Page Description
Explore the work of Professor Dr. Dirk De Wachter,
a renowned psychiatrist known for his insights
into mental health and emotional well-being.
Waarom we nog niet aan de apocalyps zijn – Dirk De Wachter
Dirk De Wachter is a Belgian psychiatrist and psychotherapist known for his views on the role of relationships and community in mental health. Here are some key points about him:
Dirk De Wachter was born in 1960 in Belgium and is a professor of psychiatry at the University of Leuven.
He is the author of several books, including “Borderline Times” and “The Art of Sorrow,” which explore the complexities of modern society and its impact on mental health.
De Wachter is known for his critique of the “happiness industry” and the pressure on individuals to always be happy and successful, which he argues is unrealistic and can lead to feelings of isolation and loneliness.
He emphasizes the importance of human connection and relationships in promoting mental well-being, and advocates for a more communal approach to mental health care.
De Wachter has also spoken out about the need for more awareness and support for those with borderline personality disorder, a condition he believes is often misunderstood and stigmatized.
He has been recognized for his contributions to the field of psychiatry, receiving awards such as the Dr. Guislain “Breaking the Chains of Stigma” award in 2016.
Overall, Dirk De Wachter is known for his thoughtful and compassionate approach to mental health, and for his emphasis on the importance of social connectedness in promoting well-being.
Dirk De Wachter leest het voorwoord uit zijn boek ‘Vertroostingen’
Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.
Waarom de grootste troost komt van de medemens | Dirk de Wachter | Buitenhof
18 dec 2022
Hoewel psycholoog Dirk de Wachter ernstig ziek is probeert hij positief te blijven: ‘Om met Gerard Reve te spreken: ‘het gaat slecht, maar verder gaat het goed’.’ Hij vindt zijn troost in ‘de medemens’, ontdekte hij toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen: ‘Zeker in lastige tijden. Dat heb ik letterlijk aan den lijve ondervonden. De mens die u aanraakt. Het huidcontact.’ Het draait volgens de Wachter in het leven om ‘de ander’: ‘Voor mij is het cruciaal in het leven om van betekenis te zijn voor de ander. Niet de leukigheid of het geluk an sich. Maar het er voor iemand zijn. Mijn troost is om troostend te kunnen zijn voor mensen.’
Over Buitenhof: Buitenhof bespreekt politiek en actualiteit in diepte-interviews, debatten of discussies. Met gezaghebbende gasten uit binnen- en buitenland, van politici en CEO’s tot originele denkers. Je ziet ons elke week live op zondag, 12.10 op NPO1.
1 KU Leuven-professor De Wachter over kleine zorgen en oog hebben voor elkaar
11 dec. 2014
2 Moet je met elk mens kunnen omgaan? – Levensvragen met Dirk de Wachter
3 Laat ons ook ongelukkig zijn | Lezing door psychiater Dirk De Wachter
Gepubliceerd op 25 okt. 2018
Of beluister de podcast:https://soundcloud.com/radboudreflect…
4 In gesprek met psychiater Dirk de Wachter
5 Borderline Times – VPRO boeken van 24 maart, 2013
Back to menu Mooi geformuleerd
Gepubliceerd op 11 jul. 2013
6 Borderline maatschapij
Back to menu Mooi geformuleerd
Gepubliceerd op 27 jan. 2013
7 Lezing – Dirk de Wachter
8 Dirk De Wachter | Kapot Gelukkig | Jacobidebat Utrecht 6-2-2018
Back to menu IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT
Gepubliceerd op 9 feb. 2019
9 Hoe kunnen we samenleven?; Esther van Fenema en Dirk de Wachter
Back to menu IMPORTANT CONTENT
Gepubliceerd op 4 aug. 2017
“Normaliteit” bestaat niet! Het is zo’n moralistisch begrip dat De Wachter dat niet graag definieer. In Nederland denkt men dat het de “realiteit” onder de mom van wetenschappelijkheid een definitie moet geven.
Help Café Weltschmerz en onze toekomst. Adopteer een aflevering of ondersteun ons met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13
Dirck De Wachter is professor aan de KU Leuven en is verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg.
Dirk De Wachter heeft in Vlaanderen bekendheid verworven door zijn artikelen over geweldsdelicten. Hij verwierf meer bekendheid in zowel België als Nederland nadat in oktober 2012 zijn boek Borderline Times verscheen dat uitgroeide tot een succesboek. In het boek uit hij kritiek op de westerse wereld. Volgens De Wachter zou de westerse samenleving voldoen aan de negen criteria van borderline. In De Wachter zijn tweede boek: Liefde. Een onmogelijk verlangen? schrijft De Wachter over de liefde die in de westerse maatschappij, in zijn ogen, een onderdeel van de consumptiemaatschappij geworden is. Vergeleken met zijn vorige boek betrekt de auteur kunst en literatuur om zijn mening te verduidelijken.
10 Dirk De Wachter | Empty As Life
Gepubliceerd op 17 sep. 2014
11 Dirk de Wachter Pleidooi voor een beetje ongelukkig zijn
Gepubliceerd op 25 jul. 2013
IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT
12 Dirk De Wachter – Liefde in een maakbare wereld – Quotes
Gepubliceerd op 21 feb. 2017
DIRK DE WACHTER
LIEFDE IN EEN MAAKBARE WERELD
Kan de liefde overleven in tijden waarin duurzaamheid een zeldzaam goed is geworden, waarin alles maakbaar is en perfectie het hoogste goed lijkt?
We willen alles perfectioneren, alles lijkt maakbaar, als je maar hard genoeg je best doet. Zelfs in de liefde willen we de ander kneden, zoeken we naar de perfecte relatie op maat. We zijn ziek in maakbaarheid.
De verwachtingen van de liefde liggen te hoog, onmogelijk hoog. Vóóral door alle Hollywoodiaanse toestanden die ze onecht romantisch voorstelt. Zoals we de liefde op het scherm en in de reclame zien, zo zouden we ze willen beleven. Maar de liefde en nepromantiek die Hollywood ons voorhoudt is pseudoliefde, een illusie. Die wauwcultuur waarin we leven is gevaarlijk: voor ons, gewone mensen, zijn die paradijselijke levens niet weggelegd.
De Wachter houdt een pleidooi om gewoon te doen, want alleen als we niks forceren kan de liefde in volle glorie verschijnen. En als mensen die duurzaamheid willen in hun relaties dan moeten ze de kickcultuur grotendeels verlaten.
DE SPREKER
De bekendste psychiater van ons land is het boegbeeld geworden van het vreedzame verzet tegen de prestatiesamenleving. De Wachter is diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven en is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. Hij is bovendien auteur van ‘Borderline Times’ en ‘Liefde: een onmogelijk verlangen’.
De troef van Dirk De Wachter is dat hij je een spiegel voorhoudt. Wat je daar dan mee doet moet je zelf uitzoeken, maar één ding staat vast: zijn inzichten zullen je versteld doen staan.
Tickets: 50€
Food & drinks included
Check: http://www.appleforthebrain.be/
Het is niet zomaar een lezing, wel een beleving.
topspreker * gezellige zaal * biologische walking dinner * kunst * nakeuvelen met gelijkgestemden
IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT
13 Dag van het Werkplezier 2019 | Dr. Dirk de Wachter over werkplezier, kwetsbaarheid en verbinding
VERY OUT OF THE BOX
IMPORTANT CONTENT
16 LangZullenWeLezen Dirk De Wachter over Houellebecq in de Afspraak De Wachter 07 01 2019
17 Prof. dr. Dirk De Wachter | millenials
18 Dirk de Wachter. Onbehagen, oorlog en kunst.
24 sep. 2015
19 Didachè 2014 – Prof. Dirk De Wachter
Back to menu IMPORTANT CONTENT
“Op zoek naar een identiteit en de rol van levensbeschouwelijk onderwijs” is de titel van de openingslezing die Prof. Dr. Dirk De Wachter gaf op de Didachè-studiedag (14 januari 2014) voor godsdienstleerkrachten. De lezing biedt inspiratie voor al wie wil nadenken over de betekenis en het belang van levensbeschouwelijk onderwijs vandaag.
Meer info? Zie: http://www.kuleuven.be/thomas/page/di…
20 Elcker-Ik Centrum – Dirk De Wachter (21.10.13)
21 Lezing – Dirk de Wachter
22 Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Lezing Dirk De Wachter – 15/12/2015
7 jan. 2015
Erg mooie poëtische inleiding
23 Dirk De Wachter over Voltooid leven
8 sep. 2017
24 Wat is het goede? – Levensvragen met Dirk de Wachter
6 mrt. 2019
25 Heeft het leven zin? – Levensvragen met Dirk de Wachter
Back to menu
6 feb. 2019
‘Levensvragen’ is een webserie van De Verwondering. Wekelijks stelt Annemiek Schrijver vier inspirerende gasten een levensvraag, die zij vervolgens in vijf minuten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat is trouw? Moet je met elk mens kunnen omgaan? En ben ik meer ik dan wij?
Dit seizoen te gast: psychiater Dirk de Wachter, dominee Jean Jacques Suurmond, cabaretier Paul van Vliet en dominee Rolinka Klein-Kranenburg. Meer zien? Ga dan naar https://kro-ncrv.nl/protestant/inspir….
26 Kun je een autonoom mens zijn? Levensvragen met Dirk de Wachter
Back to menu
‘Levensvragen’ is een webserie van De Verwondering. Wekelijks stelt Annemiek Schrijver vier inspirerende gasten een levensvraag, die zij vervolgens in vijf minuten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat is trouw? Moet je met elk mens kunnen omgaan? En ben ik meer ik dan wij?
Dit seizoen te gast: psychiater Dirk de Wachter, dominee Jean Jacques Suurmond, cabaretier Paul van Vliet en dominee Rolinka Klein-Kranenburg. Meer zien?
27 Dirk de Wachter over zingeving , een interview door Madelinde Krantz
8 okt. 2019
Beautiful and important content
28 Dirk De Wachter over de Symbiosis-Stichting
Back to menu IMPORTANT CONTENT
18 dec. 2018
Heel interessante en gestructureerde korte uiteenzetting 15 minuten.
29 Dirk De Wachter over “Corona Times in Europa” – State of the European Union 2020
9 mei 2020
Een ‘unusual suspect’ geeft jaarlijks zijn of haar visie op de toekomst van Europa in The State of the European Union 2020. Dit naar aanleiding van de Dag van Europa op 9 mei. Gezien de “Corona Times in Europa” vroegen we aan Dirk De Wachter of hij zijn State voor de camera wou doen. “Ja”, zei hij en hij maakte er een ongemeen boeiend, diepgaand en helder betoog van over ons oude en cultureel rijke continent, hoe we grenzen nodig hebben om ons veilig te voelen en hoe we vanuit onze eigen “ikkigheid” open kunnen staan voor de wereld.
Fijne dag van Europa!
De State of the European Union 2020 is een samenwerking tussen Europahuis Ryckevelde, Vleva, het Bureau van het Europees Parlement in België en Europe Direct Antwerpen.
13 mei 2014
30 De Verwondering – Dirk de Wachter
Back to menu
10 mrt. 2017
31 DIRK DE WACHTER: HECHTING | Living Apart Together | RAUM & TivoliVredenburg
18 mei 2021
32 Dirk De Wachter roept iedereen op om een KEI te zijn.
12 okt. 2017
IMPORTANT CONTENT
33 Wereld van herinnering | Prof. dr. Dirk De Wachter
34 De Verwondering – Dirk de Wachter bonusfilmpje
10 mrt. 2017
Een leuk stukje gesprek dat niet in de uitzending paste.. Want hoe zien Belgen de Nederlanders eigenlijk?
35 Winnaar wedstrijd Erfgoeddag 2017
20 apr. 2017
36 Familie in de GGZ: samen zorgen we beter!
37 Dokters van verdriet empty as life
38 Dirk de Wachter over psychose, lijden en liefde
28 nov. 2017
39 Dokters van verdriet (Dirk De Wachter): maak weer ruimte voor verdriet
1 sep. 2014
Beautiful and important content
40 Dirk De Wachter over de Symbiosis-stichting deel 1
41 – #98 – Dirk De Wachter
30 jan. 2020
42 Optimisme in alle ernst: in gesprek met Dirk de Wachter
30 apr. 2020
43 De kunst van het ongelukkig zijn
20 jan. 2020
IMPORTANT CONTENT
44 Dirk de Wachter | De kunst van het ongelukkig zijn
20 aug. 2019
KRO – NCRV Kruispunt
‘Het probleem van deze wereld is de obsessie met gelukkig zijn.’ Psychiater Dirk de Wachter trekt volle zalen met zijn lezingen over geluk. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn in de alledaagse ongelukkigheid.
—————————————————————————————————————-
“De zin van het bestaan is te vinden in de ogen van de hulpvragende ander”, aldus psychiater Dirk de Wachter. “De lastigheid is in het leven af en toe daar, dat is niet te vermijden. Maar als we dan samen zijn met een geliefde, die ons kan bijstaan en die wij kunnen bijstaan dan is dat ook mooi. De mooiste liefdevolheid tussen mensen toont zich in lastige dagen”.
Een opmerkelijke boodschap in deze tijd waarin perfectie en autonomie de norm zijn en tegelijkertijd eenzaamheid hoogtij viert. De Vlaming stelt daar tegenover dat liefde en verbondenheid juist bij tegenslag en tekort ontstaan. Hij zet vraagtekens bij de tendens dat – zeker op social media – alles altijd maar ‘leuk’ moet zijn en trekt met die boodschap bomvolle zalen. De Wachter is behalve psychiater en universitair docent ook schrijver van verschillende goed lopende boeken, zoals Borderline Times en recent nog het essay De kunst van het ongelukkig zijn. In Vlaanderen is hij een ware volksheld en ook in Nederland rijst zijn ster.
Onlangs sprak hij over het thema ‘geluk’ in de Jacobikerk in Utrecht. Het leidde tot de ongewone aanblik van een stampvolle kerk met veel jongeren in het publiek. Zij luisterden gretig naar deze man die ondanks hemzelf wel eens wordt aangeduid als ‘de profeet van de lastigheid’. Kruispunt was erbij en sprak later uitgebreid met de welbespraakte Vlaming bij hem thuis in Antwerpen.
De Wachter signaleert in onze maatschappij een onwil om verdriet en problemen als normale verschijnselen onder ogen te zien. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn en alledaagse ongelukkigheid niet langer onder te brengen bij de therapeut. “Verdriet is geen psychiatrische afwijking”.
De populaire psychiater waarschuwt voor de oppervlakkigheid van de huidige beeldcultuur. “We moeten opletten dat we de taal niet zouden verwaarlozen en alleen nog beeld zouden zijn. Verdriet heeft woorden nodig, heeft vertelling nodig, heeft erkenning nodig, in een wezenlijke ontmoeting waarin geluisterd kan worden, niet alleen door een smiley die huilt of lacht.”
—————————————————————————————————————-
Benieuwd naar de hele aflevering? Kijk hem terug via de volgende link: https://www.kro-ncrv.nl/programmas/kr…
45 LangZullenWeLezen Dirk De Wachter bij Van Gils & gasten 25 03 2019
46 DURF TE VRAGEN AAN DIRK DE WACHTER
2 mrt. 2020
Het streven naar geluk lijkt vandaag de dag de meest primaire levensbehoefte te zijn. Met alle psychische druk, desillusies en stress die daarbij horen. Als psychiater ziet Dirk De Wachter bijna dagelijks de gevolgen van deze afkeer van imperfectie.
Wij vroegen jullie, onze lezers, kijkers en volgers naar jullie worstelingen en welk advies jullie van Dirk De Wachter hoopten te ontvangen.
Dit is de eerste aflevering van ‘Durf te vragen’, een rubriek van Human waarin denkers, doeners en doendenkers jullie vragen beantwoorden.
20 mrt. 2020
48 Beluister onze topwerken: Dirk de Wachter ziet toekomst in de begijntjes
23 mrt. 2020
49 De Verwondering – Dirk de Wachter
10 mrt. 2017
50 Dirk De Wachter: ‘Technologie moet worden gebruikt voor verbinding.’
8 apr. 2020
51 Never satisfied? This is why | Dirk De Wachter
28 jun. 2016
52 Volledig interview Dirk De Wachter over #RodeNeuzenDagTegenCorona
7 apr. 2020
53 Dirk De Wachter | Kapot Gelukkig | Jacobidebat Utrecht 6-2-2019
9 feb. 2019
54 Dirk De Wachter in gesprek met Fara vzw – 30 jaar Fara
55 Dirk de Wachter | Ge moogt er zijn
Back to menu IMPORTANT CONTENT Listening
In première gegaan op 17 mei 2021
56 Dirk De Wachter over het heden, verleden en toekomst (Over 5 jaar)
57 Live gesprek tussen Elke Geraerts en Dirk De Wachter
58 IN GESPREK MET DIRK DE WACHTER | Aflevering 3 – Alleen is oké | Marjon Moed
29 apr. 2021
Marjon Moed interviewde de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter over zijn visie op alleen zijn.
Wijze woorden over autonomie en verbinding, allenigheid, een diepvriesmaaltijd, voor- en nadelen, moraliserend oordelen, zoeken, polyamorie, harmonica evenwicht, ‘de norm’, een tafeltje met (standaard) twee borden én een tip voor mensen die altijd nog de vraag krijgen: “Waarom heb jij geen relatie?”. En dat allemaal in 7 min!
Alleen is oké is onderdeel van Living Apart Together, een onderzoek van RAUM naar de toenemende eenzaamheid in steden.
Living Apart Together
stadsonderzoek | expositie | programma
13 november 2020 t/m 7 maart 2021
Berlijnplein, Utrecht
59 MENTALE VEERKRACHT – Prof. Dr. Dirk De Wachter
60 PlantTroost – Expert Dirk De Wachter
61 DIRK DE WACHTER: DE ILLUSIE VAN VROLIJKHEID | Living Apart Together | RAUM & TivoliVredenburg
18 mei 2021
62 Dirk De Wachter in gesprek met Martin De Loose, netwerk van ondernemende senioren
1 dec. 2020
“Eenzaamheid is een van de grootste kwalen van onze tijd. De ‘allenige’ mens durft heel moeilijk zijn ongelukkigheid uit te spreken. Maar in het delen van de kwetsbaarheid verschijnt de ware verbinding. In de lastigste momenten ontstaat de sterkste fundamentele verbinding. Laten we dus meer elkaars psychiater zijn en ‘het kleine goede’ doen.” Dat zegt professor Dirk De Wachter.
in een gesprek met Neos-directeur Martin De Loose schetst de psychiater, naar aanleiding van zijn boek ‘De Kunst van het ongelukkig zijn’ de gevolgen van de individualiserende samenleving. “Verbinding is de ware sleutel tot geluk. We hebben elkaar nodig, meer dan ooit. Niet het nastreven van geluk maar Iets voor een ander doen, dàt geeft betekenis en vervulling.”
Wil jij je als senior ook warm verbonden voelen tussen gelijkgestemden uit je gemeente? Wees dan welkom bij Neos, het netwerk van ondernemende senioren. Zoek de lokale club in je buurt op www.neosvzw.be.
‘De kunst van het ongelukkig zijn’ bevat parels van troost, relativering en wijsheid. Het boek is uitgegeven bij LannooCampus en kost 19.99 euro. Met je Neos-lidkaart geniet je van 10% ledenvoordeel + gratis verzending. Voer je code ‘neos’ in. www.lannoocampus.be
63 Masterclass Dirk de Wachter | Cinetree
Back to menu IMPORTANT CONTENT
64 – 30. Dirk De Wachter Over Het Gevaar Van Gelukkig Zijn
Back to menu IMPORTANT CONTENT
1 sep. 2021
65 Nog 9 Minuten : Een inspirerend gesprek met Dirk De Wachter
Back to menu IMPORTANT CONTENT
18 mrt 2022
Dirk De Wachter over zingeving, de kruimels van schoonheid, dankbaarheid en liefde.
Inspirerende gesprekken, … voel wat je hoort.
Wij geloven in de kracht van verbinding, de groei van een collectief bewustzijn waarin dankbaarheid, mentale en fysieke gezondheid en zorg voor de anderen centraal staat.
In onze podcast Inspirerende gesprekken, laten we daarom verschillende mensen aan het woord die iets waardevols te vertellen hebben over het leven. Mensen die ons en jou laten nadenken en inspireren. Ze gaan samen met Evi in gesprek en vertellen op een intieme manier over hun visie, aanpak, sterktes en eerlijke zwaktes, hun filosofie over hoe we ons leven zinvol kunnen maken.
“Prof. dr. Dirk De Wachter is psychiater en systeemtherapeut. Hij is bij het grote publiek bekend dankzij zijn bestsellers Borderline Times (2012) en De kunst van het ongelukkig zijn (2019) en zijn talrijke optredens in de media. Zijn boeken werden intussen meermaals vertaald en hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. Hij houdt de maatschappij een spiegel voor en brengt een sterke boodschap van hoop en het aanvaarden van imperfectie”. (Lannoo 2022)
Met dank aan Jeroen Franssens – Global Well
66 Van A tot Z | Dirk De Wachter & Pat Donnez | Twitter
67 Van A tot Z | Dirk De Wachter & Pat Donnez | Ufo
U: Ufo. Pat Donnez legt psychiater Dirk De Wachter zesentwintig woorden voor. Van A tot Z. Een abecedarium met zesentwintig thema’s. Van Alleen over Jaloers en Ufo tot Zielenknijper. Zonder Montage. Zonder Klok. Negen uur lang.
68 Dag van de imperfectie (met o.a. Dirk De Wachter, Daan Roovers, Niki van Houten en Wing Yan Man)
Back to menu IMPORTANT CONTANT Listening recommended
Live gestreamd op 25 nov 2019
Er is een kloof ontstaan tussen wie we denken te moeten zijn en wie we daadwerkelijk zijn. We moeten perfecter zijn dan mogelijk is, waardoor we allemaal ongelukkige gelukszoekers worden. Tijdens de Dag van de Imperfectie vraagt Vitamine Z samen met NEWConnective, het Humanistisch Verbond, The Turn Club en 3310 – School for Millennials aandacht voor het maatschappelijke probleem van het steeds stijgende aantal Nederlanders met een burn-out of een depressie. Een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat.
Eva van der Post opent de avond met een indringende monoloog, waarna moderator Daan Roovers (Denker des Vaderlands) Belgische psychiater Dirk De Wachter interviewt over zijn nieuwe boek De kunst van het ongelukkig zijn. Ook spreekt ze met een panel van ‘professionele imperfectionisten’, waaronder Wing Yan Man (3310) en Niki van Houten (NEWConnective), over hun visie op de onhaalbaar perfecte maatschappij en hun ideeën voor imperfecte ruimtes. Ook Dirk De Wachter en Tirsa With nemen hieraan deel. De pledge zal door verschillende organisaties ondertekend worden en het publiek zal gevraagd worden ook hun ideeën voor gezond imperfectionisme te delen en toe te voegen aan deze pledge. Tijdens de avond zal het publiek ook op speelse wijze betrokken worden bij deze nieuwe blik op onze samenleving. Tirsa With sluit af met een sprankelende spoken-word performance.
69 Gesprek | De avond tegen de draad: Vertroostingen | Dirk de Wachter | Rob van Duijn
In première gegaan op 17 mei 2023
Als u problemen ondervindt met het geluid van deze video kunt deze link volgen om de video te bekijken met versterkt geluid.
• Gesprek | De avond tegen de draad: Ve…
Dirk De Wachter werd vorig jaar geconfronteerd met de diagnose darmkanker. De troost die hij kreeg op zijn meest kwetsbare momenten, vechtend voor zijn leven, maakte dit een periode vol betekenis. Zijn ervaringen schreef hij op in Vertroostingen, in de hoop de troost voor de ander te kunnen zijn die voor hem zo helend is geweest.
Rob van Duijn, hoofd van Studium Generale, gaat met hem gesprek over het belang van getroost worden en troost kunnen geven, het belang van het contact met de ander, het omgaan met verlies en het genieten van het leven.
Dirk De Wachter (62) is psychiaterpsychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Hij verwierf grote bekendheid door zijn bestsellers Borderline Times (2012), De wereld van De Wachter (2016) en De kunst van het ongelukkig zijn (2019).
De avond tegen de draad wordt georganiseerd ter ere van het voormalig hoofd van Studium Generale Jacques Reiners die vorig jaar in april overleed. We hebben met pijn afscheid moeten nemen. Hij was tot 2018, bijna 40 jaar lang, de inspirator en initiator van prachtige programma’s en festivals, waaronder de veel gememoreerde Avond(en) van het woord. Na zijn afscheid van de universiteit bleef hij betrokken vanuit zijn Bureau Tegendraadse Activiteiten. Met deze avond houden we Jacques’ tegendraadse natuur in ere.
70 Dirk De Wachter de wisselvalligheid van het leven
71 Waar komt het maatschappelijk onbehagen vandaan? | Dirk de Wachter & Paul Verhaeghe | Buitenhof
72 Psychiater Dirk De Wachter over de schoonheid van verbinding
73 Dirk de Wachter: Hoe de Kunst van het Ongelukkig Zijn ons Leven kan Veranderen
1 dec 2023
Dirk de Wachter – the Masterclass: de Kunst van het Ongelukkig Zijn
Psychiater en bestseller auteur Dirk de Wachter verzorgt the Masterclass van LoZ Millennials in het Centrum van Amsterdam, hartje Jordaan in de Noorderkerk op 29 november 2024.
Wat maakt duurzaam gelukkig? Wat is het geheim van hoopvol leven, wat verder rijkt dan optimisme? Hoe kun je in dit onmenselijke leven toch komen tot het punt dat je zegt: Count your blessings? De Wachter helpt je de ongelukkigheden van het leven te omarmen, door het praktiseren van ‘het kleine goede’
74 Prof. Dirk De Wachter over het belang van Eindelevensverhalen
75 Borderline Times van Dirk De Wachter
22 okt 2012
Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven, campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. Bovendien is Dirk De Wachter een veelgevraagd spreker over Borderline.
Deze week presenteerde hij op de zender “VIER” zijn laatste boek:
“Borderline times”
Het einde van de normaliteit
We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen?
Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld.
Eén conclusie staat als een paal boven water:
In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd.
Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderlinegesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.
76 Dirk de Wachter | We moeten leren zwijgen, denk ik
19 jul 2023
Bekijk ook onze documentaire met Wim Hof:
• PELGRIMS VAN MORGEN | iceman Wim Hof …
ZIN/ZIJN is een educatief platform voor de onderzoekende open geest, met als doel: het leven doorgronden en verheffen.
In dit onderzoek maken we gebruik van de grote vruchten van het menselijk denken, zoals filosofie, natuurwetenschap, geneeskunde, psychologie, sociologie, spiritualiteit en onderzoek naar de natuur van het bewustzijn.
In deze eerste reeks worden sprekers met uiteenlopende achtergronden uitgedaagd om na te denken over de zin van het leven, gezondheid, welzijn, miserie en geluk.
Met onder andere: Wim Hof, Jan Terlouw, Sanneke de Haan, Dirk de Wachter, Barbara Raes, Jan Geurtz, Vincent Icke, Ruben van Zwieten, Pim van Lommel, Johanna Maria Riemen, Frans Jansen, Hubertus Bahorie en Frédéric Antonious (Yoginâm).
ZIN/ZIJN is het vervolg op de gelijknamige documentaire, over de zoektocht naar betekenis in de wereld van vandaag.
77 Dirk de Wachter | Christelijk non-theïsme
3 mei 2023
Bekijk ook onze documentaire met Wim Hof:
• PELGRIMS VAN MORGEN | iceman Wim Hof …
ZIN/ZIJN is een educatief platform voor de onderzoekende open geest, met als doel: het leven doorgronden en verheffen.
In dit onderzoek maken we gebruik van de grote vruchten van het menselijk denken, zoals filosofie, natuurwetenschap, geneeskunde, psychologie, sociologie, spiritualiteit en onderzoek naar de natuur van het bewustzijn.
In deze eerste reeks worden sprekers met uiteenlopende achtergronden uitgedaagd om na te denken over de zin van het leven, gezondheid, welzijn, miserie en geluk.
Met onder andere: Wim Hof, Jan Terlouw, Sanneke de Haan, Dirk de Wachter, Barbara Raes, Jan Geurtz, Vincent Icke, Ruben van Zwieten, Pim van Lommel, Johanna Maria Riemen, Frans Jansen, Hubertus Bahorie en Frédéric Antonious (Yoginâm).
ZIN/ZIJN is het vervolg op de gelijknamige documentaire, over de zoektocht naar betekenis in de wereld van vandaag.
78 – #167 ONTROUW INSIGHTS (2) ‘Verliefd worden overkomt je’
2 jan 2024 De Ontrouw Expert van Nederland
Als Dirk de Wachter je iets vertelt, hang je direct aan zijn lippen. Zijn kennis van zaken en zijn prachtige vertelwijze zorgt ervoor dat niks je ontglipt.
In dit interview alle aandacht voor ontrouw; dat verliefdheid je overkomt, dat je als vreemdganger je verantwoordelijkheid moet pakken.
Laat me weten wat je van deze podcast vindt? Dat kan door ‘m te liken en door te sturen naar iedereen die er baat bij heeft dit interview te beluisteren.
Wil je mijn gratis e-book aanvragen, of wil je weten hoe ik jullie begeleid als herstel na ontrouw?
Ga naar www.juttucoaching.nl
Hartengroet,
Annette
79 Podcast 7 – De ware topzorg zit em in de doodgewonigheid
17 okt 2023 Podcasts – De Verschilmakers
In deze boeiende podcast bespreekt Dirk De Wachter, gerenommeerd psychiater en auteur, waarom de eenvoudige en alledaagse momenten in de zorg van onschatbare waarde zijn. Samen met referentieverzorgende psychische kwetsbaarheid Hilde en Sonia, klant van Familiehulp, verkent hij het belang van verbondenheid en zorgzaamheid in ons werk.
80 Seminarie Sociopolis: Bronnen van zorg? – Avond 6 – prof. Dirk De Wachter (UPC/KU Leuven)
De ultieme tip van professor Dirk De Wachter in lastige tijden is ‘voor jezelf zorgen door verantwoord onnozel te doen. Humor, plezantigheid en zottigheid zijn essentieel in het leven’, aldus De Wachter.
Herbekijk hier de volledige livestream.
81 Als je het even niet meer ziet zitten ❤️🩹 – met Dirk de Wachter
Daarover ga ik onder andere in gesprek met psychiater Dirk de Wachter. Hij schreef het boek ‘Vertroostingen’. Zie hier mijn vorige video, ‘Waarom zou je een relatie willen?!’