar.
 

45 Vuurwerkramp Enschede

25 apr. 2012

Beelden gemaakt door de Enschedese fotograaf Robert Hoetink direct na de vuurwerkramp op 13-05-2000 te Enschede, in de straten rond het gebied waar de explosie plaatsvond. U ziet de reactie van de mensen, de schade, en de politie en brandweer aan het werk.
 
Nog een video van ‘Teach In zangeres Getty bezoekt Roombeek’ hier: https://www.youtube.com/watch?v=q7-Jd…
 
A local photographer filmed the area where the fire factory explosion on 13-05-2000 in the Netherlands just happened. You see the reaction of the people, the damage, and the police and firefighters at work. Please subscribe!

46 Brandpunt: ‘Chronologisch verloop vuurwerkramp’

 
 
Rudi Bakker, oud-directeur van SE Fireworks, maakte zelf een chronologische montage van de vuurwerkramp in Enschede. Hij verzamelde videomateriaal en monteerde hier alle meldingen van de brandweer bij. De montage geeft een duidelijk overzicht tussen ca 15.00 uur en 15.35 uur, anders dan de officiële lezingen van Commissie Oosting en Overheid, NFI, TNO, Politie, over wat er die dag gebeurde en hoe de brandweer reageerde. Uitgezonden op 20 november 2011.

47 KRO Reporter 26 10 2000 Over hoe de vuurwerkramp voorkomen had kunnen worden

Back to menu    IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

48 Vuurwerkramp mini-docu: De verzwegen wet


Back to menu
     IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 

19 nov 2021 #enschede

De Enschedese Vuurwerkramp houdt de gemoederen nog altijd bezig. Niet zo vreemd: de impact was – en is – enorm en de onderste steen is nooit bovengekomen.

1Twente onderzoekt in een serie minidocu’s een aantal van de meest prangende vragen. In deze eerste aflevering gaat het over de vraag hoe die ramp heeft kunnen gebeuren. En daarmee over dè wet die de ramp had kunnen en moeten voorkomen. Een wet ook die – en dat is heel gek – in geen van de onderzoeken erna op tafel heeft gelegen.

49 J’accuse, de verzwegen feiten van de Vuurwerkramp

Back to menu

 

16 mrt 2020

De vuurwerkramp in Enschede is bijna 20 jaar geleden, maar nog steeds vinden veel betrokkenen dat de waarheid in het verborgene ligt.

Oud klokkenluider en onderzoeker Paul van Buitenen was met direct betrokkenen te gast in studio Weltschmerz, gelegen aan de Haagse Hofvijver, pal naast het Torentje.

Paul overhandigde een petitie aan PVV Kamerlid Roy van Aalst, waarin een samenvatting van het 1400 pagina’s tellend alternatief onderzoeksrapport, dat Van Buitenen binnenkort openbaar maakt.

Verdere sprekers: Rudi Pater, oud-eigenaar van SE Fireworks; Mathilde van der Molen, weduwe omgekomen brandweerman; Jan Paalman, oud-rechercheur Tolteam. Gespreksleiding Marcel van Silfhout.

NB LET OP!!! DEZE OPNAMES HEBBEN NOG NIET DE KWALITEIT DIE ONS VOOR OGEN STAAT. Wij verwachten dat de crew onze nieuwe studio in Den Haag spoedig onder controle heeft. In deze eerste opname in de nieuwe studio liet de (microfoon) techniek ons hier en daar in de steek, waarvoor onze excuses.

links: https://vuurwerkramprapport.nl

50 Vuurwerkramprapport van Buitenen: “kan consumentenvuurwerk een massa-explosie veroorzaken?”

Back to menu

 
 
Volg ons voor het laatste nieuws uit Enschede en omgeving:

51 Eén bijzondere knuffel die het verhaal van de Vuurwerkramp vertelt

Back to menu

 
 
Over drie dagen staat Enschede weer stil bij die beruchte 13 mei 2000, de dag van de Vuurwerkramp. Tastbare herinneringen aan de ramp zijn er genoeg: naast maquettes en een bibliotheek aan boeken zijn er nog honderden knuffels uit die tijd en beschilderde houten schuttingdelen die het rampgebied afsloten. Die herinneringen werden in containers en kelders opgeslagen en dreigden de afgelopen decennia te vergaan en ernstig te verstoffen. De vraag was: wat moeten we ermee? Na een proces waarin de hele stad werd opgeroepen daarover mee te denken, is nu bekend hoe de bijzondere collectie een nieuw leven krijgt. Bij ons voorzitter Hadassa Meijer van de werkgroep Roombeek 2020 en coördinator van het Huis van Verhalen, die erover gaat.

52 – 23 jaar na vuurwerkramp in Enschede: opvallend veel gelijkenissen | RTV Oost

Back to menu

 

12 mei 2023 #RTVOost #rtvoostachtergrond

Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 werd de wijk Roombeek in Enschede van de kaart geveegd. Daarbij vielen 23 doden, onder wie vier brandweermannen, en bijna 1.000 gewonden.

In de playlist ‘achtergrond’ brengen we je achtergrondverhalen bij het nieuws. Wil je meer zien van de vuurwerkramp in Enschede? Of ben je benieuwd wat Krav Maga inhoudt? Hier brengen we je verhalen achter het nieuws. Wat voor invloed heeft bijvoorbeeld het boerenprotest op de boeren uit onze regio? Of hoe wordt er gereageerd op de laatste persconferentie uit Den Haag? Dit en nog veel meer kun je vinden in onze achtergrond playlist.

Download onze app om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Overijssel

Wie zijn wij?
Op het kanaal van RTV Oost vind je het laatste nieuws uit de regio Overijssel en meer! Naast de spannende (LIVE) wedstrijden van PEC Zwolle, Go Ahead Eagles, FC Twente of Heracles Almelo interviewen we ook bijzondere mensen uit Overijssel. We laten je regionaal nieuws zien uit de regio’s Zwolle, Deventer, Almelo, Enschede, Vechtdal, Kop van Overijssel en de Reggestreek. Daarnaast brengen we je spraakmakende documentaires over bijvoorbeeld de vuurwerkramp in Enschede, Lotte van der Zee, Krav Maga en we gaan langs bij bekende mensen uit onze regio en brengen je het laatste nieuws van vandaag.

53 Het verdriet van Enschede. deel 1

Back to menu

54 Het verdriet van Enschede. deel 2

Back to menu

55 Het verdriet van Enschede. deel 3

Back to menu    IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

56 Het verdriet van Enschede. deel 4

Back to menu     IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

57 Het verdriet van Enschede. deel 6

Back to menu

58 Het verdriet van Enschede. deel 7

Back to menu

59 Het verdriet van Enschede. deel 8

Back to menu

60 Het verdriet van Enschede. deel 9

Back to menu

61 Hoe Roombeek uit zijn as herrees na de Enschedese vuurwerkramp | NU.nl

Back to menu

 

13 mei 2020

Woensdag is het exact twintig jaar geleden dat in Enschede de vuurwerkramp plaatsvond. Het drama eiste 23 levens en 950 mensen raakten gewond. De wijk Roombeek werd verwoest tijdens die zwarte zaterdagmiddag op 13 mei 2000. NU.nl spreekt met stedenbouwkundige Pi de Bruijn. Hij coördineerde de wederopbouw van Roombeek. Abonneer je NU op het NU.nl YouTube-kanaal: https://bit.ly/2HGTbwY

NU.nl is Nederlands grootste nieuwssite op het web en op mobiel. Snel, betrouwbaar en overzichtelijk: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook op YouTube plaatsen we de belangrijkste video’s met o.a. binnen- en buitenlands nieuws, entertainmentnieuws, sportnieuws, technieuws en opmerkelijk nieuws.

62 Aan Dovemansoren, De vuurwerkramp in Enschede


Back to menu
   IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

63 COMPLOT?!: Stopt overheid vuurwerkramp in de doofpot?

Back to menu    IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 
 

Enschede werd op 13 mei 2000 opgeschrikt door de verschrikkelijke vuurwerkramp. Maar wie is er nou schuldig aan het ontploffen van SE Fireworks? En speelde de overheid een kwalijke rol? Wij zoeken het uit in aflevering 6 van COMPLOT?!.

64 Interview Vuurwerkramp: Danny de Vries, camerajournalist RTV Oost

Back to menu

65 Tweede herdenkingsconcert Vuurwerkramp ooit wordt gespeeld door De Bazuin en EVC

Back to menu

9 mei 2023

Een maand na de Vuurwerkramp in Enschede werd een benefietconcert gehouden voor de slachtoffers. “Mensen waren bij het concert om te kunnen huilen, lachen of om anderen tot steun te zijn. Het was een grote ontlading, de emoties waren bijna voelbaar. Het leek of alles even stil stond, iedereen stond stil te luisteren”, zei organisator Tonnie Buitink destijds daarover.

In de 23 jaar daarna werd er centraal niet meer muzikaal bij de ramp stilgestaan. Tot dit jaar.

Aankomende zaterdag 13 mei om 16.15 spelen christelijk fanfareorkest De Bazuin en show- en marchingband EVC een herdenkingsconcert op de Oude Markt.

66 Interview Vuurwerkramp: Mathilde van der Molen weduwe van omgekomen brandweerman Hans van der Molen

Back to menu

 
22 jun 2022

67 Universiteit Twente gaat onafhankelijk onderzoek doen naar de Vuurwerkramp in Enschede

Back to menu

 
Naar aanleiding van een motie van Kamerlid Renske Leijten van de SP in de Tweede kamer, slaan Radboud universiteit in Nijmegen en de Universiteit Twente de handen ineen om onderzoek te doen. In dat onderzoek zou naar voren moeten komen “hoe de overheid beter lessen kan trekken uit rampen zoals de vuurwerkrampen in Culemborg en Enschede”

68 NOS journaal 14 5 2000 ramp Enschede


Back to menu

69 Onrechtvaardigheid als motor: Paul van Buitenen en Frans Bromet

Back to menu   IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 

23 dec 2019

Meester documentairemaker Bromet in gesprek met meester klokkenluider Van Buitenen.

Belangrijk bij Klokkenluiders is volgens Van Buitenen, dat zij misstanden melden die ernstige maatschappelijke gevolgen hebben en waar een organisatie bij betrokken is.

Paul van Buitenen heeft een van de weinigen in Nederland een ‘glansrijke’ geschiedenis als klokkenluider. Eerst binnen de Europese Unie, nu een landurig en grondig onderzoek naar de processen van voor, tijdens en na de vuurwerkramp. Weinig klopte en uit zijn onderzoek komt een beeld naar voren van een overheid die niet wenst te leren van haar eigen fouten. De schuldvraag werd vooraf aan het onderzoek bepaald en het totale onderzoek werd in de schoenen geschoven van de voormalige eigenaren van de vuurwerkfabriek. De overheden troffen géén blaam! Van Buiten spreekt van gemanipuleerde onderzoeksbevindingen, verkeerd geïnterpreteerde getuigenverklaringen en gefingeerde contra-expertises.

Van Buitenen heeft nu, samen met de voormalige eigenaar van de vuurwerkfabriek, een oud politieman en de weduwe van een brandweerman aangifte gedaan.

70 RTL5 en andere zenders over Enschede 14 5 2000

Back to menu

 
10 apr 2016
 
Important at minute: 10:30

71 Vuurwerkramp Enschede: De registratie van de getroffen wijk 1/3

Back to menu

72 Vuurwerkramp Enschede: De registratie van de getroffen wijk 2/3

Back to menu

73 ‘Vuurwerkramp moet onderzocht’: Renske Leijten wil dat Kamer belofte nakomt

Back to menu

 

23 jun 2021

Dat de vuurwerkramp in nog lang geen voltooid verleden tijd is, hoef je Enschedeërs niet te vertellen. Nog altijd – meer dan twintig jaar later – roept die ramp diepe emoties op. Maar ook vragen. Veel is nooit opgehelderd – te veel, als je het ons vraagt.

Buiten Enschede en in de kringen van de macht lijkt het allemaal te lang geleden om nog relevant te zijn – oude koeien in drabbige sloten.

Gisteren was daar ineens SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten – jeweetwel, die van de Toeslagenaffaire, partner in crime van Pieter Omtzigt. Zij diende een motie in: er moet maar eens serieus onderzoek worden gedaan.

74 Rampondernemer Frank Krake overleefde de vuurwerkramp, 9/11 en SARS

Back to menu   IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

27 feb 2014

Frank Krake schreef het boek ‘De rampondernemer’. Hij leidde een succesvol bedrijf maar navigeerde achtereenvolgens door de vuurwerkramp in Enschede, 9/11 in de VS en de uitbraak van SARS in China.

Het diepste dal was de vuurwerkramp. “Ik was jong, onervaren en het was zowat in mijn achtertuin”, zegt Krake. “Onze complete voorraad tuinmeubelen was in een klap weg. Zes miljoen euro ging in vlammen op.”

Er zijn gelukkig geen collega’s omgekomen, maar Krake draaide nachtploegen om zijn klanten alsnog te kunnen bedienen. “Ik wilde niet stoppen, ik was pas net begonnen.”

Anderhalf jaar later, op 11 september 2001, ging hij naar Chicago voor een tuinbeurs, maar de piloot kon daar niet landen. “Na het lossen van kerosine kwamen we een paar uur later terecht in New Foundland. Geen enkel vliegtuig mocht op Amerikaans territorium landen.”

Het probleem voor Krake was dat de Amerikaanse markt na 9/11 instortte. “Van twee miljoen omzet in de VS, gingen we naar een paar ton. De Amerikanen wantrouwden alles van buiten.”

Om die reden moest het tuinbedrijf ook flink reorganiseren. “We hebben de productie naar China moeten verplaatsen.” En daar volgde ramp drie. Unimeta bevond zich precies in het gebied waar de SARS-epidemie uitbrak.

“We verloren een heel productieseizoen, omdat we de boel vier maanden moesten stilleggen.” Krake ging echter stug door. “Ik focuste me op elk lichtpuntje, ik was immers de kapitein van het schip.”

Op 7 Ditches TV vind je televisie gesprekken met ondernemers en andere boeiende mensen.

75 – 20200513 Haaksbergen Judith Adolfs Vuurwerkramp

Back to menu

20 mei 2020 HAAKSBERGEN

VIDEO Judith Adolfs herinnert zich de dag van de vuurwerkramp

20 jaar na de vuurwerkramp in Enschede, blikken we terug. Weet jij nog wat je toen deed? De dag voor moederdag?
Judith Adolfs woonde toen in de buurt van de vuurwerkopslag. Ze heeft er lang niet over gesproken maar nu moest het eruit.
“Vergeten, dat doe je nooit! Maar je gaat wel verder.”

Camera: Ton Lenderink
Interview en montage: Constance van Wolferen

Een productie van RTV Sternet, powered by 1Twente

76 Alles kwijt… in de voetsporen van de vuurwerkramp in Enschede

Back to menu

Live gestreamd op 9 mei 2020

Hadassa Meijer, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Enschede en coördinator van het Huis van Verhalen in Roombeek, was student en woonde op 100 meter afstand van S.E. Fireworks, toen ze op 13 mei 2000 huis en haard kwijt raakte. Al haar persoonlijke spullen, haar zorgvuldig gespaarde uitzet, het dak boven haar hoofd. Ze bleef achter met slechts dat wat ze die dag bij zich had. Zoals vele Enschedeërs moest ook zij helemaal opnieuw beginnen en een manier vinden om om te gaan met de diepe sporen die de ramp achterliet. Hadassa neemt ons mee naar de verschillende plaatsen in Roombeek waar haar verhaal zich afspeelt en vertelt hoe zij in de jaren na de ramp steun vond door haar geloof in Jezus Christus.
Sharythé Zimmerman, zorgmedewerker in de ouderenzorg, was net 6 toen haar woonwijk met de grond gelijk gemaakt werd. Ze keek eerst onbevangen naar het vuurwerkspektakel toen de sfeer grimmiger werd en omsloeg in angst. Ze vertelt wat het met haar deed om als jong meisje van de ene op de andere dag al je spullen en je gevoel van veiligheid kwijt te raken. Nog onwetend wat er allemaal aan de hand was, rende en rende ze met haar moeder en broer helemaal naar Hengelo, wég van het gevaar. De angst, de onzekerheid, de dagen erna, heel even terug mogen in je huis voor slechts een paar spulletjes. In haar tienerjaren vocht Sharythé tegen depressie en zelfmoordgedachten, maar door een wonderlijke ontmoeting vond zij genezing van de wonden op haar ziel.
Nu, 20 jaar later, wandelen we samen door Roombeek en blikken terug op die tijd en hoe het was om opnieuw te beginnen nadat je alles kwijt bent geraakt.

77 Aangifte vuurwerkramp wordt niet verder behandeld

Back to menu

 

31 aug 2020

Bijna twintig jaar na de ramp deden vorig jaar drie direct betrokkenen onder wie Jan Paalman en onderzoeker Paul van Buitenen aangifte van strafbare feiten die volgens hen voor, tijdens en na de ramp begaan zijn door onder andere ambtenaren en overheidsinstanties als het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Enschede.

In totaal worden 22 organisaties en veel individuele personen beschuldigd van strafbare handelingen. Maar: de aangifte werd eind vorige week geseponeerd. Anders gezegd: de aangifte wordt niet verder behandeld. De reden: de zaak is verjaard. Te oud.

78 Trapped In Box Prank

12 apr. 2011

These really nice people agree to help some construction workers. No one asks any questions they just agree to help. Things start to get weird when they find themselves trapped in the wooden box. Maybe they should have asked why they were building a giant box in the middle of the street before getting into it.
 
JFL British Edition is a presentation of JustForLaughsTV, the official Just For Laughs Gags YouTube channel. Home of the funniest, greatest, most amazing, most hilarious, win filled, comedy galore, hidden camera pranks in the world!