Lucia de Berk is a headstrong nurse who arouses suspicion when she is involved for the umpteenth time in an unexplained death.
A baby only a few months old. The hospital calls in the police and the Public Prosecutor’s Office and the young public prosecutor Judith receives Lucia de B.’s file on her desk. The investigation into the ‘Angel of Death’, as the press calls Lucia, is tough. She has left no traces and refuses to talk to the detectives. Nevertheless, thanks to a blood test, she is eventually sentenced to life imprisonment for four murders and three attempted murders.
Shortly afterwards, however, the reliability of the test is questioned and Judith begins to have doubts. Her bosses don’t want to hear about it and in Appeal they get Lucia convicted again, now even life imprisonment with TBS.
Page Description
Uncover the story of Lucia de Berk and the hidden aspects of her case,
exploring the complexities and controversies surrounding
her wrongful conviction.
Lucia de Berk is een eigenzinnige verpleegster, die argwaan wekt als ze voor de zoveelste keer bij een onverklaarbaar sterfgeval betrokken is.
Een baby van slechts een paar maanden oud. Het ziekenhuis schakelt de politie en het Openbaar Ministerie in en de jonge parketsecretaris Judith krijgt het dossier van Lucia de B. Op haar bureau. Het onderzoek naar de ‘Engel des Doods’, zoals de pers Lucia noemt, is zwaar. Ze heeft geen sporen achtergelaten en weigert met de rechercheurs te praten. Toch wordt ze, dankzij een bloedtest, uiteindelijk veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen ertoe.
Kort hierna worden er echter vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de test en Judith begint te twijfelen. Haar bazen willen hier niets van horen en in Hoger Beroep krijgen zij Lucia opnieuw veroordeeld, nu zelfs levenslang met TBS.
The Lucia de Berk case is one of the most notorious wrongful conviction cases in the Netherlands. Here are some key points about the case:
Lucia de Berk was a nurse who worked at various hospitals in the Netherlands. In 2001, she was arrested and charged with multiple counts of murder and attempted murder of patients under her care.
The case was built on statistical evidence, with prosecutors arguing that the chances of so many deaths occurring under De Berk’s watch were too high to be coincidental. However, there was no direct evidence linking her to the deaths.
In 2003, De Berk was convicted and sentenced to life in prison. She maintained her innocence throughout the trial and subsequent appeals.
In 2008, the case was reopened after doubts were raised about the statistical evidence used in the original trial. A new investigation found that much of the evidence used to convict De Berk was flawed, and many of the deaths were not the result of foul play.
In 2010, De Berk’s conviction was overturned, and she was released from prison after serving almost six years behind bars.
The case led to significant changes in the way statistical evidence is used in criminal trials in the Netherlands. It also highlighted the need for greater scrutiny of expert witnesses and the importance of thorough investigations and evidence-based decision making in the criminal justice system.
Lucia de Berk: was sentenced to life imprisonment in 2003 for four murders and three attempted murders of patients in her care. After an appeal, she was convicted in 2004 of seven murders and three attempts. In October 2008, the case was reopened by the Dutch supreme court, as new facts had been uncovered that undermined the previous verdicts. De Berk was freed, and her case was re-tried; she was exonerated in April 2010.
Ton Derksen: ‘1000 Nederlanders onschuldig achter de tralies’
Lucia de Berk (born September 22, 1961, in The Hague, Netherlands), often called Lucia de B., is a Dutch licensed paediatric nurse, who was the subject of a miscarriage of justice. In 2003, she was sentenced to life imprisonment (for which no parole is possible under Dutch law)[1] for four murders and three attempted murders of patients in her care. In 2004, after an appeal, she was convicted of seven murders and three attempts. Her conviction was controversial in the media and amongst scientists, and was questioned by investigative reporter Peter R. de Vries. In October 2008, the case was reopened by the Supreme Court of the Netherlands, as new facts had been uncovered that undermined the previous verdicts. De Berk was freed, and her case was re-tried; she was exonerated in April 2010.
1 Lucia de Berk spreekt
9 aug. 2013
9 augustus 2013
Lucia de Berk die slachtoffer was van één van de grootse justitiële dwalingen die ons land kent kent, spreekt voor eerst uitgebreid en ontspannen over haat ervaringen die die ze door het handelen van de corrupte ziekenhuisdirecteur Paul Smits en de eveneens zwaar onbetrouwbare en falende rechterlijke macht.
Naar aanleiding van het overlijden van een baby in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag werd op 4 september 2001 aangifte gedaan van een mogelijke onnatuurlijke dood. De aanwezigheid van De Berk bij het sterven van het kindje werd als verdacht aangemerkt. Zij zou opvallend vaak in de buurt zijn geweest van sterfgevallen en reanimaties. Er deden in het ziekenhuis vreemde verhalen over haar de ronde.
De directeur van het JKZ, Paul Smits, maakte op 11 september (de dag van 9/11) tijdens een persconferentie (o.a. uitgezonden op Radio-West) bekend dat een verpleegkundige betrokken was bij meerdere verdachte sterfgevallen en reanimaties. Hij betuigde daarbij nadrukkelijk zijn deelneming aan de nabestaanden en aan het ziekenhuispersoneel. Op 17 september deed het ziekenhuis zelf officieel aangifte (en dus niet de ouders). Het onderzoek van de medische dossiers door het ziekenhuis leidde tot de conclusie dat er in de periode van september 2000 tot september 2001 negen overlijdens en reanimatieincidenten hadden plaatsgevonden, die onverwacht en medisch onverklaarbaar waren. Lucia de Berk was daarbij steeds in de buurt geweest. Ook in de andere ziekenhuizen, waarin Lucia de Berk vanaf 1997 als verpleegkundige werkzaam was geweest, werd onderzoek gedaan naar sterfgevallen die mogelijk onverklaarbaar waren. Het Leyenburg, RKZ- en PEN-ziekenhuis kwamen ieder met een lijst met verdachte sterfgevallen tijdens de diensten van Lucia. Het totale onderzoek betrof aanvankelijk dertig sterfgevallen en incidenten. Al vrij snel kwamen de meeste daarvan te vervallen. Voor alle sterfgevallen was ten tijde van het overlijden een verklaring van natuurlijke dood getekend. Van de incidenten was geen melding gedaan.
Vanaf 5 september begonnen de verhoren en het onderzoek. De Berk werd direct de toegang tot het ziekenhuis ontzegd. In de snel daarop volgende ontslagzaak van het ziekenhuis tegen De Berk getuigden veertien verpleegkundigen en artsen, dat De Berk een goede en prettige collega was. In het functioneringsgesprek van augustus 2001 werd gesproken van een goed teamlid, kundig en betrokken in haar werk. De rechter oordeelde dat het ziekenhuis 100.000 gulden aan De Berk diende te betalen in het geval dat ze onschuldig bleek te zijn. Op advies van haar advocaat beriep Lucia zich tijdens alle politieverhoren op haar zwijgrecht.
IMPORTANT CONTENT
2 De aanloop naar de rechtszaak van Lucia de B.
15 apr. 2010
IMPORTANT CONTENT
3 De veroordeling in hoger beroep van Lucia de B.
15 apr. 2010
IMPORTANT CONTENT
4 Zaak Lucia de B. werd heropend – BACK TO THE ZEROS
14 mrt. 2016
5 Lucia de Berk vrijgesproken van seriemoord
15 apr. 2010
IMPORTANT CONTENT
7 Lezing – Beeldvorming – Lucia de Berk
8 Waarheidsvinding, Statistiek & Lucia De Berk.
28 sep. 2010
IMPORTANT CONTENT
9 Lucia de Berk by NOVA 14-4-2010.
17 apr. 2011
IMPORTANT CONTENT
10 Klokkenluider Metta de Noo uit Diepenheim teleurgesteld in film Lucia de B.
31 mrt. 2014
11 Recht 7.0 Lucia de Berg vrij
16 sep. 2018
IMPORTANT CONTENT
12 Première Lucia de B. – KOFFIETIJD
31 mrt. 2014
13 Oud-hoogleraar Ton Derksen: ik besef nu pas hoe Lucia de Berk leed
2 apr. 2014
14 De mensen achter Lucia De B. Excerpt
15 nov. 2012
IMPORTANT CONTENT
Het gezond verstand zegt neen.
15 ‘Lucia de B. zal alsnog worden vrijgesproken’
2 nov. 2007
RTV Noord
GRONINGEN – Lucia de B. zal alsnog worden vrijgesproken. Dat is de stellige overtuiging van de Groningse hoogleraar Klinische en Forensische Toxicologie Donald Uges.
De B. is veroordeeld voor meervoudige moord op patiënten en kreeg een levenslange straf opgelegd en een gedwongen tbs-behandeling.
Klinisch en gerechtelijk toxicoloog Uges trad destijds voor het gerechtshof in Den Haag op als getuige-deskundige.
Zijn kritische opmerkingen, onder ede afgelegd, werden genegeerd.
Uges plaatst met name kanttekeningen bij het toxicologisch onderzoek. Zo zou een van de slachtoffers, een baby, zijn overleden aan een digoxine-vergiftiging. Dat werd bepaald aan de hand van een gaasje met bloed van de baby.
Volgens Uges zijn de bevindingen op basis van dat bloed onbetrouwbaar. Zo droogt bloed op een gaasje in en levert dat sowieso hogere waarden aan digoxine op. Bovendien is het onduidelijk wat de historie van het gaasje is en zijn daardoor bewijzen tegen de B. moeilijk te staven.
Hoogleraren statistiek overhandigen vrijdag een petitie aan staatssecretaris Albayrak waarin ze voor heropening van de rechtszaak pleiten.
IMPORTANT CONTENT
16 Rechtswetenschap: een analyse op Lucia de B.
27 dec 2021 Rechtswetenschap
Vond je dit een leuke video en wil je helpen om BegrijpbaarRecht langer te laten bestaan? Abonneer dan op mijn kanaal en deel het kanaal met studiegenoten :). Je kunt tegenwoordig ook een donatie doen middels een tikkie, kijk op de website bij begrijpbaarrecht.nl/doneren
Zoektermen: rechtswetenschap, rechtswetenschappen, recht en wetenschap, wetenschap van het recht, demarcatieprobleem, empirische cyclus, inductie en inductief redeneren, deductie en deductief redeneren, modus ponens en modus tollens, syllogisme
Welkom op dit kanaal en leuk dat jij mijn video’s bekijkt!! Dit kanaal BegrijpbaarRecht is speciaal bedoeld voor rechtenstudenten. Het bevat meerdere kortere video’s over onderwerpen die aanbod komen tijdens de rechtenstudie. Neem ook eens een kijkje bij de afspeellijsten, o.a. rechtsfilosofie, strafrecht, rechtsgeschiedenis, privaatrecht, internationaal recht, bestuursrecht, Europees recht, rechtswetenschappen en nog veel meer!
29 mei 2015
17 Lucia de Berk over de film
7 mei 2014
18 Making of Lucia de B. – Over Lucia de Berk
24 apr. 2014
Lucia de Berk is een eigenzinnige verpleegster, die argwaan wekt als ze voor de zoveelste keer bij een onverklaarbaar sterfgeval betrokken is. Een baby van slechts een paar maanden oud. Het ziekenhuis schakelt de politie en het Openbaar Ministerie in en de jonge parketsecretaris Judith krijgt het dossier van Lucia de B. op haar bureau. Het onderzoek naar de ‘Engel des Doods’, zoals de pers Lucia noemt, is zwaar. Ze heeft geen sporen achtergelaten en weigert met de rechercheurs te praten.
Toch wordt ze, dankzij een bloedtest, uiteindelijk veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen ertoe. Kort hierna worden er echter vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de test en Judith begint te twijfelen. Haar bazen willen hier niets van horen en in Hoger Beroep krijgen zij Lucia opnieuw veroordeeld, nu zelfs levenslang met TBS. Mede dankzij het harde werk dat Judith heeft verricht…
Voor meer informatie ga naar http://luciadebdefilm.nl
19 Westweek-special met Lucia de Berk op Omroep West.
29 apr. 2010
20 Lucia de B – Dublado
21 Pauw & Witteman – 30 oktober 2007
31 okt. 2007
22 Peter R de Vries – Lucia de B 2006
11 jun. 2020
Peter R de Vries met een reportage over Lucia de B
Datum van opname: 22-10-2006
Bron: Pal vhs
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Lu…
Zaak-Lucia de Berk
De zaak-Lucia de Berk betreft een rechtszaak tegen de Nederlandse verpleegkundige Lucia de Berk (geboren in 1961) die verdacht werd van meerdere moorden. De Berk, in de Nederlandse media aangeduid als Lucia de B., werd in maart 2003 door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Nadat de zaak was heropend in 2008 kwam de rechter tot de conclusie dat de veroordeling een justitiële dwaling was. De Berk werd vrijgesproken in 2010.
Het unieke aspect in de zaak van Lucia de Berk is dat oorspronkelijk werd aangenomen dat er sprake was van meerdere misdrijven, terwijl uit de uiteindelijke uitspraak van het gerechtshof in Arnhem bleek dat er geen enkel misdrijf had plaatsgevonden. De justitiële dwaling sloeg niet op de persoon van de veroordeelde, maar op de feiten, die ten onrechte als moord dan wel poging tot moord gekwalificeerd waren.
Some wrongful convictions in Dutch murder cases
Lucia de Berk From 2006-2008, there was a lot of commotion in the Netherlands about nurse Lucia de Berk, who had been convicted for seven murders and three murder attempts. Even though the conviction had been upheld by the Dutch Supreme Court, it was totally unsafe, as prof. Ton Derksen convincingly showed in a 2006 book about the case. Although this was often denied, flawed statistics played an important role in the conviction – and this sparked my interest. I became part of a group of concerned citizens started pushing very hard to get the case reopened, organizing media attention, petitions and so on – at the time I was interviewed by several national newspapers, radio station and even went briefly on national TV for two times – although I hasten to add that my role was very very minor compared to that of the three main players, Metta de Noo, Ton Derksen and Richard Gill. In the beginning, Derksen was heavily criticized – he is neither a lawyer nor a doctor nor a statistician so what does he know, it was argued – but he also received more and more support (e.g. from statisticians like Gill and myself!). Slowly, the tide began to turn and in the end, the case was reopened and in 2008, Lucia was cleared of all charges (except not returning two library books…). The judges explicitly stated that there was not just a lack of evidence, but that most likely nobody was killed at all – the ‘murder’ victims were without exception very ill people who died of natural causes.
Peter Grünwald heads the machine learning group at CWI in Amsterdam, the Netherlands. He is also full professor of Statistical Learning at the mathematical institute of Leiden University. Currently the President of the Association for Computational Learning…
Safety and Luckiness
Peter’s research currently focuses on Safety and Luckiness. The basic idea is to make sure that inference from data is done in – indeed – a safer way. The replicability crisis in the applied sciences provides ample evidence that we often jump to conclusions which simply aren’t justified. The goal is to improve this situation!
23 Panty Thief
11 mrt. 2018