Prince Bernhard of the Netherlands

Queen Juliana and Prince Bernhard on the day of their wedding, January 1937 (Getty Images)

Prince Bernhard of the Netherlands was a significant figure in Dutch and international history.
Here are some key points about him:

 1. Background and Early Life:

  • Prince Bernhard of Lippe-Biesterfeld was born on June 29, 1911, in Jena, Germany.
  • He belonged to the German noble family of Lippe-Biesterfeld.
 2. Marriage to Princess Juliana:

  • Bernhard married Princess Juliana of the Netherlands in 1937, becoming Prince Consort of the Netherlands.
 3. Role in World War II:

  • During World War II, Prince Bernhard played a vital role in the Dutch resistance against the German occupation.
  • He was involved in organizing the “Prinses Irene Brigade,” a Dutch military unit based in the United Kingdom.
 4. Post-War Contributions:

  • After World War II, Prince Bernhard played a key role in the reconstruction and development of the Netherlands.
  • He was a significant supporter of various environmental and conservation initiatives.
 5. Involvement in International Organizations:

  • Prince Bernhard was one of the co-founders of the World Wildlife Fund (WWF) in 1961, an international environmental organization aimed at wildlife conservation and sustainable development.
  • He served as the first President of the WWF and was actively involved in its operations.
 6. Controversies:

  • Prince Bernhard was implicated in the Lockheed bribery scandals during the 1970s, which raised questions about his integrity and involvement in accepting bribes from Lockheed Corporation.
  • This scandal led to him being stripped of his military titles and positions, though he was later reinstated to some of them.
 7. Later Years and Passing:

  • Prince Bernhard passed away on December 1, 2004, in Utrecht, Netherlands, at the age of 93.
  • Despite controversies, he is remembered for his contributions to conservation efforts and his role as a consort to Princess Juliana.

Prince Bernhard’s legacy is a mix of his involvement in the Dutch resistance, his dedication to environmental causes, and the controversies he faced during his lifetime.

1 Confessions of a Prince

Witness History

Over a period of four years before his death in December 2004, Prince Bernhard of the Netherlands, the consort and husband of former Queen Juliana, gave a series of secret interviews to two Dutch journalists, on condition that nothing was published until after his funeral. In his conversations with the reporters, the German-born Prince sought to justify a string of extra-marital affairs and a million dollar bribe he had received in the 1970s from the American aircraft manufacturer Lockheed. Prince Bernhard also revealed for the first time the existence of an illegitimate daughter born as a result of an affair in the United States. The publication of the Prince’s confessions by De Volkskrantran newspaper shocked the Dutch public, but were met with silence by the Palace. Mike Lanchin spoke to Jan Tromp, one of the journalists who spent hours interviewing the controversial Dutch royalty.

2 Prins Bernhard – Andere Tijden (2004)

Back to menu

3 mrt. 2021

Martin van Amerongen, voormalig hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer en prominent lid van het Republikeins Genootschap, werd in 1996 door Prins Bernhard op Soestdijk ontvangen. De twee raakten bevriend. Het verhaal over de vriendschap en de ontboezemingen van de prins tegenover Van Amerongen over de Lockheed-affaire kwam de afgelopen dagen al in het nieuws.

Maar er bestaat ook een tv-interview met Van Amerongen over Bernhard. Eind mei 2000, toen Bernhard op het randje van de dood leek te zweven, werd Van Amerongen geïnterviewd door Rudi Boon van het VPRO-programma Lopende Zaken. Ook in dat gesprek sprak Van Amerongen openhartig over zijn vriendschap met de Prins, op voorwaarde dat het interview alleen uitgezonden zou worden als Bernhard zou overlijden. Maar Bernhard overleefde Martin van Amerongen. De hoofdredacteur van De Groene overleed in 2002.

Nu Bernhard is overleden zendt Andere Tijden het interview met Van Amerongen aanstaande dinsdag 7 december voor het eerst uit.

3 mrt. 2021

In de ZEMBLA-aflevering ‘Leugens van Bernhard’, wordt een aantal van Bernhards beweringen tegen het licht gehouden. Ook zijn voor het eerst beelden te zien die Bernhard zelf heeft gemaakt en afkomstig zijn uit zijn privé-archief.

4 Rik Felderhof ontmoet Prins Bernhard (NCRV)

Back to menu      IMPORTANT CONTENT

4 mrt. 2021

5 BERNHARD – full documentary [HD]

Back to menu

15 mrt. 2017Bernhard van Lippe-Biesterfeld, Prins der Nederlanden, staat ook wel bekend als Prins Bernhard, de prins-gemaal van Juliana der Nederlanden. Maar wie was prins Bernhard en wat weten wij eigenlijk over hem? Wat weten wij van zijn beroemdheid, zijn positie in het koningshuis, zijn persoonlijke situatie, zijn zaken? Wat weten we van deze man waarover de meningen zo verdeeld zijn? Wat voor beeld heeft de bevolking van Nederland over hem? en voor ons het belangrijkst: Hoe is dat beeld van Prins Bernhard in Nederland en heen veranderd?

—- CREDITS —-

Regie: Daan Oosterhuis
Script: Jet van Roekel

Met de stem van Jan Verhoeff

Camera crew: Jort Jongsma en Jeroen Hendriks

Ad van Liempt
Gerard Aalders
Koen Oosterhuis
M.P. de Vries
Geert van Rumund

Met dank aan:
Joost Witte
Magda van Eck

De Mobiele Filmcrew
Gemeente Wageningen
Hotel de Wereld
Herenstraat Theater Wageningen

®Daan Oosterhuis – 2017

6 Prins Bernhard was lid van de NSDAP

Back to menu     IMPORTANT CONTENT

9 mrt. 2010

Volgens onderzoek van Annejet van der Zijl was prins Bernhard lid van de NSDAP van Adolf Hitler.

Bekijk hier de gehele uitzending:
http://bit.ly/ddHXbc

7 Prins Bernhard – Lockheed – Corruptie – Commissie Donner

Back to menu      IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

14 nov. 2018

Commissie Donner (Commissie van Drie). Onderzoek naar corruptie van prins Bernhard (1976). Meer info: David Boulton: The Lockheed Papers (KRO Reporter 1999)
 
jnairac
Het document in kwestie bevindt zich onder nummer ZB II 1849 Akte 28 in het archief van de Humbolt Universiteit – de voormalige Friedrich-Wilhelm Universität – te Berlijn, waar Bernhard begin jaren dertig studeerde. De kaart is onderdeel van de ledenadministratie van de Studentenschaft, die na de oorlog door de Oost-Duitse autoriteiten in beslag werd genomen en in 1989 werd teruggegeven aan het universiteitsarchief. De beheerder ervan, de historicus Dr. Winfried Schultze, stelde het document in de zomer van 2009 ter beschikking aan Annejet van der Zijl, samen met enkele andere originele handschriften van Bernhard, zoals diens inschrijvingen in de jaarlijkse universiteitsadministratie.
Ben de Belazerde
Dit is nog maar een fractie van wat die Bernhard allemaal heeft uitgevreten! Donner was gewoon een puppet aan een touwtje van Bernhard! De familie Donner is ook niet schoon van corruptie! Allemaal boeven die nooit achter de tralies hebben gezeten! AGENT ORANGE!!!!!! https://www.youtube.com/watch?v=saeFpUd3L-s
gast128
Waar heb je anders commissies voor om eerst Bernhards rol in de Lockheed omkoping te downplayen en daarna ook nog Northtrop’s affaire uit het rapport te houden.

8 Documentaire over de Lockheed-affaire (1999)

Back to menu

 
 
Fragment: Reporter van de KRO

9 Nieuwe details over de Lockheed-affaire – VAN LIEMPT LIVE

Back to menu

 

6 jan 2016

Kijk de hele aflevering op: http://www.rtlxl.nl/#!/gemist/van-lie…

Feest voor onderzoekers en journalisten: het Nationaal Archief liet ze gisteren weer snuffelen in nieuwe archieven. Prins Bernhard dacht bijvoorbeeld de Lockheedaffaire wel zonder advocaat af te kunnen. Zit er nog meer in het vat? En komen er alleen maar details voor liefhebbers naar boven, of krijgen we écht een inkijkje in het leven van het koninklijk huis? We vragen het historici en Bernhard-kenners Gerard Aalders en Dorine Hermans.

10 Bernhard, De Sprookjesprins (Andere Tijden 2019)

Back to menu

3 mrt. 2021

Special over Prins Bernhard. Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter, Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld, geboren als Bernhard Friedrich Eberhard Leopold Julius Kurt Carl Gottfried Peter Graf von Biesterfeld, was de prins-gemaal van koningin Juliana der Nederlanden.

11 Bernhard, het verhaal van een Duitser (2010)

Back to menu     IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

3 mrt. 2021

Documentaire van de NOS over Prins Bernhard

12 Bernhard, het verhaal van een Duitser (2010)

Back to menu

 
 
Documentaire van de NOS over Prins Bernhard

13 Van Rossem Vertelt: De onderhandeling van Prins Bernhard – 2012-12-08 | RTV Utrecht

Back to menu

 

19 jan 2013

Historicus Maarten Van Rossem reist Prins Bernhard achterna, die op 30 april 1945 voor eerst oog in oog stond met de Duitse vijand. En dat allemaal in een kleine school in het dorpje Achterveld.

Kijk voor het laatste (sport)nieuws, weer en verkeer, livestreams en onze radio en tv programma’s uit de stad en provincie Utrecht op https://www.rtvutrecht.nl

Van Rossem Vertelt: De onderhandeling van Prins Bernhard – za 19 apr 2014, 07:15 uur [RTV Utrecht]

Back to menu

20 apr 2014
 

Maarten van Rossem trekt door de provincie Utrecht en vertelt over verschillende perioden en onderwerpen uit de Utrechtse geschiedenis. De onderwerpen zijn divers en strekken zich uit van de ijstijd tot zijn eigen studentenleven.

14 Prinses Juliana en prins Bernhard 60 jaar getrouwd (1997)

Back to menu

 
 
Portret over het paar van de NOS met Joop van Zijl.

15 Nieuwe onthullingen over het verleden van prins Bernhard (1996)

Back to menu

 

Met Paul Witteman. Nieuwe documenten werpen een ander licht op de jonge jaren van de prins.

16 ‘Groot probleem voor het koningshuis dat dit nu naar buiten komt’

Back to menu       IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 
 
Het was al langer officieus bekend, maar nu lijkt er dan ook echt direct bewijs voor gevonden te zijn: prins Bernhard was lid van Hitlers nazipartij NSDAP. Bernhard’s officiële lidmaatschapskaart zou gevonden zijn. Historicus Gerard Aalders deed eerder onderzoek naar deze zaak en reageert op de bevestiging die er na jaren is gekomen.

17 Het geheime leven van Prins Bernhard (2009)

Back to menu

 
2 dec 2022
 

18 Documentaire over de beruchte prins Bernard | SHOWNIEUWS

Back to menu

 
22 feb 2023

19 Premier Balkenende reageert op de dood van prins Bernhard (2004)

Back to menu

5 okt 2023

19 Prins Bernhard 90 (2001)

Back to menu

 
 
Vraaggesprek van Maartje van Weegen van de NOS met de prins ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag in 2001. Prins Bernhard was de echtgenoot van prinses Juliana en de vader van Koningin Beatrix en grootvader van Koning Willem-Alexander.

20 – #895: Hoe Gerard Aalders het lidmaatschap van de NSDAP van prins Bernhard blootlegde

Back to menu       IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 

27 apr 2022 LEIDEN


Daniela Hooghiemstra in gesprek met historicus en koningshuiskenner Gerard Aalders over zijn ontdekking dat prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld lid is geweest van de NSDAP.

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers, Marthe van Rijn en Thomas Bollen.

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

21 ‘Dit valt te prijzen aan reactie koning na vondst NSDAP-kaart prins Bernhard’

Back to menu    IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 
 
Koning Willem-Alexander heeft gereageerd op de vondst van de NSDAP-kaart van prins Bernhard. Politiek commentator Wouter de Winther vertelt over de laatste ontwikkelingen.

22 MILDRED ZIJLSTRA DOCHTER VAN PRINS BERNHARD. ‘Dansen in Prinsessenjurk’

Back to menu

 

24 aug 2011

Dansen in een prinsessenjurk
MILDRED ZIJLSTRA BESCHRIJFT HAAR LEVEN ALS DERDE BUITENECHTELIJKE DOCHTER VAN PRINS BERNHARD

’Ik ben altijd gekwetst en altijd ontkend’
Veel liet haar biologische moeder niet los over haar verwekker. „Ze zei alleen: je hebt de ogen van je vader. Dat durfde ze wel te zeggen.” Zijn blauwe irissen wonnen het glansrijk van de bruine kijkers van haar half-Indische moeder. En ja, je kan Mildred Zijlstra (69) wakker maken voor een glaasje champagne. „Maar ik begin er de dag niet mee.” Haar levensgenieter van een vader deed dat, volgens de overlevering, wel.

Vier jaar geleden bracht royalty-verslaggever Marc van der Linden haar in zijn boek over de vrouwen van de prins naar buiten als de derde buitenechtelijke dochter van prins Bernhard. Nu beschrijft zijzelf onder de boektitel Dansen in een prinsessenjurk de zoektocht naar haar afkomst. Het boek ligt komende week in de winkel. Al is de afloop bekend, het leest als een pageturner. „Dit boek móést er komen, je biologische afkomst weten is een geboorterecht. Als ik van de bakker op de hoek was geweest had het minder aandacht gekregen, ja. Het is zo het is.”

Uiterlijk is de 69-jarige Mildred Zijlstra een mix van trekken van Irene, Margriet en Christina. „De gelijkenis is er, en ik heb het spirituele gemeen met die drie. Alleen op prinses Beatrix lijk ik niet.” En toch… later in het gesprek zal ze aangeven dat ze niet alleen graag zingt en schildert, maar ook beeldhouwt.

Mildred werd geboren in februari 1946, een bevrijdingsbaby, verwekt in het feest na de oorlog. Een kinderloos koppel adopteerde haar toen ze zeven maanden was. „Van die adoptie hebben zij geen geheim gemaakt. Het is moeilijk om een kind aan te nemen, je weet niet wat je krijgt. Als baby lachte ik nooit, alleen als ik gevoed werd.”

Met het koningshuis werd ze grootgebracht. Haar vader, een integere politiechef, vereerde Oranje: „Op Koninginnedag droeg hij een grote strik op zijn revers. ’Ziekelijk’, zei mijn moeder dan. Hij adoreerde Bernhard, daarom hoorde ik altijd al relatief veel over de prins. De prinsesjes waren in die naoorlogse tijd rolmodellen voor alle meisjes, mijn moeder kleedde me als kopieën van hen. Tot mijn 11e, toen had ik genoeg van die tuttige jurkjes.”
tekst de Telegraaf.

 

AMSTERDAM 24 AUGUSTUS 2011
CAMERA MONTAGE COPYRIGHT :
FRANK BUIS

23 Prins Bernhard spreekt over Lockheed (2004)

Back to menu

24 Overlijden Prins Bernhard in B&W (VARA 2004)

Back to menu     IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 
 
Programma met Inge Diepman (VARA) naar aanleiden van het heengaan van de prins, met diverse gasten die hem hebben gekend.

25 Defilé voor de jarige prins Bernhard (1996)

Back to menu

 
 
De prins viert op Soestdijk zijn 85e verjaardag.

26 Oranje Zwartboek (#4 met Gerard Aalders)

Back to menu

Live gestreamd op 16 okt 2020

Hans Maessen interviewt auteur Gerard Aalders over zijn onlangs verschenen Oranje Zwartboek – de ontluisterende geschiedenis van de koninklijke familie.

‘Aalders vraagt zich af welke redenen er zijn om de monarchie te continueren. Strikt gemeten naar haar verdiensten voor ons land en ontdaan van alle franje. Hij duikt daarvoor in de roerige geschiedenis van ons koningshuis, doet bijzondere ontdekkingen en komt tot opvallende conclusies. Het blijkt een verbazingwekkende en ontnuchterende werkelijkheid.’

27 ‘Volkskrant-journalisten hebben zich in de maling laten nemen door prins Bernhard’ | VANDAAG INSIDE

Back to menu

 

Johan blikt terug op een interview van de Volkskrant met prins Bernhard.

28 Prins Bernhard overleden – NOS Journaal (2004)

Back to menu

 
 
Uitzending NOS Journaal naar aanleiding van het overlijden van de prins, die de echtgenoot was van koningin Juliana en de vader van koningin Beatrix. Presentatie: Gijs Wanders (NOS)

29 Koningin Juliana en de Lockheed affaire (1998)

Back to menu     IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 
5 jan 2022

30 Eva voelt ‘zoon Prins Bernhard’ aan de tand

Back to menu

 
 
Kritische vragen voor schrijver Oscar van den Boogaard, die zegt een buitenechtelijke zoon te zijn van Prins Bernhard. De RVD liet eerder in een reactie aan de NRC weten dat er op basis van de informatie waarover zij beschikken, geen enkele aanwijzing is om te zeggen dat hij de zoon is van Prins Bernhard.

31 – ’99 procent zeker dat Prins Bernhard mijn vader is – RTL LATE NIGHT

Back to menu

 

24 nov 2015

Bekijk de hele aflevering op: http://www.rtlxl.nl/#!/gemist/rtl-lat…

Mildred Zijlstra is geadopteerd, maar ze is ervan overtuigd dat Prins Bernhard haar biologische vader is.

32 Prins Bernhard en de NSDAP | DNW Kort

Back to menu

 
 
Historicus en kenner van het koningshuis Gerard Aalders over zijn ontdekking van het lidmaatschap van de NSDAP van wijlen Bernhard van Lippe-Biesterfeld, waar nu definitief bewijs voor is gevonden.
 
Dit is een ingekorte versie van een langer gesprek, zie de volledige versie hier:    • #895: Hoe Gerard Aalders het lidmaats…  
Het NOS-artikel over het opduiken van de lidmaatschapskaart: https://nos.nl/artikel/2492806-bernha…
De persoonlijke site van Gerard Aalders: https://www.gerardaalders.nl/

33 Prins Bernhard en zijn Open Brief 14 12 04

Back to menu

21 dec 2013

34 Prins Bernhard en zijn dochter Alicia NOVA Nova 2010

Back to menu

 
22 dec 2013

35 Terugblik op het markante leven van Prins Bernhard (2004)

Back to menu

 
 
Vrienden en bekenden blikken terug op het leven van de prins.

36 De prins spreekt (2004)

Back to menu     IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 
 
Jeroen Pauw in gesprek met Pieter Broertjes en Jan Tromp van de Volkskrant over hun interview met prins Bernhard.

37 Interview Juliana & Bernhard – 1987

Back to menu

 
25 okt 2016

38 Prince Bernhard – The War Years 1940-1945

Back to menu

 

6 mei 2015

Prince Bernhard began to make himself popular in the eyes of the Dutch people at the outset of World War II. During the German Invasion, the Prince, carrying a machine gun, allegedly organised the palace guards into a combat group and shot at German planes. The Royal Family fled the Netherlands and took refuge in England. In disagreement with Queen Wilhelmina’s decision to leave the Kingdom, the young Prince Consort, aged 28, is said to have refused to go initially and wanted to oppose the Nazi occupation from within its borders, but eventually agreed to join her as head of the Royal Military Mission based in London. Once safely there, his wife Princess Juliana and their children went on to Canada, where they remained until the end of the war.

In England, Prince Bernhard asked to work in British Intelligence but the War Admiralty, and later General Eisenhower’s Allied Command offices, did not trust him sufficiently to allow him access to sensitive intelligence information. However, on the recommendation of Bernhard’s friend and admirer, King George VI, who was also of German aristocratic descent via his great-grandfather Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha, and after being personally screened by intelligence officer Ian Fleming at the behest of Churchill, he was later permitted to work in the Allied War Planning Councils.

“For Bernhard, the Prince of the Netherlands, the war was a frustrating business. Born a German, he had married Queen Wilhelmina’s only child, Princess Juliana, and in due time made a conscious and meaningful transition of loyalties to his new homeland. Because of this, and in view of the doubts his background initially evoked among some Britons, he longed more than anyone for a chance to get at Holland’s aggressors.” Erik Hazelhoff Roelfzema aka Soldier of Orange, decorated war hero.

On 25 June 1940, three days after France fell to the German war machine, Bernhard spoke on the Overseas Service of the BBC, calling Hitler a German tyrant and expressing his confidence that Great Britain would defeat the Third Reich.

In 1940, Flight Lieutenant Murray Payne gave the Prince instruction in flying a Spitfire. The Prince made 1,000 flight-hours in a Spitfire with the RAF’s 322 “Dutch” Squadron, wrecking two planes during landings. He remained an active pilot throughout his life and flew his last airplane 53 years later, with his grandson and heir to the throne, who inherited his passion for flying.

In 1941, Prince Bernhard was given the honorary rank of Wing Commander in the Royal Air Force. As “Wing Commander Gibbs (RAF)”, Prince Bernhard flew over occupied Europe, attacking V-1 launch pads in a B-24 Liberator, bombing Pisa and engaging submarines over the Atlantic in a B-25 Mitchell and conducting reconnaissance over enemy-held territory in an L-5 Grasshopper. Prince Bernhard was awarded the Dutch Airman’s Cross for his “ability and perseverance” (Dutch: “bekwaamheid en volharding”).

He also helped organise the Dutch resistance movement and acted as personal secretary for Queen Wilhelmina.

Queen Wilhelmina erased the style “honorary” (the exact words were “à la suite”) in the decree promoting Bernhard to General. In this unconstitutional manner, she gave this Royal Prince a status that was never intended by either Parliament or her Ministers. The Minister of Defence did not choose to correct the Monarch and the Prince took an active and important role in the Dutch Armed forces.

By 1944, Prince Bernhard became Commander of the Dutch Armed Forces. After the liberation of the Netherlands, he returned with his family and became active in the negotiations for the German surrender. He was present during the Armistice negotiations and German surrender at Hotel de Wereld (“The World Hotel”), Wageningen in The Netherlands on 5 May 1945, where he avoided speaking German. The Prince was a genuine war hero in the eyes of most of the Dutch and even kept cordial relations with the Communists who fought against the Nazis. In the post-war years he earned respect for his work in helping to reinvigorate the economy of the Netherlands.

39 Prins Bernhard en zijn rare strapatsen in Blauw Bloed 04 04 2009

Back to menu     IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 
18 dec 2013

40 Prins Bernhard en zijn Open Brief 07 02 2004

Back ro menu   IMPORTANT CONTENT    Listening recommended  Must

 
21 dec 2013

41 Prins Bernhard, zijn nazilidmaatschap en de affaire-Sanders in Hagens Talkshow 29 03 1996

Back to menu

 
15 dec 2013

42 Prins Bernhard wilde massa-executie


Back to menu
   IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 
 
EenVandaag, 14 november 2012

43 Prins Bernhard ritselt geld uit de Wiedergutmachung NOVA 2008


Back to menu
     IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 
22 dec 2013

44 De grootste zwendelaars, beschreven door Gerard Aalders rooftop radio 30 mei

Back to menu   IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 

Charismatisch, vertrouwenwekkend, vlotte babbel, innemend en grappig. Dat zijn de kenmerken van een goede zwendelaar. Historicus en Prins Bernhard-kenner Gerard Aalders schreef een boek over zwendelaars, van Charles Ponzi tot Bernard Madoff

45 De miljoenenbedrijven van prins Bernhard jr. – GELD VAN DE STERREN #34

Back to menu   IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 
 

Hij staat bekend als de vastgoed-prins en is een geboren ondernemer. Ondanks zijn gezondheidsproblemen zit hij nooit stil. In deze Geld van de Sterren: Vastgoedprins Bernhard jr. Bernhard Junior!

46 TV: ZKH Prins Bernhard 70 Jaar (19810629) (incl Hans van der Togt)


Back to menu

 
 
Z.K.H. Prins Bernhard 70 Jaar. Uitgezonden door de AVRO op 29 juni 1981. Inclusief een stukje aankondiging door omroeper Hans van der Togt. 
 
Met dank aan Laura voor het beschikbaar stellen van deze videoband. Source: Betamax.

47 – #1218: De koning als Grote Verbinder? | Een gesprek met Gerard Aalders

Back to menu

 

26 apr 2023 LEIDEN

Jelle van Baardewijk in gesprek met historicus, schrijver én republikein Gerard Aalders over de monarchie en het functioneren van het Nederlandse koningshuis.

De populariteit van ons koningshuis is de laatste jaren gedaald. Een vakantie naar Griekenland en een tuinfeest voor Amalia waren daar mede debet aan. Toch maakt het al ruim twee eeuwen onderdeel uit van ons staatsbestel. Overeind gehouden door lastige constructies als de ministeriële verantwoordelijkheid en zonder formele macht is het tegenwoordig voornamelijk “een leeg koningschap”.

Een prikkelend gesprek over koninklijke blunders en eigenaardigheden, de internationale oriëntatie van het koningshuis en de zin of onzin van erfopvolging. “Als Amalia de boel aanklaagt bij het Hof in Straatsburg wegens kindermishandeling, dan wint ze waarschijnlijk het pleit.”

In mei verschijnt het nieuwe boek van Aalders: De toekomst van de monarchie. Van Willem de eerste tot Willem de laatste.

Gerard Aalders was eerder te gast bij DNW:

• #895: Hoe Gerard Aalders het lidmaats…

0:00 Intro
0:14 Een republikeinse blik
2:53 Het koningssprookje: emotie en symboliek
10:56 Prinses Amalia en haar voorgeslacht
17:07 Koning als keuze of als kruis?
21:18 Kosmopolitisch koningschap
25:31 Europese benchmark
31:04 De koninklijke wurggreep
40:39 Van Willem de eerste tot Willem de laatste?

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Willem de Witte.

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Filosofische School Nederland.

Onze website: https://denieuwewereld.tv/

48 Prins Bernhard en de Greet Hofmans Affaire


Back to menu

 

24 feb 2018

EénVandaag, 10 november 2008. Rapport Commissie Beel, patiënten Greet Hofmans, Kikkert, enz.

Netwerk, 31 maart 2009.

EénVandaag 14 november 2017. 14-11-2017 Verslag Linda van Dort Redactie Lammert de Bruin Prins.

13 juni 1956 – Der Spiegel verschijnt met het artikel Zwischen Königin und Rasputin over de Greet Hofmans Affaire ten paleize Soestdijk en de invloed van gebedsgenezeres Greet Hofmans.

49 Prins Bernhard en zijn Open Brief 10 02 2004

Back to menu

 
17 dec 2013

50 Pins Bernhard en een boos telefoontje december 2004

Back to menu

 
15 dec 2013

51 De vele gezichten van prins Bernhard: van ‘egocentrisch’ tot heldhaftig

Back to menu    IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

27 feb 2023
 
Wie is prins Bernhard? Een nieuwe documentaire met niet eerder vertoond privémateriaal laat de prins zien in verschillende gedaanten en vertelt over zijn veelbewogen leven.

52 Paleis Soestdijk achter de voordeur | ANDERE TIJDEN

Back to menu

 
6 okt 2022
Paleis Soestdijk is ruim 70 jaar het woon- en werkpaleis geweest van Koningin Juliana en Prins Bernhard, tot hun dood in 2004. In deze aflevering uit 2011, gaat Andere Tijden op zoek naar ‘het huis’ achter het paleis.
 
Andere Tijden, het geschiedenisprogramma over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Andere Tijden wordt gemaakt door de NTR voor NPO2. Check anderetijden.nl voor de hele afleveringen.

53 Noordeinde Palace (eng.translation)

Back to menu

1 feb 2023
 

Right in the center of The Hague is the working palace of King Willem-Alexander and Queen Máxima: Noordeinde Palace. The palace is used intensively throughout the year, as an office but also as a reception palace. But the palace is more than an exceptional workplace; it has a remarkable history of almost 500 years. Notable events have taken place here. Jan Slagter takes the viewer behind the doors of the beautiful palace and meets the King and Queen.

54 The Peace Palace (eng.translation)

Back to menu

 
7 feb 2023
 
Jan Slagter takes the viewer, guided by curator Jacobine Wieringa, through the Peace Palace in The Hague. This gives the viewer a unique tour of the special architecture, historic gardens and impressive works of art.

55 NSDAP-lidmaatschap van Prins Bernhard: ‘Hij heeft zich afgemeld bij Hitler’

Back to menu   IMPORTENT CONTENT  Listening recommended  Must

 

In première gegaan op 14 okt 2023

Historicus Maarten van Rossem reageert op het NSDAP-lidmaatschap van Prins Bernhard.

Aan host Tom Jessen vertelt hij een anekdote die niet veel mensen kennen.

56 Huwelijk Prinses Juliana en Prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld (1937)


Back to menu

 
26 nov 2009
 

7 januari 1937 – Den Haag maakt zich op voor het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Het paar vertrek per Gouden Koets van Paleis Noordeinde en arriveert na een tocht door de Haagse binnenstad bij de Sint Jacobskerk waar het huwelijk voltrokken wordt. © Beeld en Geluid

57 – 31. BERNHARD, VERBODEN STRIPBOEKEN en VERLIEFDHEIDADVIES – DE SNOBCAST

Back to menu

13 mrt 2023
 

Hoe schaak je een juffrouw? Yvo is toevallig expert op het gebied en helpt een verliefde jongeman op weg. De etiquette van het servet wordt uit de doeken gedaan. Verder vooral ruim baan voor de man met de anjer: de u welbekende, gewetenloze Duitser die zéér trouw vreemdging. De snobs worden uitgekleed door een global style director en vertellen waarom het juist des snobs is om er af en toe nét een beetje naast te zitten.

58 Hypocriet: Prins Bernard Cultuurfonds verandert naam


Back to menu

 

15 uur geleden in première gegaan

Maarten van Rossem legt uit dat we al een kwart eeuw wisten dat prins Bernhard een nazi was.

Het is dan ook wel een tikkeltje hypocriet dat het Cultuurfonds juist nu de naam van de prins schrapt.

59 Man On Stretcher Rolls Into Lake

10 mei 2011

Disabled cyclist with broken leg had a bicycle accident at the park. He is lying on a stretcher with a cast on his foot outside of an ambulance truck, when the paramedic asks if nice people passing by will help her wheel the man on the bed back to the truck. As they are wheeling him, the man motions towards his bicycle glove that he had dropped, and asks prank victims to reach down and grab it. Right then, the stretcher loses complete control and rolls into the lake, to horrified prank victims who dive in to save him!
 
A presentation of JustForLaughsTV, the official Just For Laughs Gags YouTube channel. Home of the funniest, greatest, most amazing, most hilarious, win filled, comedy galore, hidden camera pranks in the world!