Boudewijn – To the Heart of the King

1 Boudewijn – Naar het hart van de koning (aflevering 1) Le Roi Triste


Back to menu

 
 
Deze aflevering in de reeks over koning Boudewijn gaat over zijn jeugd en de omstandigheden waaronder hij aan de macht kwam. (c) VRT 2013

2 Boudewijn – Naar het hart van de koning (aflevering 2) Een Coburg in Congo

Back to menu

 
 
Deze aflevering in de reeks over koning Boudewijn gaat over zijn relatie met Congo en de congocrisis. (c) VRT 2013

3 Boudewijn – Naar het hart van de koning (aflevering 3)

Back to menu

 
 
Deze aflevering uit de serie over koning Boudewijn gaat over zijn huwelijk met Fabiola, hun geloof, hun onvervulde kinderwens en de abortuskwestie. (c) VRT 2013

4 Boudewijn – Naar het hart van de koning (aflevering 4)

Back to menu

 
 
Deze vierde en laatste aflevering in de reeks over koning Boudewijn focust op de laatste jaren van zijn koningschap. (c) VRT 2013

5 Boudewijn, naar het hart van de Koning: “In de onmogelijkheid te regeren…”

Back to menu

 
 
Deze aflevering in de reeks over koning Boudewijn gaat over zijn relatie met Congo en de congocrisis. (c) VRT 2013

6 De Belgische Koloniën – Documentaire over het Belgisch Koloniaal Rijk

Back to menu           IMPORTANT CONTENT

 

7 dec 2021

Het Belgische koloniale rijk bestond uit overzeese kolonies en protectoraten die door België werden gecontroleerd. Tijdens haar koloniale tijd bestuurde België verschillende kolonies en concessies: Belgisch Congo (moderne Congo) van 1908 tot 1960, en Ruanda-Urundi (Rwanda en Burundi) van 1922 tot 1962, maar ook een kleinere concessies in China, West-Afrika en Brazilië. België was ook medebeheerder van de internationale zone van Tanger in Marokko. En tussen 1843 en 1854 was er een Belgische kolonie in Guatemala.

Gedurende de jaren 1830 en 1908 stelden Belgische militairen en kapitaalkrachtigen, plannen voor aan koning Leopold I en Leopold II voor de uitbouw van koloniën in Algerije, Argentinië, Brazilië, Mexico, Paraguay, Mexico-staat Puebla, Sandwicheilanden, Nicaragua, Costa Rica, San Salvador, Honduras, Guatemala, Rio Nunez, Marie, Westkust van Afrika, Bolivia, Colombia, Guyana, Argentinië, La Plata, Argentinië, Villaguay, Patagonië, Florida, Texas, Wisconsin, Pennsylvania, Missouri, Kansas, Isle of Pines, Cozumel, St. Bartholomew Island, Haïti, Tortugas, Faeröer, Portugal, Isle of Nordstrand, Cyprus, Suriname, India, Java, Filippijnen, Abessinië, Barbarijse kust, Guinee kust, Madagascar, Republiek Zuid-Afrika, Nicobar, Singapore, Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea, Papoea, Australië, Fiji, Maleisië, Marianen, Nieuwe Hebriden en Samoa. Hoe ambitieus de projecten van mannen als Abraham Cohen, Charles de Thierry en graaf de Hompesch wel waren, ze draaiden allemaal uit op een fiasco.

Uiteindelijk bestond 98% van het overzeese grondgebied van België uit slechts één kolonie (ongeveer 80 keer groter dan België zelf) bekend als Belgisch Congo. Dit was ontstaan uit het de onafhankelijke Congostaat van de koning Leopold II.

7 Panorama – De gehoorzame koning

Back to menu

 
 
Deze uitzending van Panorama gaat over het koningschap van koning Albert II en zijn relatie met de politiek. (c) VRT 2013

8 De Sociale Politiek van Koning Leopold II

Back to menu

 
Weinig bekend van Leopold is dat hij als senator van rechtswege opeenvolgende regeringen aanmaande tot sociale maatregelen zoals de lotsverbetering van de armen in de industriesteden, tot economische vooruitgang door een verdere industrialisering en een goed uitgebouwde Antwerpse haven, tot een betere mobiliteit met nieuwe spoorwegen, een beter wegennet en investeringen in stoomschepen, en tot een versterking van het militair apparaat door onder meer de invoering van de algemene dienstplicht. Op het vlak van het enkelvoudig stemrecht voor mannen lag hij dan weer compleet dwars.

9 Congo is precies 60 jaar onafhankelijk

Back to menu

 

Tot 1908 was Congo alléén van Leopold II, maar daarna werd het een kolonie van België. Congolezen mochten niet studeren of kiezen naar welke winkel ze gingen. Maar op 30 juni 1960 werden ze onafhankelijk. En mochten ze voor het eerst hun eigen leiders kiezen.

10 De Force Publique, voor en na de onafhankelijkheid – Documentaire over Belgisch Congo

Back to menu

 
 
De Force Publique of Openbare Weermacht was het koloniale leger van de Onafhankelijke Congostaat en nadien van Belgisch-Congo. Op haar hoogtepunt, vlak voor de Congolese Dipenda, telde de Force Publique meer dan honderdduizend manschappen, verspreid over meer dan vijftig kazernes in alle uithoeken van Belgisch Congo. De Force Publique werd opgericht in 1885 door Koning Leopold II, de Grote met als doel het verzorgen van logistieke steun aan de Belgische kolonisten en het bezetten van strategische punten. Ook de strijd tegen de Arabische slavenhandelaren in Oost-Congo werd door de Force Publique gevoerd. De FP groeide alzo uit tot zowel een leger- als een politiemacht en stond aanvankelijk onder het rechtstreekse bevel van de gouverneur-generaal en de koning.

11 Belgische excuses aan Congo?


Back to menu

 

9 jan 2022

Laurent Monsengwo: “Hebben de Congolezen u gezegd dat u excuses moet vragen?”

“Er zijn belangrijker zaken.” Dat antwoordt monseigneur Laurent Monsengwo op de vraag of België zijn excuses moet aanbieden aan Congo voor de wreedheden die zijn begaan tijdens het koloniale verleden. Onze Afrika-expert Peter Verlinden sprak met Monsengwo.

Laurent Monsengwo is de gewezen aartsbisschop van Kinshasa en wordt dikwijls het levende geweten van Congo genoemd. Hij wordt vaak vergeleken met Desmond Tutu, zijn Zuid-Afrikaanse collega.

Monsengwo is al dertig jaar een boegbeeld van de strijd voor democratie en mensenrechten in Congo. Onze reporter Peter Verlinden kreeg bij hoge uitzondering de kans hem te interviewen.

Verlinden had het met de Congolese geestelijke onder meer over de oproep van een expertengroep van de Verenigde Naties aan België om excuses aan te bieden voor ons koloniale verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis hebben plaatsgevonden.

“U vraagt me wat de Congolezen daarover denken. Maar hebben de Congolezen u gezegd dat u excuses moet vragen?”, reageert Monsengwo. “Er zijn belangrijker zaken, zoals de ontwikkeling van het land, enzovoort.”

Monsengwo waarschuwt ook: “Als men dat aanpakt, dat betekent dat het dossier open ligt en het riskeert andere te openen. Laat ons dan de zaken aanpakken met moed en een open geest om het mogelijk te maken dat deze mensen niet te ver gaan in de dossiers die dan boven komen.”

12 From Congo Free State to Zaire – Documentary about the history of the Congo

Back to menu

 
 
The Congo, the largest country in Central Africa, was granted its independence from Belgium in 1960. This riveting historical documentary, using a wealth of archival material, illustrates how the legacy of colonialism effected modern Congo, led first by Patrice Lumumba, then by General Mobutu for thirty years. From 1908, when King Leopold II ceded his land grants to the Belgian people, economic development was seen as the first stage of the process of colonization. A new industrial port, along with road and rail networks, opened up the Congo to overseas trade. The Belgians brought with them an efficient system of administration, education and healthcare. The Congo’s resources – timber, palm oil, diamonds, coffee and rubber – enriched the motherland. By the end of World War II, the relationship between the colonizers and colonized changed. The pace accelerated towards decolonization. However, independence brought its own problems. Two leaders emerged, Patrice Lumumba and General Mobutu, and conflict between them ended with the murder of Lumumba and Mobutu’s seizure of power. From Congo to Zaire takes a fresh look at the Congo’s turbulent history and provides new insights into the problems it faces today.

13 Leopoldstad Het Andere Brussel – Documentaire over Belgisch Congo

Back to menu

 
 
Deze korte documentaire schetst een portret van Leopoldstad als hoofdstad van Belgisch-Congo in de jaren 1950. Dit werd ingediend als solo voor het tweede jaar Production Management op het RITCS

14 Getuigenis van Witte Pater “Willem Van Hoef” over Belgisch Congo

Back to menu

 

29 dec 2020

Getuigenis van Pater Wim Van Hoef die op dat moment 93 jaar oud was. Deze Witte Pater is in Congo gebleven van 1939 tot 1993. Hij nam deel aan de veldtocht van Abyssinië. Hij werkte in de onderwijssector: hij creëerde verschillende seminaries en was diocesaan inspecteur. De getuigenis vond plaats in 2005.

De Afrikaanse Missies of Missionarissen van Afrika, beter bekend als de Witte Paters voluit Sociëteit van Missionarissen van Afrika is een Gemeenschap van apostolisch leven binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De Sociëteit werd in 1868 door Charles kardinaal Lavigerie , aartsbisschop van Algiers in Algerije gesticht. Een jaar later, in 1869, stichtte hij ook de congregatie van de Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika.

De naam “Witte Paters” komt van de witte, arabische klederdracht die de missionarissen dragen, samen met een rozenkrans rond de hals. Lavigerie stond er op dat Witte Paters zich de taal en de gewoontes van de Afrikanen zouden eigen maken en respect zouden tonen voor hun cultuur en geloofsovertuiging. Zijn voornaamste instructies om de geloofsverkondiging bij de Afrikaanse bevolking succesvol te kunnen aanpakken waren “U spreekt hun taal – u eet zoals zij – u kleedt u zoals zij”. De paters droegen derhalve de kandora, de burnous en de chéchia. Op de kandora droegen de witte paters een rozenkrans als religieus onderscheidingsteken.

De congregatie speelt nog steeds een grote rol in het aartsbisdom Algiers en diens suffragane bisdommen, en ook in het bisdom Laghouat dat rechtstreeks onder de Heilige Stoel ressorteert. De Missionarissen van Afrika moeten niet verward worden met de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën, een in 1856 te Lyon gestichte missiecongregatie.

15 Framed Shoe Thieves Gag

Back to menu

 
5 mei 2011
 

In this prank an innocent looking little girl asks strangers for help tying her shoe but before their then she runs off to get the mall cop and accuses her would be helpers of serial shoe thievery.

JFL British Edition is a presentation of JustForLaughsTV, the official Just For Laughs Gags YouTube channel. Home of the funniest, greatest, most amazing, most hilarious, win filled, comedy galore, hidden camera pranks in the world!