Examining the people and practices

Manipulate

Mainly disapproving

To control something or someone to your advantage, often unfairly or dishonestly:

Throughout her career she has very successfully manipulated the media.
The opposition leader accused government ministers of manipulating the statistics to suit themselves.

Cambridge Dictionary

Van vastgoedmiljonair naar een baantje in de spoelkeuken: het verhaal van Leen Thijsse

Back to menu

21 sep. 2021

Het zal je overkomen. Je fotografeert graag landschappen en je wilt het liefst je inkomen verdienen met je fotografie. Door een bescheiden netwerk in Amerika krijg je hiertoe zelfs de kans. En het gaat goed, heel erg goed. Zo goed dat de bekendste Amerikaanse merken met je willen werken. Zo goed dat Nike je steevast inhuurt om Tiger Woods te fotograferen. Zo goed, dat je de hele wereld over vliegt en zelfs miljonair wordt. Wat hem overkomt, vertelt de Nederlandse fotograaf Leen Thijsse aan Opgelicht?!
 
Het verhaal van Leen Thijsse: van vastgoedmiljonair naar een baantje in de spoelkeuken
 

Het zal je overkomen. Je fotografeert graag landschappen en je wilt het liefst je inkomen verdienen met je fotografie. Door een bescheiden netwerk in Amerika krijg je hiertoe zelfs de kans. En het gaat goed, heel erg goed. Zo goed dat de bekendste Amerikaanse merken met je willen werken. Zo goed dat Nike je steevast inhuurt om Tiger Woods te fotograferen. Zo goed, dat je de hele wereld over vliegt en zelfs miljonair wordt. Wat hem overkomt, vertelt de Nederlandse fotograaf Leen Thijsse aan Opgelicht?! 

Vanwege suikerziekte komt echter ook het moment dat Thijsse het rustiger aan moet gaan doen. Financieel hoeft hij zich allang geen zorgen meer te maken. Om zijn pensioen veilig te stellen, heeft hij geïnvesteerd in vastgoed in en rondom het Gelderse Kootwijk.

Hij laat er ook een prachtig landhuis bouwen. Uiteindelijk heeft zijn vastgoedportefeuille van winkelpanden, huizen en landgoed een waarde van ‘op het hoogtepunt zo’n 20 miljoen euro’.

De vastgoedcrisis slaat toe

 

Thijsse kan goed leven van de huurinkomsten totdat de vastgoedcrisis zijn sporen nalaat. Onder de naam Basel-3 worden vanaf 2013 strengere eisen aan banken gesteld. Banken moeten meer reserves opbouwen om klappen op te vangen. Ook het vastgoed van Thijsse is in die periode flink in waarde gedaald.

Een deel van zijn vastgoed heeft hij gefinancierd bij Van Lanschot en ABN AMRO. Deze banken willen van deze financiering af, want de waarde is te laag voor de openstaande financiering van 4 miljoen euro. Thijsse krijgt – na lang onderhandelen ­­–­­­­­­ de kans om deze af te kopen voor anderhalf miljoen euro.

Thijsse stapt vervolgens naar de FGH Bank, waar hij al veel van zijn commerciële vastgoed heeft gefinancierd. De FGH Bank is bereid om de anderhalf miljoen euro financiering te bieden om de ABN AMRO en Van Lanschot af te betalen. Ook voor de FGH Bank is dit interessant, want het krijgt voor de anderhalf miljoen miljoen een onderpand dat meer waard is.

Na maanden onderzoek wordt door FGH de herfinanciering, een bankhypotheek, geaccordeerd. Op donderdag 27 november 2014 zitten Thijsse en de FGH bij de notaris om de hernieuwde samenwerking vast te leggen. Iedereen blij.

Onverwachte kosten en een wel heel korte betalingstermijn


Tot de volgende dag, op vrijdagmiddag, een mail komt van de bank. In eerste instantie wordt iedereen bedankt voor de inspanning, het is een ‘felicitatie waard’. Maar de toon in de mail blijkt minder uitbundig dan Thijsse had verwacht.

Volgens de bank moet er voor de financiering nog 8000 euro verrekend worden. Kosten die Thijsse niet kent. Vreemd, want bij de notaris was duidelijk vastgelegd wat wel en wat niet betaald diende te worden.

De betaaltermijn die gesteld wordt is bepaald niet ruim: op maandag, de eerstvolgende werkdag moet de 8000 euro voldaan zijn, anders worden de pandrechten openbaar gemaakt. Wat zoveel inhoudt dat de bank de huurstromen gaat incasseren.

Wel de kosten, niet de inkomsten


Zo geschiedde niet veel later alsnog. De bank incasseerde de huren inclusief btw én inclusief gelden die bedoeld waren voor gas, water en licht. De btw moest Thijsse vervolgens wel zelf betalen, net zoals de rekeningen voor gas, water en licht van zijn verhuurde panden. Thijsse had dus wél de kosten, maar niet de inkomsten.

Uiteindelijk loopt de schuld op en besluit de bank om panden te verkopen per executieverkoop. Uiteraard niet voor de waarde waarvoor het gefinancierd was.

Een aantal panden worden op de veiling ‘toevallig’ eigendom van een bedrijf genaamd Daalsetunnel BV. Bestuurder en enig aandeelhouder tot 2018 is FGH Bank (inmiddels opgegaan in de Rabobank).

Miljoenenschuld en geen vaste woon- of verblijfplaats

 

Thijsse ziet zijn hele kapitaal uiteindelijk langzaam verdampen. Als gevolg van de de penibele financiële situatie waarin hij belandt, wordt ook beslag gelegd op zijn landhuis.

Wanneer alles verkocht is. kan Thijsse de balans op maken en heeft hij anno 2021 geen vaste woon- of verblijfplaats. Ook heeft hij inmiddels een schuld van zo’n vier miljoen euro. Het zal je overkomen.

Ook met FGH Bank liep het verder niet erg goed af. Al in 2014 – toen de kwestie met Thijsse speelde – had de bank een aantal flinke tegenvallers te incasseren. Niet veel later is FGH opgegaan in de Rabobank.

Gang naar de rechter, ook aangifte tegen de Rabobank

Thijsse stapt naar de rechter, maar de rechter oordeelt in eerste instantie dat de bank niet onrechtmatig heeft gehandeld. Oktober 2021 dient het hoger beroep. De Rabobank wilde tegen Opgelicht?! vooruitlopend op het hoger beroep niet inhoudelijk reageren.

Leen strijdt ondertussen verder en heeft met zijn advocaat Jan Vlug ook aangifte gedaan tegen Rabobank en een aantal medewerkers.

Van 30 miljoen op de bank naar de bijstand – Het verhaal van de flippokoning

Back to menu

5 okt. 2016

Je zou het aan zijn positieve voorkomen niet raden, maar Hans Zandvliet, de bedenker van de Flippo weet als geen ander hoe het voelt om alles kwijt te raken. Zijn huis, vermogen en bedrijf raakte hij allemaal kwijt. Hoe raapte hij zichzelf na deze misère?

Special | Zo komen schimmige miljonairs Europa binnen

Back to menu

26 sep. 2019

Met een flinke zak geld een paspoort kopen als niet-Europeaan, waarmee je ook direct EU-burger wordt. Op Malta gebeurt dat. Met een EU-paspoort gaan er voor deze mensen een heleboel deuren open. Bekijk ons onderzoeksverhaal: van het kopen van paspoorten op Malta tot een Rus met een Maltees paspoort die eilanden koopt voor de kust van Finland. En wat heeft een hoogleraar uit Groningen te maken met die Maltese paspoortconstructie?
 
Dit is een reportage van: Siebe Sietsma en Luuk Mulder

Lees voor meer informatie en reacties van alle betrokkenen ook ons artikel: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2303489

Solo Q
Mooi journalistiek werk !
Ro Dutch
Goede docu. Er zijn toch nog journalistieke Helden!
Suheeb Zeroquinze
Mooi werk, kijk hierdoor wil ik weer naar nieuws kijken.
Grasp
Wauw, normaal gesproken kijk ik niet veel naar Nieuwsuur. Dit filmpje heeft dat echter totaal veranderd. Mijn uiterste complimenten voor het journalistiek werk! Objectief journalistiek, zoals het hoort, maar tegelijkertijd scherp aan de tand voelen. Je laat de kijker zijn eigen mening vormen, zonder dat de journalist zijn mening door je strot duwt of in de strotten van de geïntervieuwden. Echt klasse werk. Mijn abonnee hebben jullie. Ik kijk uit naar meer van dit soort video’s!
sjon hetschaap
Eindelijk een topje van de ijsberg in het normale nieuws nu de rest van de corruptie rondom de wereld. Mooi werk.
Snvw
Sterk staaltje journalisme!
Concept Creator
Kijk dit is journalistiek werk! Maar niet normaal dat dit kan en mag!!!
Sam De Munnik
Heel interessant en heel goed gepresenteerd. Hele mooie docu!
Dennis Chapel
Die Kochenov is duidelijk een professionele russische geheime dienst spion, intelligent, charmant,uitgekookt. Perfecte dekmantel beetje de hoogleraar nerd spelen om zodoende invloed van russen in de zakelijke diensverlening in europa te laten stijgen. Kijk zijn lichaamstaal, uiterst professioneel kalm blijven en oogcontact houden terwijl hij glimlacht. Dit zijn tegenwoordig de spionnen, hidden in plain sight.

Schimmige paspoorthandel: van de Caraïben tot Groningen

Back to menu

3 apr. 2021

De afgelopen jaren volgde Siebe Sietsma de (schimmige) wereld van de paspoorthandel. Wat ooit begon op twee kleine eilandjes in het Caribisch gebied, is nu een lucratieve (wereldwijde) handel geworden voor de rijken der aarde, maar ook voor criminelen en misschien zelfs spionnen.

Kijk hier hoe ons maandenlange onderzoek uiteindelijk uitkwam bij de Rijksuniversiteit Groningen.

————————————————————————————-

Reageren? Vinden we leuk! Laat Siebe in de comments weten wat je van zijn onderzoek vindt.

Eerder onthulden we al dat een Europees paspoort voor 900.000 euro te koop is op Malta. Rijke Russen, Chinezen en Arabieren maken er gretig gebruik van omdat ze met het papiertje vrij kunnen reizen door de Europese Unie en zaken kunnen doen zonder juridisch spoor na te laten. Kijk hier deel 1 van dit verhaal: https://www.youtube.com/watch?v=-D-ZT…

Benieuwd naar de reactie van Kochenov, Kälin en de geraadpleegde bronnen? Kijk dan hier: https://nos.nl/l/2375189

#Paspoorthandel #Malta #Groningen

Raffalinho
Fijn om te zijn dat mijn belastinggeld goed wordt geïnvesteerd door Nieuwsuur.
Jelmer van Lenteren
Heerlijk die followups! Mega-interessant deze weer.
Jim Jongenelen
Misschien ook eens kijken naar de Britse passportenuitgaven nu met de pre-settlement en settlement schemes.
Jaap
Sterke journalistiek. Dank hiervoor.
Coca Cola
Super goed en diep onderzocht. Klasse!
T Temp
De rechten professoren werken vaak bij grote advocatenkantoren die aan de lopende band dubieuze contructies opzetten voor hun clienten.
Erik van Diepen
Kunnen jullie ook onderzoeken waar je een coronapaspoort kunt kopen en hoe veel dat moet kosten? Vraag ik voor een vriend natuurlijk…
Sailing Channel Marinus
Een voetnoot : alle EU landen hebben paspoort programma’s ook Nederland.
Arnold Bissen
You should translate or at least subtitle this!!
Dennis Stempher
Sterk staaltje journalistiek!!!
Nick
wederom excellente journalistiek
Jappa
Top journalistiek. Uniek deze dagen.
Harm Rozema
Ik vraag me af of er een vervolg- of nieuw onderzoek komt vanuit de EU. aangezien diegene die dat moest toetsen een belang had bij het resultaat.
saar 2501
Siebe, Rudy, Arjan, Mariëlle en Petra zijn toppers
joostvhts
Met de rest eens, goed bezig
Maurice
Deze mini-docu’s en de Explainers van NOS op 3 zijn toch wel een wekelijks hoogtepuntje op zaterdag.
Kosko
goed bezig jongens!
gar rolo
The tasteful start differently calculate because candle statistically soothe circa a male riverbed. green grey grieving, ten vegetarian
Impzorz
Wederom knap staaltje journalistiekwerk. Bizar dat de EU hier niet ingrijpt! Dit is toch een enorm risico voor de Europese veiligheid?
 

1 Mansbridge One on One: Tony Blair

21 nov. 2016

If governments ignore people’s fear, far-right leaders will exploit it, former U.K. PM tells Peter Mansbridge, To read more: http://cbc.ca/1.3850473
 
For more than 75 years, CBC News has been the source Canadians turn to, to keep them informed about their communities, their country and their world. Through regional and national programming on multiple platforms, including CBC Television, CBC News Network, CBC Radio, CBCNews.ca, mobile and on-demand, CBC News and its internationally recognized team of award-winning journalists deliver the breaking stories, the issues, the analyses and the personalities that matter to Canadians.

2 Tony Blair on Brexit, Labour, and populism – BBC Newsnight

20 jul. 2018

Evan Davis interviews former Prime Minister Tony Blair.
 
Newsnight is the BBC’s flagship news and current affairs TV programme – with analysis, debate, exclusives, and robust interviews.

3 THE FOURTH ESTATE (2015 UK). Documentary about media corruption and propaganda.

Back to menu

7 dec. 2015

Documentary film by Lee Salter and Elizabeth Mizon

Film web site: http://www.fourthestatedoc.com
Director web site http://www.lee-salter.com

GFX by Scubaboy Inc.
UK, 2015, 80 mins | fourthestatedoc.com | @fourthestatedoc

Screenings, use for academic purposes (incl reading lists, library) sambikisarufilm@gmail.com

Examining the people and practices of the media industries, The Fourth Estate illuminates not only specific incidences of corruption by press groups, but how the wider business as a whole, including the film and entertainment industries, has a huge amount to answer for in the state of the political economy of the west. There’s no business like show business…

Produced in the UK on a zero-budget, the filmmakers spent two years contacting and interviewing journalists, organisers and critics of the corrupt industrial practices highlighted by, but not limited to, the Leveson Inquiry in 2011. While the phone hacking scandal illuminated the depth and breadth of the cavalier flouting of legality and integrity in British journalism, there are larger implications and connections to ideology, entertainment, and political economy at work in this crisis. The Fourth Estate is the result of an examination of these connections at work.

In the wake of the Leveson report the media’s focus has quickly diverted from a brief period of self-examination to business as usual. This opportunity for serious consideration of the true, entrenched causes and effects of the UK’s inadequate media must not go unexplored, and the recent press scandals must not be framed in terms of the “bad apple” soundbites we’re so often fed.

4 Exposing corruption, abuse and war crimes – Whistleblower | DW Documentary

Back to menu

13 jan. 2017

From Edward Snowden to Wikileaks – whistleblowers are seen by some as heroes defending the public. The system sees them as traitors. What are they really?

In the authorities’ eyes, they are traitors, yet the public at large often sees them as heroes. People are driven to whistleblowing by anger, disbelief and powerlessness. It is a decision from which there is no turning back, a moment when someone obeys their conscience regardless of the consequences. It marks the beginning of a battle against the system in which old allies become enemies.

Revelations by whistleblowers such as Swiss Leaks bring tax authorities around the world billions in revenue. They uncover corruption, data abuse and war crimes – without whistleblowers, the world would be a more naive place. Behind each story, however, is a personal fate: when the auditor Rudolf Elmer disclosed illegal business methods by Swiss banks, his life turned into a thriller. Stéphanie Gibaud, too, a marketing employee at UBS was first put under massive peer pressure and then fired. This is the price that most whistleblowers have to pay – just like Swen Ennullat, who had the gall to cry foul twice!
_______

Exciting, powerful and informative – DW Documentary is always close to current affairs and international events. Our eclectic mix of award-winning films and reports take you straight to the heart of the story. Dive into different cultures, journey across distant lands, and discover the inner workings of modern-day life. Subscribe and explore the world around you – every day, one DW Documentary at a time.

5 Spy Merchants l Al Jazeera Investigations

10 apr. 2017

Al Jazeera’s Investigative Unit enters the secretive world of the surveillance industry. Spy Merchants reveals for the first time how highly-invasive spyware, which can capture the electronic communications of a town, can be purchased in a ‘grey market’ where regulations are ignored or bypassed. Mass surveillance equipment can then be sold onto authoritarian governments, criminals or even terrorists.
 
During a four-month undercover operation, an industry insider working for Al Jazeera filmed the negotiation of several illegal, multi-million dollar deals that breach international sanctions. The proposed deals include the supply of highly restricted surveillance equipment to Iran. The undercover operative also secured an extraordinary agreement to purchase powerful spyware with a company who said they didn’t care who was the end-user.

6 Rupert Murdoch’s Scandal (2012) documentary

15 jun. 2018

— — — — — — — — — — —
This video has been uploaded under fair dealing pursuant to the Copyright Act 1968,

103A. Fair dealing for purpose of criticism or review
103AA. Fair dealing for purpose of parody or satire
103B. Fair dealing for purpose of reporting news
103C. Fair dealing for purpose of research or study

If the copyright holder of the material would like this video to be removed on financial loss grounds please message me and I will be happy to do so.

The full list of provisions is set out as follows:

(1) A fair dealing with a literary, dramatic, musical or artistic work, or with an adaptation of a literary, dramatic or musical work, for the purpose of research or study does not constitute an infringement of the copyright in the work.
(1A) A fair dealing with a literary work (other than lecture notes) does not constitute an infringement of the copyright in the work if it is for the purpose of, or associated with, an approved course of study or research by an enrolled external student of an educational institution.
(1B) In subsection (1A) the expression lecture notes means any literary work produced for the purpose of the course of study or research by a person lecturing or teaching in or in connection with the course of study or research.

(2) For the purposes of this Act, the matters to which regard shall be had, in determining whether a dealing with a literary, dramatic, musical or artistic work or with an adaptation of a literary, dramatic or musical work, being a dealing by way of reproducing the whole or a part of the work or adaptation, constitutes a fair dealing with the work or adaptation for the purpose of research or study include:
(a) the purpose and character of the dealing;
(b) the nature of the work or adaptation;
(c) the possibility of obtaining the work or adaptation within a reasonable time at an ordinary commercial price
(d) the effect of the dealing upon the potential market for, or value of, the work or adaptation; and
(e) in a case where part only of the work or adaptation is reproduced–the amount and substantiality of the part copied taken in relation to the whole work or adaptation.

(3) Despite subsection (2), a reproduction, for the purpose of research or study, of all or part of a literary, dramatic or musical work, or of an adaptation of such a work, contained in an article in a periodical publication is taken to be a fair dealing with the work or adaptation for the purpose of research or study.

(4) Subsection (3) does not apply if another article in the publication is also reproduced for the purpose of different research or a different course of study.
(5) Despite subsection (2), a reproduction, for the purpose of research or study, of not more than a reasonable portion of a work or adaptation that is described in an item of the table and is not contained in an article in a periodical publication is taken to be a fair dealing with the work or adaptation for the purpose of research or study. For this purpose, reasonable portion means the amount described in the item.
(6) Subsection (5) applies to a reproduction of a work or adaptation described in both items of the table in that subsection even if the amount of the work or adaptation reproduced is not more than a reasonable portion (as defined in that subsection) on the basis of only one of those items

(7) If:
(a) a person makes a reproduction of a part of a published literary or dramatic work or published adaptation of a literary or dramatic work; and
(b) the reproduction is of not more than a reasonable portion (as defined in subsection (5)) of the work or adaptation;
subsection (5) does not apply in relation to any subsequent reproduction made by the person of any other part of the same work or adaptation.

(8) Subsections 10(2), (2A), (2B) and (2C) do not affect subsection (5), (6) or (7) of this section.

7 WSJ Live Presents: Rupert Murdoch Interviewed

8 mrt. 2013

WSJ Live presents an interview with News Corp. Chairman and CEO, Rupert Murdoch. Mr. Murdoch discusses a wide range of topics including the future of journalism and the ‘new’ News Corp. The interview was conducted by Peter Robinson for ‘Uncommon Knowledge,’ a production of The Hoover Institution.

8 How Corrupt is Britain? – Dave Whyte & Luke Hildyard

18 aug. 2015

Over 2,700 people gathered in central London for the Marxism 2015 festival last weekend. They included striking

workers, students, campaigners and socialists from across the globe.

Up to 900 people attended the opening rally. Amy Leather from the central committee of the Socialist Workers

Party (SWP) said, “The theme of Marxism is ideas for revolution—we need to make those ideas a reality.”

Events in Greece dominated the event (see below).

Several meetings discussed struggle and austerity in Britain.

At a meeting on class Joseph Choonara argued that people feel more precarious than they are and that the working

class can transform society.

A debate on why there are so few strikes in Britain looked at whether there has been a structural change in the

working class. Some argued that focusing only on structural changes could miss underlying shifts in workers’ mood

to fight.

Bfawu union president Ian Hodson spoke in one session, along with striking Glasgow homelessness caseworkers and

two sacked porters from Sotheby’s.

There was a live link-up with a US McDonald’s worker. Members of Glasgow socialist choir—Unite, Fight, Sing—

finished the meeting with a song from the US fast food strikers’ picket lines.

The Glasgow strikers raised around £1,000 for their strike fund over the weekend.

Racism

Fighting racism was a big theme.

Hassan Mahamdallie spoke on the frightening rise in state Islamophobia.

Veteran anti-racist Darcus Howe launched his memoirs at the event. Diane Abbott MP discussed how to take on

racism with Sabby Dhalu and Weyman Bennett from Unite Against Fascism.

It was standing room only in a meeting on how socialists should vote in the European Union referendum.

Some argued for a Yes vote because racists and Ukip are likely to dominate the No campaign.

Others said socialists shouldn’t abandon the No side to the racists—and said some on the Yes side would also use

racism.

A meeting on why Labour lost saw a discussion on how socialists should respond to Jeremy Corbyn’s candidacy for

Labour leader.

Other meetings debated the nature of Zionism, women’s oppression and the Green Party. Many service users

discussed their experiences at a meeting on Marxism and mental health.

Debated

Several meetings debated how Marxist theory applies today. Others linked theory with struggles—such as how the

school system fails children.

Socialists and activists spoke from Turkey, Bahrain, Ireland, France, Spain, Germany, Egypt, Syria and Ukraine.

A meeting on revolution and counter-revolution in Egypt grappled with the crushing of the hopes of 2011. People

called for protests when Egyptian dictator El-Sisi visits Britain.

There were a number of meetings on Palestine, including one on the Boycott Divestment and Sanctions (BDS)

campaign.

Some 70 students met for a picnic on Friday afternoon.

Many were at Marxism for the first time, including Iona from Brighton University.

She told Socialist Worker, “I came because I want to get more politically active. There’s no other event like

this—I love it.”

Greece—the big debate
Socialists from Greece spoke about the struggle there and debated the best way to take it forward.

Stathis Kouvelakis from the central committee of Syriza, the left party in government in Greece, debated Alex

Callinicos on Saturday.

This followed Syriza passing an austerity deal through the Greek parliament.

Stathis argued that there had been a “failure of political strategy” in Greece.

Alex stressed that this was not the end of the battle and said the mass mobilisation of workers pointed to the

way forward.

Panos Garganas, editor of the Workers’ Solidarity newspaper in Greece, spoke from the floor.

He said, “The game is not over. But we have discovered the referee is against us.”

He said Syriza had made the mistake of thinking it could make the bosses see reason.

“We’ve used the ballot box,” he said.

“Now we have to use workers’ power in the workplace.”

9 Heather Brooke: My battle to expose government corruption


Back to menu

18 okt. 2012

 
Our leaders need to be held accountable, says journalist Heather Brooke. And she should know: Brooke uncovered the British Parliamentary financial expenses that led to a major political scandal in 2009. She urges us to ask our leaders questions through platforms like Freedom of Information requests — and to finally get some answers.
 
TEDTalks is a daily video podcast of the best talks and performances from the TED Conference, where the world’s leading thinkers and doers give the talk of their lives in 18 minutes (or less). Look for talks on Technology, Entertainment and Design — plus science, business, global issues, the arts and much more. Find closed captions and translated subtitles in many languages at http://www.ted.com/translate

10 How Government Corruption is a Precursor to Extremism | Sarah Chayes | TEDxFultonStreet

Back to menu

12 nov. 2015

A former reporter, she covered the fall of the Taliban for NPR, then left journalism to remain in Kandahar in order to contribute to the reconstruction of the country, living there almost continuously since December 2001. Deeply embedded in the life of the city and fluent in Pashtu, Chayes gained a unique perspective on the unfolding war.

An expert on the dynamics of severe corruption, Sarah Chayes lived for most of a decade in Kandahar, Afghanistan, before serving as special assistant to the chairman of the Joint Chiefs of Staff. She now researches the role of corruption in driving security crises.

Chayes is a senior associate in the Democracy and Rule of Law Program and the South Asia Program at the Carnegie Endowment. She is an expert in South Asia policy, kleptocracy and anticorruption, and civil-military relations.

She is working on correlations between acute public corruption and the rise of militant extremism.

After running a nongovernmental organization founded by President Karzai’s brother Qayum, Chayes launched a manufacturing cooperative that produces skin-care products for export from licit local agriculture. The goals were to help revive the region’s historic role in exporting fruit and its derivatives, promote sustainable development, and expand alternatives to the opium economy.

This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at http://ted.com/tedx

11 Our democracy no longer represents the people. Here’s how we fix it | Larry Lessig | TEDxMidAtlantic

20 okt. 2015

Harvard Professor Lawrence Lessig makes the case that our democracy has become corrupt with money, leading to inequality that means only 0.02% of the United States population actually determines who’s in power. Lessig says that this fundamental breakdown of the democratic system must be fixed before we will ever be able to address major challenges like climate change, social security, and student debt. This is not the most important problem, it’s just the first problem.
 
Lawrence Lessig is the Roy L. Furman Professor of Law and Leadership at Harvard Law School, former director of the Edmond J. Safra Center for Ethics at Harvard University, and founder of Rootstrikers, a network of activists leading the fight against government corruption. He has authored numerous books, including Republic, Lost: How Money Corrupts Our Congress—and a Plan to Stop It, Code and Other Laws of Cyberspace, Free Culture, and Remix.
 
This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at http://ted.com/tedx

12 Why do so many incompetent men become leaders? | Tomas Chamorro-Premuzic | TEDxUniversityofNevada

26 mrt. 2019

There is a pathological mismatch between the qualities that seduce us in a leader and those that are needed to be an effective leader. Based on research on the psychology of leadership, Chamorro-Premuzic shows that if leaders were selected on competence rather than confidence, humility rather than charisma, and integrity rather than narcissism, we would not just end up with more competent leaders, but also more women leaders. In fact, he argues, the main obstacle preventing competent women from becoming leaders is the lack of career obstacles for incompetent men. Dr. Tomas Chamorro-Premuzic is an international authority in psychological profiling, talent management, leadership development, and people analytics. He is the Chief Talent Scientist at Manpower Group, co-founder and CEO of DeeperSignals and Metaprofiling, and Professor of Business Psychology at both University College London, and Columbia University. He has previously held academic positions at New York University and the London School of Economics, and lectured at Harvard Business School, Stanford Business School, London Business School, Johns Hopkins, IMD, and INSEAD, as well as being the CEO at Hogan Assessment Systems. Dr. Tomas has published 10 books and over 150 scientific papers, making him one of the most prolific social scientists of his generation. His work has received awards by the American Psychological Association and the Society for Industrial-Organizational Psychology, to which he is a Fellow. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at https://www.ted.com/tedx

13 Corrupt Britain: The Land of Cover Ups, Whitewashes & Secrecy

17 dec. 2015

This session will look at – and seek to explain – the British obsession with cover-ups and whitewashes, as evidenced in recent years by farcical and less-than-honest inquiries into matters such as phone-hacking, Hillsborough, and Jimmy Savile and a prevailing attitude of ‘protect the establishment at all costs’.

It will also look at the hypocrisy of British politicians who claim to advocate transparency and integrity, particularly for offshore financial centres, while practicing secrecy and deceit.

Presented by: NICK KOCHAN, Journalist & Author (London)

Recorded on November 24, 2015 during The OffshoreAlert Conference in London at The Grange St. Paul’s Hotel.

OffshoreAlert is an independent news website founded in 1997 by investigative reporter David Marchant and offers news, documents & intelligence about businesses and individuals operating in Offshore Financial Centers, with an emphasis on fraud investigations. OffshoreAlert also holds conferences in North America and Europe tailored for the offshore world. OffshoreAlert is generally considered to be a leading authority on OFCs and serious financial.

14 How London fuels corruption | Anthea Lawson | TEDxHousesofParliament

10 jul. 2014

Anthea Lawson is a campaigns director with Global Witness, a not for profit organisation that investigates the economic networks behind conflict, corruption and environmental destruction, and campaigns to change the system. In this talk she tells the story of how London has become a hub for corrupt money and outlines what should be done to stop this.
 
In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized.* (*Subject to certain rules and regulations)

15 Customers Eat Bull Penis! – Just For Laughs Gags

5 jun. 2016

You’d be surprised at all the benefits you’d get by eating a bull’s penis. Okay we can’t think of any because we’re not even sure it’s edible, but why not try it?
 
Filmed in Montreal, Quebec
 
Welcome to the world-famous channel, where we pull public pranks on unsuspecting Montreal residents and tourists.