Well-known criminal advocates

Criminal law

The part of the legal system that relates to punishing people who break the law

Cambridge Dictionary

Trailer Kijken in de Ziel Strafpleiters van Coen Verbraak

Back to menu

29 nov. 2012


Trailer Kijken in de Ziel Strafpleiters van Coen Verbraak. Meer informatie op www.docudvd.nl. De gehele serie is beschikbaar op DVD. Beschrijving:

Kijken in de ziel — Strafpleiters (2DVD)
Een gelauwerde serie van Coen Verbraak

Nederland telt zo’n vijfhonderd strafrechtadvocaten. Zij staan mensen bij die van een misdrijf worden verdacht. Zijn het letterlijk advocaten van kwaaie zaken, gewetenloze graaiers in maatpakken? Of vormen ze juist het broodnodige tegenwicht op de weegschaal van Vrouwe Justitia? Hoe ver gaan ze in het contact met hun cliënten? Hoe diffuus zijn de rafelranden van het recht? En kun je eigenlijk een spin verdedigen zonder in zijn web verstrikt te raken?

Topadvocaten Gerard Spong, Willem Anker, Bram Moszkowicz, Bénédicte Ficq, Inez Weski, Stijn Franken, Geert Jan Knoops, Theo Hiddema, Cees Korvinus, Lucy Oldenburg en Peter Plasman praten in Kijken in de Ziel met Coen Verbraak over hun vak en over zichzelf.

DISC 1:
1. Op zitting
2. De verdachte
3. De rechter

DISC 2:
4. Schuld en boete
5. Weten en geweten
6. De advocaat

Beschikbaar in dezelfde serie: Kijken in de ziel — Psychiaters (2DVD) en Kijken in de ziel — Toptrainers (2DVD). Kijken in de Ziel won in 2010 de Zilveren Nipkowschijf voor beste tv-programma van Nederland.

Nederlands gesproken
Speelduur ca. 210 minuten
2 x DVD5
PAL 16:9
Stereo
Regio 2

Gerard Spong zelf slachtoffer van etnische profilering – RTL LATE NIGHT

Back to menu

3 jun. 2016

In een tijd waarin racisme en discriminatie steeds vaker onderwerp van discussie is in Nederland geeft advocaat Gerard Spong aan dat hij ook zelf vaker slachtoffer is geweest van discriminatie.

1 Advocaten ‘Making a murderer’ over wereldberoemde zaak

Back to menu

23 okt. 2016

Steven Avery zat achttien jaar onschuldig vast voor verkrachting. Na zijn vrijlating werd hij verdacht van moord. Netflix maakte over dit waargebeurde verhaal de serie ‘Making a Murderer’. Het wereldberoemde advocatenduo dat Avery bijstond, vertelt in Nieuwsuur over de zaak.

2 Interviews met bekende strafpleiters

Back to menu

31 jul. 2010

In opdracht van de publieke omroepen maakten we een serie interviews met bekende strafpleiters.

3 Prof. mr. Stijn Franken | Juridisch bewijs

11 mei 2015

Strafrechtadvocaat en hoogleraar straf(proces)recht prof. mr. Stijn Franken (Strafrecht, UU) over bewijs in de rechtspraak.Hoe verhoudt juridisch bewijs zich tot wetenschappelijk bewijs? In hoeverre is het vinden van de waarheid een doelstelling van het strafproces? Wat zijn daarbij de rollen van de deelnemers aan het strafproces, zoals de officier van justitie, de rechter en de advocaat? Hoe zijn dwalingen zoals de zaken omtrent de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de strafzaak tegen Lucia de Berk te verklaren? Prof. mr. Stijn Franken licht een tipje van de sluier op.
 
Deze lezing is onderdeel van de lezingenserie ‘Bewijs het maar!’ van Studium Generale, voorjaar 2015, over bewijs in verschillende vakgebieden, van wiskunde tot journalistiek. Meer info over de serie, en de andere lezingen terugkijken? Ga naar: http://www.sg.uu.nl/programma/voorjaa…
 
Lees hier het blog naar aanleiding van de lezing: http://www.sg.uu.nl/nieuwsblog/2015/0…
 
© Copyright Studium Generale Doorplaatsen uitsluitend met toestemming en onder vermelding van link en Studium Generale.
 
IMPORTANT CONNTENT

4 RIB-I-070224, Strafrecht: Bewijs

11 dec. 2012

Interview met mr. K.H.J. Puite, coordinerend vice-president van de rechtbank in Dordrecht over bewijs.
 
IMPORTANT CONTENT

5 De val van ‘huize Moszkowicz’; Hans Knoop en Max Moszkowicz

 

Back to menu

19 jan. 2019

‘Die achternaam daar heb ik behoorlijk last van’, zegt Max Moszkowicz junior.
 
Max Moszkowicz is één van de vier zonen van de roemruchtige strafpleiter Max Moszkowicz senior. De overige zonen zijn Bram, David en Baruch. Zowel de vader als de zonen stonden bekend als superieure- , succesvolle advocaten en strafpleiters.
 
Op het moment van dit interview is Max senior ernstig dementerend en Max junior de enige nog praktiserende advocaat. De overige drie broers zijn uit hun ambt gezet.
 
Max Moszkowicz vertelt in het gesprek met Hans Knoop over het familiedrama en zijn persoonlijke situatie.

6 Bram Moszkowicz over zijn autobiografie in Pauw & Witteman 29-03-2012

Back to menu

29 mrt. 2012

In de autobiografie Liever rechtop sterven dan op je knieën leven schrijft topadvocaat Bram Moszkowicz over zijn familiegeschiedenis en over zijn advocatenpraktijk.

Moskowicz omschrijft wat het voor hem betekent een strafpleiter te zijn. Ook laat hij zich uit over de in zijn ogen miserabele stand van de rechterlijke macht in Nederland. In zijn nieuwe boek behandelt hij onder meer het proces tegen zijn cliënt Geert Wilders, het functioneren van de rechterlijke macht en de omgang met de media. Daarnaast geeft hij zijn visie op de toekomst van de rechterlijke macht.

De in Nederland meest bekende strafpleiter is in zijn autobiografie zeer open over zijn familiegeschiedenis. Hij komt uit het bekende advocatengeslacht Moszkowicz en is zoon van de eminence grise van de Nederlandse strafrechtadvocatuur Mr. Max Moszkowicz sr. “Soms wil ik weten hoe elke centimeter van de veertienhonderd kilometer rook en voelde, in die wagons die mijn vader, zijn zus, broer en ouders van Westerbork naar Auschwitz brachten. De feiten zijn: de trein vertrok dinsdag 21 september 1942, elf uur ‘s ochtends. De locomotief trok dertien veewagons. Elke wagon vervoerde om en nabij 60 joden. Alleen mijn vader keerde terug”, zo wordt op de achterflap van zijn boek vermeld.

=====

Bram Moszkowicz, Liever rechtop sterven dan op je knieën leven. ISBN 9789461560872, Bertram + de Leeuw Uitgevers.

BELANGRIJKE VIDEO: meesterlijk en vakkundig intelligent taalgebruik


Vanaf minuut 9’00”

o.a. minuut 15’00”

7 Bram Moszkowicz in Pauw & Witteman 09-11-2011

Back to menu

10 nov. 2011

President van de Amsterdamse rechtbank mr. Carla Eradus beschuldigt advocaat Bram Moszkowicz van spionage in het Wilders-proces. Dat meldt de Telegraaf vandaag. Moszkowicz is woedend op de in zijn ogen onterechte beschuldigingen van de rechtbank.

Reden van de beschuldigingen is dat de advocaat zich tijdens het proces tegen de PVV-leider Geert Wilders liet bijstaan door een medewerkster die eerder als griffier voor de rechtbank werkte. De medewerksters zou volgens Eradus bij een collega hebben geïnformeerd over het Wilders-dossier.

De president van de rechtbank heeft haar beschuldigingen geuit tegenover de deken van de Orde van Advocaten van Amsterdam. In een brief schrijft Moszkowicz dat hij zich bezint op verdere stappen tegen deze aantijgingen.

Dat Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper liet vandaag weten een gesprek met advocaat Bram Moszkowicz te willen. De deken wil weten hoe de hele gang van zaken precies is gegaan en volgens hem is van een spionagebeschuldiging voorlopig helemaal geen sprake.

Eerdere gesprekken over het proces-Wilders in Pauw & Witteman:

8 Ethiek – Hoe ver reikt geheimhouding

Back to menu

Fragment uit “Kijken in de ziel” van documentairemaker Coen Verbraak.

9 Theo Hiddema te gast in, ‘Van Liempt, één op één’

23 jan. 2017

Paul van Liempt interviewt strafpleiter Theo Hiddema in zijn grachtenpand in Amsterdam. Hij geeft een rondleiding door zijn huis en laat zijn favoriete muziek horen. Uiteraard wordt ook over politiek gepraat: Hiddema is de nummer 2 op de kieslijst van de nieuwe partij ‘Forum Voor Democratie’.

10 Documentaire : Officier van Justitie Dossier van een moordzaak

13 feb. 2019

Officier van Justitie – Dossier van een moordzaak “Ja, maar de vraag is, van wie is dat bloed?” Officier van justitie, Anne-Marie Ruijs-Verweij, denkt hardop na, terwijl zij de plaats delict bestudeert. Het is een zomerse dag. Even verderop ligt onder een blauw laken het lichaam van een dode man. Een rechercheur in een wit pak legt uit wat hij zojuist heeft ontdekt. De plaats delict is een bosperceel langs de snelweg in de buurt van Eindhoven. De plek vormt het vertrekpunt van een complexe zoektocht door de officier naar ‘waarheid’ achter een gruwelijke moord. Tijdens het onderzoek ontrafelt zich een beeld van de dader en zijn daad. Werkend onder druk van politiek, media en publieke opinie is het de officier van justitie die verantwoordelijk is voor het opsporen en vervolgen van verdachten, die overzicht houdt in het onderzoek en het rechercheteam bijstuurt waar het nodig is. Al het gevonden bewijs komt in het strafdossier, op basis waarvan de rechter tot een uitspraak zal komen. De film volgt officier Ruijs-Verweij achter de schermen van het Openbaar Ministerie. De kijker is getuige van wendingen in het moordonderzoek, zoals het overleg met de recherche, het aanhouden van een verdachte en het beluisteren van de verhoren. Met het vinden van een verdachte houdt het zoeken naar ‘waarheid’ niet op. “Ik ben er niet bij geweest, dus wat ik probeer te reconstrueren is wat er is gebeurd.” Gaat het om een vooropgezet plan of is het zelfverdediging? “Kijk, die voorbedachte raad, daar komen we wel uit. Maar dat noodweer…” Is er sprake van een willekeurig slachtoffer? En welke straf moet de officier uiteindelijk bij de rechter gaan eisen? De film laat een proces zien waarin de officier van justitie haar bewijs continue weegt om in de rechtszaal overtuigend met een aanklacht te kunnen komen. Het blijkt een zoeken naar evenwicht tussen wettelijke mogelijkheden, maatschappelijk belang en persoonlijk.

11 Anatotomie van een moord

12 Betrouwbaarheid telefoontaps in het geding

7 mei 2011

Zembla documentaire 6 februari 2003 

In geen enkel land ter wereld wordt zo veel afgeluisterd als in Nederland. Telefoontaps vormen in veel zware criminaliteitszaken zelfs het belangrijkste bewijsmateriaal. Maar de explosieve toename van mobiele telefoons en telecombedrijven hebben van het, ooit zo overzichtelijke, afluistersysteem een digitale jungle gemaakt waar nog maar weinig mensen greep op hebben. In geruchtmakende rechtszaken, zoals de zaak Baybasin en de Deventer moordzaak, wordt ernstig getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de telefoontaps.

Undercover

13 ★ Theo Hiddema vs Gerard Spong over veroordeling Wilders ★ NPO Pauw 9-12-2016

Back to menu

10 dec. 2016

PVV-leider Geert Wilders is door de rechtbank Den Haag veroordeeld wegens groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Hij werd vrijgesproken van aanzetten tot haat. De politicus gaat in hoger beroep, zo kondigde hij direct na de uitspraak aan.
 
WSNBM 1908
‘Spong is hier al 80 keer geweest, hij heeft een chronische knipkaart bij jullie.’ Een van de vele briljante opmerkingen van mr. Hiddema.
Faruk G
Wat een interessante man die Hiddema! Ongelovelijk goede argumentatie, je leert veel over retoriek door te luisteren naar hem.
joop3557
Hiddema is een beest! Eindelijk een keer genoten van Pauw!
 

Mark Laurens
Hiddema verdedigt zijn standpunt inhoudelijk veel beter.
R Jansen
Spong is alleen maar goed om normale PVV stemmers de grond in te boren. Nu Theo er is, is Spong zo mak als een lammetje. Spong ziet er angstig uit en brabbelt maar wat.
Ronnie
Prachtige kop die Gerard Spong, zou zo een poker speler kunnen zijn, direkt uit een Lucky Luke album gestapt.
D G
Heerlijk dat we pauw niet horen afsluiten.
dj
10:40 Dit soort opmerkingen maken Hiddema onsterfelijk! Wat een genot om die man te horen. Jammer genoeg is hij nooit hoogleraar strafrecht geworden. Want dan zat de collegezaal bomvol.
 
Hans H
Sprong gaat steeds droever kijken , terwijl hij langzaam maar zeker wordt afgebroken door Hiddema
Jordy Kreeft
Geweldige vent Dhr Hiddema
Royk Groningen
Ik hou van Theo hiddema geniale man met mooie woorden
Rico Citizen 149
alltijd respect voor mr hiddema
R Schraa
Hiddema is weer Grandioos.
georgio jansen
spong verdedigt degenen die hem hem zo van tien hoog naar beneden gooien
Bert d.j.
Geweldige vent die Hiddema en zo duidelijk in zijn bewoordingen.
Safouane Pieterse
Heerlijk om deze twee te horen! Hup Hiddema hup!
Peter
2:24 die blik van Pauw verraadt zoveel. Hij hoopt echt dat Spong er in springt en Hiddema met de grond gelijk maakt
Goarda Gimbi
Het is een rechtbank onwaardig om zich in het publieke debat te mengen. Dat hadden ze zich moeten besparen. Het is echt schandalig wat ze hebben gedaan.
robin 81
Àls ik in Marokko; “Minder, minder Hollanders!!” had gezongen, als politicus… Hadden we allemaal gelachen. PUNT 🙋‍♂️🇳🇱
Mathieu Kwanten
Onze Lieve Heer heeft er een concurrent bij …….. Theo Hiddema ! Beiden Almachtig !
JH D
Wat een fantastische kerel 🤗
Anneke de Bruyn
Jammer dat mensen zo een kant kiezen hier. Beide Hiddema en Spong hebben erg veel respect voor elkaar en benoemen elkaar uitstekende advocaten.
Magic F
Erg leuk gesprek. Toelichting op standpunten over en weer.
corry courtar
Helemaal mee eens !
Joan van Casteren
Er kommt zeer zwaar weer!!
Wosely
Echt smerig hoe Hiddema dan netjes instemt met Spong maar Spong dan steets moet benadrukken dat Hiddema met hem instemt. Theo is een held!
Andre Nix
Chapeau Theo Hiddema!
Jan Kaas
Hiddema snijdt hout en rijdt gelukkig niet mee in de trein van linkse indoctrinatie die door de media en alle naive ´´ivoren toren´´ optimisten bestuurd en gepropageerd wordt. Deze man verdient veel meer tijd in talkshows zoals Pauw.
Lolke Dijkstra
Terecht punt van Hiddema over Samsom. Spong bleekjes.
Chris Stroo
Een keurige onderbouwing van Hiddema.
Pieter van Wijk
Rustig, rustig, rustig. Hahaha 😀
judeska de bom
allemaal gelul! kijk dit maar eens en het is allemaal WAARHEID GLOBAL!
 
Reddit Credit
04:10 “Het is een interessante analyse, die van die groepsbraafheid. Maar we kunnen er toch niet omheen, denk ik, dat wat daar gezegd is in dat zaalte gewoon volgens de wet, en de rechtspraak van niet alleen de hoge raad, maar vooral van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat is ook een gezaghebbend college… Het is gewoon een strafbaar feit. Hij heeft de wet overtreden.” Hiermee was het al klaar.
T. Bots
Theo for president
Bert d.j.
Als er nu geroepen wordt van minder Nederlanders door Marokkanen, wordt dit dan ook een veroordeling. Ik vind dat je altijd iets van twee kanten moet bekijken en waarschijnlijk, vrijwel zeker was het niet tot een veroordeling gekomen.
SteF S.
Eindelijk iemand die onze samenleving slimmer maakt. #goteamHIDDEMA
EffeSerius
en nu in de tweede kamer, held! 🇳🇱
Johan Megens
geweldig…dit wederzijds respect tussen Spong en Hiddema…2 top advocaten
mindfield9
Je ziet dat Linkse Pauw Hiddema helemaal niet serieus neemt! Hij zit steeds zo seinend naar Spong te lachen.
Willemina Wehmeyer
Die veroordeling van Geert is belachelijk!
Eric B
Hiddema heeft weer gelijk, zoals hij al jaren heeft als hij in discussie gaat over het Wilders onderwerp. Top advocaat die zoals velen al hopen Minister van Justitie moet worden! Want de PVV gaat scoren komende verkiezingen. Het zou eens tijd gaan worden, ons land moet terug!
Paul Vreeling
Hiddema, geweldige man die met een zeer goed onderbouwde argumentatie de egogeile Sprong op zijn plaats zet. Chapeau Hiddema!
error:data Incomplete
Dat moet vaker op de publieke omroep.
Deux Bois
Wat is die Theo Hiddema duidelijk en correct en van Spong blijft niets over !!!!
Slice
”Ja… ik weet het ook niet” 😀
Hitman Holland
Veroordeeld maar geen straf? kennelijk wisten de rechters het zelf niet..
Tony Montana
Die spong is sneaky die waait met alle winden mee
Jean Claess'n
Het had baas geweest als Mr. Hiddema Dhr. Wilders had verdedigd!
jan van boxsel
Spong: “theo het is nu eenmaal een strafbaar feit” NEEN, spong, dat is nu juist de inzet van de rechtszaak, nl: is wilders uitlating strafbaar??? Dit is het idee van spong over een inhoudelijk antwoord; ARMOEDE.

14 Strafpleiter Gerard Spong zit al 50 jaar in het vak en dat niet zonder slag of stoot | Op1

Back to menu

4 jun. 2021

 
Strafpleiter Gerard Spong wordt 75 en zit bijna 50 jaar in het vak. Meerdere keren kreeg hij te maken met fysiek ongemak. ‘’Daardoor ben je nog blijer met iedere dag dat je leeft. Ik heb de grootste bewondering voor de toewijding waarmee je in ziekenhuis behandeld wordt.’’
 
Larry Pary
Geweldig. Vakmanschap.
mirjam breuk
Hij heeft ook leuke boeken geschreven waaronder ‘ leugens om bestwil’. Ik zou wel willen weten welke boeken hem hebben geinspireerd in zijn leven waardoor hij zo scherpzinnig is geworden 👍
Hans van Rijswijk
Ouwe….nog steeds geen pensioen ? 75 jaar! 10 jaar geleden had je al weg gemoeten

15 Customers Caught with Dildos Prank!

Back to menu

7 jun. 201

Well, that’s a little awkward now, isn’t it? No worries though, it’s always all in good fun!
 
 Welcome to the world-famous Just for Laughs Gags channel, where we pull public pranks on unsuspecting Montreal residents and tourists.