Fair answers to queries

Query

A question, often expressing doubt about something or looking for an answer from an authority:

If you have any queries about your treatment, the doctor will answer them.

Cambridge Dictionary

Dirk de Wachter | Zingeving bij de psychiater

Back to menu

30 jul. 2021


ZIN/ZIJN is een educatief platform voor de onderzoekende open geest, met als doel: het leven doorgronden en verheffen.

In dit onderzoek maken we gebruik van de grote vruchten van het menselijk denken, zoals filosofie, natuurwetenschap, geneeskunde, psychologie, sociologie, spiritualiteit en onderzoek naar de natuur van het bewustzijn.

In deze eerste reeks worden sprekers met uiteenlopende achtergronden uitgedaagd om na te denken over de zin van het leven, gezondheid, welzijn, miserie en geluk.

Met onder andere: Wim Hof, Jan Terlouw, Sanneke de Haan, Dirk de Wachter, Barbara Raes, Jan Geurtz, Vincent Icke, Ruben van Zwieten, Pim van Lommel, Johanna Maria Riemen, Frans Jansen, Hubertus Bahorie en Frédéric Antonious (Yoginâm).

ZIN/ZIJN is het vervolg op de gelijknamige documentaire, over de zoektocht naar betekenis in de wereld van vandaag.

Dirk de Wachter | De kunst van het ongelukkig zijn

Back to menu

20 aug. 2019


‘Het probleem van deze wereld is de obsessie met gelukkig zijn.’ Psychiater Dirk de Wachter trekt volle zalen met zijn lezingen over geluk. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn in de alledaagse ongelukkigheid.

—————————————————————————————————————-
“De zin van het bestaan is te vinden in de ogen van de hulpvragende ander”, aldus psychiater Dirk de Wachter. “De lastigheid is in het leven af en toe daar, dat is niet te vermijden. Maar als we dan samen zijn met een geliefde, die ons kan bijstaan en die wij kunnen bijstaan dan is dat ook mooi. De mooiste liefdevolheid tussen mensen toont zich in lastige dagen”.

Een opmerkelijke boodschap in deze tijd waarin perfectie en autonomie de norm zijn en tegelijkertijd eenzaamheid hoogtij viert. De Vlaming stelt daar tegenover dat liefde en verbondenheid juist bij tegenslag en tekort ontstaan. Hij zet vraagtekens bij de tendens dat – zeker op social media – alles altijd maar ‘leuk’ moet zijn en trekt met die boodschap bomvolle zalen. De Wachter is behalve psychiater en universitair docent ook schrijver van verschillende goed lopende boeken, zoals Borderline Times en recent nog het essay De kunst van het ongelukkig zijn. In Vlaanderen is hij een ware volksheld en ook in Nederland rijst zijn ster.


Onlangs sprak hij over het thema ‘geluk’ in de Jacobikerk in Utrecht. Het leidde tot de ongewone aanblik van een stampvolle kerk met veel jongeren in het publiek. Zij luisterden gretig naar deze man die ondanks hemzelf wel eens wordt aangeduid als ‘de profeet van de lastigheid’. Kruispunt was erbij en sprak later uitgebreid met de welbespraakte Vlaming bij hem thuis in Antwerpen.

De Wachter signaleert in onze maatschappij een onwil om verdriet en problemen als normale verschijnselen onder ogen te zien. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn en alledaagse ongelukkigheid niet langer onder te brengen bij de therapeut. “Verdriet is geen psychiatrische afwijking”.

De populaire psychiater waarschuwt voor de oppervlakkigheid van de huidige beeldcultuur. “We moeten opletten dat we de taal niet zouden verwaarlozen en alleen nog beeld zouden zijn. Verdriet heeft woorden nodig, heeft vertelling nodig, heeft erkenning nodig, in een wezenlijke ontmoeting waarin geluisterd kan worden, niet alleen door een smiley die huilt of lacht.”

 

marliese boeren
Dank u voor het nieuwe boek ‘de kunst van het ongelukkig zijn’. Ik ga het nog vaak ter hand nemen om er stukken uit te herlezen. Misschien maakt het mij minder ongelukkig in mijn gelukkig leven.
Domien Debar
Dit is het evangelie van de wachter dirk
Nestor
Wat een zeveraar. Ik ben al 11 jaar alleen thuis, ziek met hartproblemen, en ik heb hier nog niet veel volk over de vloer gezien. De waarheid is dat niemand niemand nog helpt in deze harde a-sociale maatschappij, meneer pastoor. Psychiater ? Pffffffffffffffffffffffff.
Kathleen Cornelis
Je kent hem dan helemaal niet! Dat is net wat hij aankaart, dat we te veel op onszelf zijn gericht en dat we daar juist komaf mee moeten kijken. Dat we juist wel weer meer naar de ander moeten kijken. Mocht zijn oproep massaal gevolg krijgen, zou u niet meer zo alleen zijn. Hij vindt de maatschappij ook a-sociaal.

1 Dirk De Wachter spreekt Neos-Publiek toe (trailer).

Back to menu

1 dec. 2020

Neos nodigde Dirk de Wachter uit om een online voordracht te geven, speciaal voor de Neos-leden naar aanleiding van ‘De Kunst van het ongelukkig zijn’. Bekijk de trailer.

2 Dirk De Wachter – Welke les moeten we onze kinderen meegeven?

Back to menu

20 dec. 2020

Dirk De Wachter is een psychiater en hoogleraar verbonden aan de KU Leuven. Hij verwierf vooral bekendheid als auteur van ‘Borderline times’ en ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen?’

3 Uit het hoofd #1 Dirk De Wachter en Pierre Mertens

Back to menu

29 sep. 2020
 
👉 Prof. Dr. Dirk De Wachter, psychiater, hoogleraar aan de KU Leuven, auteur van o.a. ‘Borderline times’ én peter van Child-Help spreekt met Pierre Mertens, oprichter van Child-Help en beeldend kunstenaar, over de kunst van het zorgen.

Bijdragen aan onze werking? Dat kan met een gift op IBAN BE56 7380 1971 7088 – BIC KREDBEBB met referentie ‘Uit het hoofd’. Giften vanaf 40 euro zijn voor 60% fiscaal aftrekbaar in België.

Opname beeld en geluid: Weta // weareweta.eu

4 Dirk De Wachter over “Corona Times in Europa” – State of the European Union 2020

Back to menu

9 mei 2020

Een ‘unusual suspect’ geeft jaarlijks zijn of haar visie op de toekomst van Europa in The State of the European Union 2020. Dit naar aanleiding van de Dag van Europa op 9 mei. Gezien de “Corona Times in Europa” vroegen we aan Dirk De Wachter of hij zijn State voor de camera wou doen. “Ja”, zei hij en hij maakte er een ongemeen boeiend, diepgaand en helder betoog van over ons oude en cultureel rijke continent, hoe we grenzen nodig hebben om ons veilig te voelen en hoe we vanuit onze eigen “ikkigheid” open kunnen staan voor de wereld.

Fijne dag van Europa!

De State of the European Union 2020 is een samenwerking tussen Europahuis Ryckevelde, Vleva, het Bureau van het Europees Parlement in België en Europe Direct Antwerpen.

5 Dirk De Wachter en Migratie

 

Back to menu         IMPORTANT CONTENT

Gepubliceerd op 5 sep. 2015
 

6 DIRK DE WACHTER | Hoe verder na corona?

 

Back to menu         IMPORTANT CONTENT

Psychiater Dirk de Wachter vreest dat de meest kwetsbaren in de samenleving de dupe zullen zijn van toekomstige bezuinigingen als gevolg van de coronapandemie. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de meest kwetsbare groepen in de samenleving niet buiten de boot vallen?”

In de serie ‘Hoe verder na corona?’ vragen we bekende en minder bekende denkers naar hun visie op het leven na corona. Is dit een kantelpunt of gaan we straks met de komst van het vaccin terug naar ‘business as usual?’.

 ____ 

Iedereen Verlicht is een programma van de NTR. Persoonlijke verhalen van mensen die zich, vaak geïnspireerd door het Hindoeïsme, spiritueel bezig houden met het verbeteren van zichzelf en de wereld.

7 Dirk De Wachter over boek ‘Goed leven met kwetsbaarheid en beperking’ in De Afspraak

Back to menu

17 dec. 2020

8 Parking Meter Change

Back to menu

 

Mercedes man uses busker’s money for his parking meter and runs away. A presentation of the Just For Laughs Gags. The funny hidden camera pranks show for the whole family. Juste pour rire les gags, l’émission de caméra caché la plus comique de la télé!