Professor dr. Dirk De Wachter

Current page

Jonathan Holslag

Yuval Noah Harari

Lectures  teachings

Martin Luther King jr.

Gandhi

Malcolm X

Dirk De Wachter is a Belgian psychiatrist and psychotherapist known for his views on the role of relationships and community in mental health. Here are some key points about him:

  1. Dirk De Wachter was born in 1960 in Belgium and is a professor of psychiatry at the University of Leuven.

  2. He is the author of several books, including “Borderline Times” and “The Art of Sorrow,” which explore the complexities of modern society and its impact on mental health.

  3. De Wachter is known for his critique of the “happiness industry” and the pressure on individuals to always be happy and successful, which he argues is unrealistic and can lead to feelings of isolation and loneliness.

  4. He emphasizes the importance of human connection and relationships in promoting mental well-being, and advocates for a more communal approach to mental health care.

  5. De Wachter has also spoken out about the need for more awareness and support for those with borderline personality disorder, a condition he believes is often misunderstood and stigmatized.

  6. He has been recognized for his contributions to the field of psychiatry, receiving awards such as the Dr. Guislain “Breaking the Chains of Stigma” award in 2016.

Overall, Dirk De Wachter is known for his thoughtful and compassionate approach to mental health, and for his emphasis on the importance of social connectedness in promoting well-being.

Dirk De Wachter leest het voorwoord uit zijn boek ‘Vertroostingen’


Back to menu

 
 

Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.

Waarom de grootste troost komt van de medemens | Dirk de Wachter | Buitenhof

Back to menu

 

18 dec 2022

Hoewel psycholoog Dirk de Wachter ernstig ziek is probeert hij positief te blijven: ‘Om met Gerard Reve te spreken: ‘het gaat slecht, maar verder gaat het goed’.’ Hij vindt zijn troost in ‘de medemens’, ontdekte hij toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen: ‘Zeker in lastige tijden. Dat heb ik letterlijk aan den lijve ondervonden. De mens die u aanraakt. Het huidcontact.’ Het draait volgens de Wachter in het leven om ‘de ander’: ‘Voor mij is het cruciaal in het leven om van betekenis te zijn voor de ander. Niet de leukigheid of het geluk an sich. Maar het er voor iemand zijn. Mijn troost is om troostend te kunnen zijn voor mensen.’

Over Buitenhof: Buitenhof bespreekt politiek en actualiteit in diepte-interviews, debatten of discussies. Met gezaghebbende gasten uit binnen- en buitenland, van politici en CEO’s tot originele denkers. Je ziet ons elke week live op zondag, 12.10 op NPO1.

1 KU Leuven-professor De Wachter over kleine zorgen en oog hebben voor elkaar

11 dec. 2014

Voor MindMates – het nieuwe project voor en door studenten – ging Karel Van Den Bossche langs bij prof. Dirk De Wachter. Prof. De Wachter steunt het project en benadrukt dat de studenten zich kwetsbaar moeten kunnen opstellen en voor elkaar moeten leren zorgen. Meer informatie over MindMates, ga naar www.mindmates.be.
 
BOOKMARK

2 Moet je met elk mens kunnen omgaan? – Levensvragen met Dirk de Wachter

Gepubliceerd op 14 nov. 2018

3 Laat ons ook ongelukkig zijn | Lezing door psychiater Dirk De Wachter

Back to menu

Gepubliceerd op 25 okt. 2018

Laat ons ook ongelukkig zijn | Lezing door psychiater Dirk De Wachter
 
Wednesday 24 October 2018 | 19.30 – 21.00 uur | Stadsschouwburg, Nijmegen
 
We zijn geobsedeerd door geluk. Alles moet leuk zijn, er is geen ruimte voor falen of tegenslag. Dat is een vergissing volgens psychiater Dirk De Wachter. We moeten af van het idee dat ons leven alleen maar leuk moet zijn en we hoeven niet bang te zijn voor wat ongeluk. Kom luisteren en leer je eigen ongeluk omarmen.
 

4 In gesprek met psychiater Dirk de Wachter

Back to menu

Gepubliceerd op 8 jan. 2014
 
 
In een vraaggesprek tussen de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter en enkele studenten gaan zij in op de inhoud van zijn boek De wereld van De Wachter. Het gesprek gaat over diagnostiek, zelfgenoegzaamheid en het gevoel van maakbaarheid van de wereld. Hoe kun je jezelf, je kinderen en anderen liefdevol begrenzen en hoe stel je goede vragen over de keuzes die we moeten maken?
 
Wij van Eduseries zijn een paar enthousiaste en creatieve collega’s uit verschillende beroepsgroepen die hebben nagedacht over nieuwe manieren van nascholing. Met als doel het onderwijs te inspireren met relevante kennis en inzichten door middel van korte, krachtige online cursussen met video- en praktijkvoorbeelden. Daarbij hebben we gekozen voor duurzame vormen van (bovenschoolse) samenwerking die werken, zodat je samen met collega’s kunt leren en zodat je kunt leren van elkaar.

5 Borderline Times – VPRO boeken van 24 maart, 2013

Back to menu          Mooi geformuleerd

Gepubliceerd op 11 jul. 2013

Over de vermeende borderline-/ADHD-hype die momenteel speelt. Met Dirk de Wachter en Wim Brands.

6 Borderline maatschapij

Back to menu          Mooi geformuleerd

Gepubliceerd op 27 jan. 2013

Een omschrijving van onze samenleving uit de mond van een psychiater. In 11 minuten hoor ik de kern van de eerste 4 hoofdstukken van mijn boek: Leven na de GENADEKLAP.

7 Lezing – Dirk de Wachter

Back to menu

Gepubliceerd op 23 dec. 2016

Rokus loopik & Astare presenteerden op 12 december 2016 in De Roma in Antwerpen Meet the Xperts. Dirk de Wachter opende het festival.

8 Dirk De Wachter | Kapot Gelukkig | Jacobidebat Utrecht 6-2-2018

Back to menu        IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT

Gepubliceerd op 9 feb. 2019

Op woensdagavond 6 februari 2019 gingen de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter en Zuidas-predikant Ruben van Zwieten met elkaar in gesprek/debat over het thema geluk. Een interessant thema, want hoewel we het in ons rijke Westen beter hebben dan ooit, lijken we steeds ongelukkiger te worden. Hoe komt dat toch? Beluister hier de bijdrage van Dirk De Wachter. Audio gebruikt met toestemming van de Jacobikerk/Via Jacobi. Lees, bekijk en beluister meer over zingeving op: http://degrotevragen.nl

9 Hoe kunnen we samenleven?; Esther van Fenema en Dirk de Wachter

Back to menu        IMPORTANT CONTENT

Gepubliceerd op 4 aug. 2017

“Normaliteit” bestaat niet! Het is zo’n moralistisch begrip dat De Wachter dat niet graag definieer. In Nederland denkt men dat het de “realiteit” onder de mom van wetenschappelijkheid een definitie moet geven.

Help Café Weltschmerz en onze toekomst. Adopteer een aflevering of ondersteun ons met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

Dirck De Wachter is professor aan de KU Leuven en is verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg.
Dirk De Wachter heeft in Vlaanderen bekendheid verworven door zijn artikelen over geweldsdelicten. Hij verwierf meer bekendheid in zowel België als Nederland nadat in oktober 2012 zijn boek Borderline Times verscheen dat uitgroeide tot een succesboek. In het boek uit hij kritiek op de westerse wereld. Volgens De Wachter zou de westerse samenleving voldoen aan de negen criteria van borderline. In De Wachter zijn tweede boek: Liefde. Een onmogelijk verlangen? schrijft De Wachter over de liefde die in de westerse maatschappij, in zijn ogen, een onderdeel van de consumptiemaatschappij geworden is. Vergeleken met zijn vorige boek betrekt de auteur kunst en literatuur om zijn mening te verduidelijken.

10 Dirk De Wachter | Empty As Life

Back to menu

Gepubliceerd op 17 sep. 2014

Experimentele documentaire met Dirk De wachter. 
 
www.reddust.be 
Director: Sander Claessens 
Editing: Wilson Verstreken 
Narration: Dirk De Wachter 
Prod. Co.: RED DUST

11 Dirk de Wachter Pleidooi voor een beetje ongelukkig zijn

Back to menu

Gepubliceerd op 25 jul. 2013

Psychiater Dirk de Wachter waarschuwt in zijn bestseller Borderline times voor het groeiend aantal mensen met psychische problemen. De huidige samenleving is volgens hem gekmakend.
 
IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT

12 Dirk De Wachter – Liefde in een maakbare wereld – Quotes

Back to menu

Gepubliceerd op 21 feb. 2017

DIRK DE WACHTER

LIEFDE IN EEN MAAKBARE WERELD

Kan de liefde overleven in tijden waarin duurzaamheid een zeldzaam goed is geworden, waarin alles maakbaar is en perfectie het hoogste goed lijkt?

We willen alles perfectioneren, alles lijkt maakbaar, als je maar hard genoeg je best doet. Zelfs in de liefde willen we de ander kneden, zoeken we naar de perfecte relatie op maat. We zijn ziek in maakbaarheid.

De verwachtingen van de liefde liggen te hoog, onmogelijk hoog. Vóóral door alle Hollywoodiaanse toestanden die ze onecht romantisch voorstelt. Zoals we de liefde op het scherm en in de reclame zien, zo zouden we ze willen beleven. Maar de liefde en nepromantiek die Hollywood ons voorhoudt is pseudoliefde, een illusie. Die wauwcultuur waarin we leven is gevaarlijk: voor ons, gewone mensen, zijn die paradijselijke levens niet weggelegd.

De Wachter houdt een pleidooi om gewoon te doen, want alleen als we niks forceren kan de liefde in volle glorie verschijnen. En als mensen die duurzaamheid willen in hun relaties dan moeten ze de kickcultuur grotendeels verlaten.

DE SPREKER

De bekendste psychiater van ons land is het boegbeeld geworden van het vreedzame verzet tegen de prestatiesamenleving. De Wachter is diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven en is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. Hij is bovendien auteur van ‘Borderline Times’ en ‘Liefde: een onmogelijk verlangen’.

De troef van Dirk De Wachter is dat hij je een spiegel voorhoudt. Wat je daar dan mee doet moet je zelf uitzoeken, maar één ding staat vast: zijn inzichten zullen je versteld doen staan.

Tickets: 50€
Food & drinks included
Check: http://www.appleforthebrain.be/

Het is niet zomaar een lezing, wel een beleving.
topspreker * gezellige zaal * biologische walking dinner * kunst * nakeuvelen met gelijkgestemden

IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT

13 Dag van het Werkplezier 2019 | Dr. Dirk de Wachter over werkplezier, kwetsbaarheid en verbinding

Back to menu

Gepubliceerd op 31 mei 2019
 
 
VERY OUT OF THE BOX

14 Dirk de Wachter over psychose, lijden en liefde

 

Back to menu

Hoe meer patiënten Dirk de Wachter ontmoet die last hebben van psychoses, hoe lastiger hij het vindt om te duiden wat een psychose nu precies is. “Wat ik met zekerheid weet, is dat het lijden veroorzaakt. Verdriet.”
 
www.psychosenet.be
 
IMPORTANT CONTENT

15 Waarom psychiaters overuren draaien – psychiater Dirk de Wachter

 

Back to menu

17 nov. 2017

Het leek zo’n rustig beroep: psychiater zijn. Een boekje lezen, af en toe een patiënt ontvangen… Maar psychiater Dirk de Wachter draait overuren. In Brainwash Talks zoekt hij uit waar al dat ongeluk vandaan komt. Zondag 19 november, 13:30 uur NPO 2.

16 LangZullenWeLezen Dirk De Wachter over Houellebecq in de Afspraak De Wachter 07 01 2019

Back to menu

Dirk De Wachter vertelt over het nieuwste boek van Michel Houellebecq ‘Sérotonine’

17 Prof. dr. Dirk De Wachter | millenials

Back to menu

Dirk De Wachter: “We moeten opletten dat we niet meer tijd voor het scherm doorbrengen dan met elkaar. Het is belangrijk dat we elkaar persoonlijk vertellen hoe we de ander appreciëren.”

18 Dirk de Wachter. Onbehagen, oorlog en kunst.

Back to menu

24 sep. 2015

Tweede deel van het interview met psychiater Dirk De Wachter nav de asielcrisis in Europa. Drie thema’s: een nieuw onbehagen, paradigma shifts en oorlog, de rol van de kunst. Duidelijke antwoorden op verwarrende vragen. https://differentvoicesnow.wordpress.com

19 Didachè 2014 – Prof. Dirk De Wachter

Back to menu          IMPORTANT CONTENT

“Op zoek naar een identiteit en de rol van levensbeschouwelijk onderwijs” is de titel van de openingslezing die Prof. Dr. Dirk De Wachter gaf op de Didachè-studiedag (14 januari 2014) voor godsdienstleerkrachten. De lezing biedt inspiratie voor al wie wil nadenken over de betekenis en het belang van levensbeschouwelijk onderwijs vandaag.

Meer info? Zie: http://www.kuleuven.be/thomas/page/di…

20 Elcker-Ik Centrum – Dirk De Wachter (21.10.13)

Back to menu

8 jan. 2014
 
Borderline Times. Het einde van de normaliteit. We leven in borderline tijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen? Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld. Eén conclusie staat als een paal boven water: In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd. Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderline gesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.
Elcker-Ik Centrum, een Volkshogeschool, is in1970 ontstaan in het centrum van Antwerpen. Men kan gerust stellen dat Elcker-Ik een stempel heeft gedrukt op alternatief Vlaanderen van na mei ’68. Vredesbeweging, milieu & duurzame economie, vrouwenemancipatie, holebibe activisten, derde wereldbeweging, ontvoogding van gehandicapten, bijzondere jeugdzorg, jongerenopvangcentra kregen bij ons hun eerste kans. Experimenten met zelfbeheer, niet alleen in de socio-culturele sector maar ook in de productie: drukkerij & garagecollectief en kringloopcentra zijn toen ontstaan. Nu, zoveel jaren later, doen wij gewoon voort:, mensen bij elkaar brengen, samen een stukje netwerk breien, lezingen organiseren vragenstellen en antwoorden zoeken in domeinen als wetenschap, actualiteit, geschiedenis, kunst, religie filosofie enz enz…Elk trimester werken wij rond een bepaalde thema, stellen wij ons een existentiële vraag, en bekijken wij het vanuit verschillende disciplines.
 

21 Lezing – Dirk de Wachter


Back to menu

23 dec. 2016

Rokus loopik & Astare presenteerden op 12 december 2016 in De Roma in Antwerpen Meet the Xperts. Dirk de Wachter opende het festival.

22 Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Lezing Dirk De Wachter – 15/12/2015

Back to menu

7 jan. 2015

De volledige lezing van Voorrang Van Links met Dirk De Wachter. “Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Over de oorzaken van eenzaamheid en de kracht van verbondenheid”, 15 december 2014, 20u, STUK Auditorium, Leuven
 
Erg mooie poëtische inleiding

23 Dirk De Wachter over Voltooid leven

8 sep. 2017

De Belgische psychiater en bestseller auteur Dirk De Wachter ziet weinig heil in de Nederlandse discussie over Voltooid leven. In gesprek met Wilfred Kemp legt hij uit waarom hij niet gelooft in het woord voltooid.

24 Wat is het goede? – Levensvragen met Dirk de Wachter

6 mrt. 2019

‘Levensvragen’ is een webserie van De Verwondering. Wekelijks stelt Annemiek Schrijver vier inspirerende gasten een levensvraag, die zij vervolgens in vijf minuten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat is trouw? Moet je met elk mens kunnen omgaan? En ben ik meer ik dan wij? Dit seizoen te gast: psychiater Dirk de Wachter, dominee Jean Jacques Suurmond, cabaretier Paul van Vliet en dominee Rolinka Klein-Kranenburg. Meer zien? Ga dan naar https://kro-ncrv.nl/protestant/inspir….

25 Heeft het leven zin? – Levensvragen met Dirk de Wachter

Back to menu

6 feb. 2019

‘Levensvragen’ is een webserie van De Verwondering. Wekelijks stelt Annemiek Schrijver vier inspirerende gasten een levensvraag, die zij vervolgens in vijf minuten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat is trouw? Moet je met elk mens kunnen omgaan? En ben ik meer ik dan wij?

Dit seizoen te gast: psychiater Dirk de Wachter, dominee Jean Jacques Suurmond, cabaretier Paul van Vliet en dominee Rolinka Klein-Kranenburg. Meer zien? Ga dan naar https://kro-ncrv.nl/protestant/inspir….

26 Kun je een autonoom mens zijn? Levensvragen met Dirk de Wachter

Back to menu

‘Levensvragen’ is een webserie van De Verwondering. Wekelijks stelt Annemiek Schrijver vier inspirerende gasten een levensvraag, die zij vervolgens in vijf minuten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat is trouw? Moet je met elk mens kunnen omgaan? En ben ik meer ik dan wij?

Dit seizoen te gast: psychiater Dirk de Wachter, dominee Jean Jacques Suurmond, cabaretier Paul van Vliet en dominee Rolinka Klein-Kranenburg. Meer zien?

27 Dirk de Wachter over zingeving , een interview door Madelinde Krantz

Back to menu

8 okt. 2019

Een intervieuw met Dirk de Wachter over zingeving door Madelinde Krantz.
 
Beautiful and important content

28 Dirk De Wachter over de Symbiosis-Stichting

Back to menu       IMPORTANT CONTENT

18 dec. 2018

This video is about Dirk De Wachter
 
Heel interessante en gestructureerde korte uiteenzetting 15 minuten.

29 Dirk De Wachter over “Corona Times in Europa” – State of the European Union 2020

Back to menu

 

9 mei 2020

Een ‘unusual suspect’ geeft jaarlijks zijn of haar visie op de toekomst van Europa in The State of the European Union 2020. Dit naar aanleiding van de Dag van Europa op 9 mei. Gezien de “Corona Times in Europa” vroegen we aan Dirk De Wachter of hij zijn State voor de camera wou doen. “Ja”, zei hij en hij maakte er een ongemeen boeiend, diepgaand en helder betoog van over ons oude en cultureel rijke continent, hoe we grenzen nodig hebben om ons veilig te voelen en hoe we vanuit onze eigen “ikkigheid” open kunnen staan voor de wereld.

Fijne dag van Europa!

De State of the European Union 2020 is een samenwerking tussen Europahuis Ryckevelde, Vleva, het Bureau van het Europees Parlement in België en Europe Direct Antwerpen.

 

13 mei 2014

Prof. Dirk De Wachter illustreert de filosofie van Levinas, geïnspireerd door de derde solotentoonstelling van Jan Kersschot in Antwerpen. Locatie: Studio Inspiration, Volkstraat 38 Antwerpen Zuid

30 De Verwondering – Dirk de Wachter


Back to menu

10 mrt. 2017

Het is nodig je te laten kennen, zegt de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter. Bekijk aanstaande zondag de hele uitzending van de Verwondering, om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2.

31 DIRK DE WACHTER: HECHTING | Living Apart Together | RAUM & TivoliVredenburg

Back to menu

18 mei 2021

Wist je dat één op de tien Nederlanders last heeft van ernstige eenzaamheid? Het onderwerp is door de coronacrisis actueler dan ooit en toch vinden we het moeilijk om er met elkaar over te praten. Op woensdag 31 maart om 20.00 uur presenteerden TivoliVredenburg en stadslab RAUM een openhartig interview met de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter door Rachel Rosier (bekend van o.a. NPO3) over eenzaamheid.
 
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met TivoliVredenburg en maakt onderdeel uit Living Apart Together, een expositie en programma van stadslab RAUM.
 
www.raumutrecht.nl/livingaparttogether
 
Scientific Universal Community
Ik kan erg slecht tegen die simpele impulsieve té directe manier van Nederlanders, zoals in dit interview ook. Ze lijkt wel op een viskraam of markt te staan ofzo, zo direct en kort door de bocht.

32 Dirk De Wachter roept iedereen op om een KEI te zijn.

Back to menu

12 okt. 2017

Professor Dirk De Wachter roept iedereen op om een KEI te zijn in er zijn voor een ander. Hiermee start de campagne die we voeren om een stem te geven aan de vele familieleden van psychisch kwetsbare mensen.
 
IMPORTANT CONTENT

33 Wereld van herinnering | Prof. dr. Dirk De Wachter

Back to menu

10 sep. 2015

Prof. dr. Dirk De Wachter Psychiater-psychotherapeut UPC-KU Leuven

34 De Verwondering – Dirk de Wachter bonusfilmpje

Back to menu

10 mrt. 2017

Een leuk stukje gesprek dat niet in de uitzending paste.. Want hoe zien Belgen de Nederlanders eigenlijk?

35 Winnaar wedstrijd Erfgoeddag 2017

20 apr. 2017

Welke remedies tegen kwaaltjes kreeg jij mee van je grootouders? Dat was de centrale vraag tijdens de wedstrijd naar aanloop van Erfgoeddag 2017 in teken van Zorg. Guido Belcanto en Dirk De Wachter kozen de winnaar die een overnachting krijgt bij het Taxandriamuseum in Turnhout. Benieuwd wie wint, Bekijk dan het filmpje. Deze spot werd gefilmd en gemonteerd door Linde De Nijs.

36 Familie in de GGZ: samen zorgen we beter!

Brochure “Familie in de GGZ: samen zorgen we beter!”

37 Dokters van verdriet empty as life

24 jan. 2015

Dokters van verdriet empty as life

38 Dirk de Wachter over psychose, lijden en liefde

28 nov. 2017

Hoe meer patiënten Dirk de Wachter ontmoet die last hebben van psychoses, hoe lastiger hij het vindt om te duiden wat een psychose nu precies is. “Wat ik met zekerheid weet, is dat het lijden veroorzaakt. Verdriet.” www.psychosenet.be

39 Dokters van verdriet (Dirk De Wachter): maak weer ruimte voor verdriet

1 sep. 2014

‘Ik heb te veel werk, ’ vertelt psychiater Dirk De Wachter. ‘In onze facebookerige vind–ik-leuk maatschappij moffelen we ons verdriet maar al te vaak weg. En dat verdriet zie ik massaal terug op consultatie. Onze wereld is ziek in hyperindividualiteit. We zijn zo gefocust op onze individuele ontplooiing dat we eenzaam achterblijven.’ Luister en kijk naar de kritische maatschappijanalyse ‘Dokters van verdriet’ van de auteur van o.m. Borderline Times waarin hij ook uitwegen aanreikt. Een lezing die doet nadenken.
 
Dirk De Wachter gaf deze lezing op de ‘Dag van de Cultuureducatie’ van Canon Cultuurcel. Meer acties van Canon Cultuurcel vind je hier: http://onderwijs.vlaanderen.be/nl/can…
 
Meer boeiende lezingen rond onderwijs bekijken? https://www.youtube.com/playlist?list… Elke week het beste van Klasse in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief: https://www.klasse.be/nieuwsbrieven/
 
Beautiful and important content

40 Dirk De Wachter over de Symbiosis-stichting deel 1

41 – #98 – Dirk De Wachter

30 jan. 2020

Dirk De Wachter is psychiater en hoogleraar. https://kobe.show/2020/98-dirk-de-wac…

42 Optimisme in alle ernst: in gesprek met Dirk de Wachter

30 apr. 2020

Dirk de Wachter is psychiater en de auteur van het in 2012 verschenen boek ‘Borderline Times’. Hierin zette hij met een maatschappijkritische blik uiteen hoe de westerse samenleving voldoet aan de negen criteria van de gelijknamige psychische aandoening en pleitte hij voor hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin als broodnodige waarden voor een betere wereld.
 
Sven Hulleman signaleerde al eerder in een column bij Café Weltschmerz dat onze wereld, doof voor het pleidooi van de Wachter, afstevent op een catastrofe. Met de uitbraak van het coronavirus en de draconische maatregelen om deze te beteugelen wordt de samenleving onder meer druk gezet dan ooit tevoren. Welk effect zal dit hebben op de psyche, zowel de individuele als de collectieve? Moet men zich klaarmaken voor de anderhalvemetersamenleving of is dit het moment om met zijn allen eens goed na te denken over hoe wij onze samenleving ánders vorm kunnen geven? 
 
Sven ging in gesprek met de psychiater achter een gesloten grens via de digitale weg. Een geweldige uitkomst, maar een gebrekkige vervanging.
 
Links:
 
Borderline times – het einde van de normaliteit: https://www.libris.nl/boek/?authortit… 
‘We leven in een borderline-maatschappij’: https://www.vn.nl/we-leven-in-een-bor… 
Hoe kunnen we samenleven?; Esther van Fenema en Dirk de Wachter: https://youtu.be/kmaa9gF1Z84 
Met volle snelheid op de kade koersen: column van Sven Hulleman: https://youtu.be/Um4k0_Z-eRM
 
Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/ste…

43 De kunst van het ongelukkig zijn

20 jan. 2020

Een avond over onze obsessie met geluk en wat we eraan kunnen doen. Met de Vlaamse psychiater, auteur en hoogleraar Dirk de Wachter.
‘Ik denk dat we te veel geobsedeerd zijn met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen zo nodig dat alles altijd leuk, leuk, leuk is en dat lijkt me een vergissing,’ stelt de Vlaamse ‘verdrietdokter’ Dirk de Wachter aan het einde van het nummer ‘Demain j’arrete’ van de Belgische rapper Zwangere Guy. Vanavond gaan we met o.a. Dirk de Wachter in gesprek over hoe we ongeluk en imperfectie weer meer toe kunnen laten in ons leven. En waarom dat heel goed gewoon op vrijdagavond kan, met een drankje aan de bar.
 
IMPORTANT CONTENT

44 Dirk de Wachter | De kunst van het ongelukkig zijn

20 aug. 2019

KRO – NCRV Kruispunt

‘Het probleem van deze wereld is de obsessie met gelukkig zijn.’ Psychiater Dirk de Wachter trekt volle zalen met zijn lezingen over geluk. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn in de alledaagse ongelukkigheid.

—————————————————————————————————————-
“De zin van het bestaan is te vinden in de ogen van de hulpvragende ander”, aldus psychiater Dirk de Wachter. “De lastigheid is in het leven af en toe daar, dat is niet te vermijden. Maar als we dan samen zijn met een geliefde, die ons kan bijstaan en die wij kunnen bijstaan dan is dat ook mooi. De mooiste liefdevolheid tussen mensen toont zich in lastige dagen”.

Een opmerkelijke boodschap in deze tijd waarin perfectie en autonomie de norm zijn en tegelijkertijd eenzaamheid hoogtij viert. De Vlaming stelt daar tegenover dat liefde en verbondenheid juist bij tegenslag en tekort ontstaan. Hij zet vraagtekens bij de tendens dat – zeker op social media – alles altijd maar ‘leuk’ moet zijn en trekt met die boodschap bomvolle zalen. De Wachter is behalve psychiater en universitair docent ook schrijver van verschillende goed lopende boeken, zoals Borderline Times en recent nog het essay De kunst van het ongelukkig zijn. In Vlaanderen is hij een ware volksheld en ook in Nederland rijst zijn ster.

Onlangs sprak hij over het thema ‘geluk’ in de Jacobikerk in Utrecht. Het leidde tot de ongewone aanblik van een stampvolle kerk met veel jongeren in het publiek. Zij luisterden gretig naar deze man die ondanks hemzelf wel eens wordt aangeduid als ‘de profeet van de lastigheid’. Kruispunt was erbij en sprak later uitgebreid met de welbespraakte Vlaming bij hem thuis in Antwerpen.

De Wachter signaleert in onze maatschappij een onwil om verdriet en problemen als normale verschijnselen onder ogen te zien. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn en alledaagse ongelukkigheid niet langer onder te brengen bij de therapeut. “Verdriet is geen psychiatrische afwijking”.

De populaire psychiater waarschuwt voor de oppervlakkigheid van de huidige beeldcultuur. “We moeten opletten dat we de taal niet zouden verwaarlozen en alleen nog beeld zouden zijn. Verdriet heeft woorden nodig, heeft vertelling nodig, heeft erkenning nodig, in een wezenlijke ontmoeting waarin geluisterd kan worden, niet alleen door een smiley die huilt of lacht.”

—————————————————————————————————————-

Benieuwd naar de hele aflevering? Kijk hem terug via de volgende link: https://www.kro-ncrv.nl/programmas/kr…

45 LangZullenWeLezen Dirk De Wachter bij Van Gils & gasten 25 03 2019

18 apr. 2019

 

 
Dirk De Wachter vertelt over zijn nieuwste boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’

46 DURF TE VRAGEN AAN DIRK DE WACHTER

2 mrt. 2020

Het streven naar geluk lijkt vandaag de dag de meest primaire levensbehoefte te zijn. Met alle psychische druk, desillusies en stress die daarbij horen. Als psychiater ziet Dirk De Wachter bijna dagelijks de gevolgen van deze afkeer van imperfectie.

Wij vroegen jullie, onze lezers, kijkers en volgers naar jullie worstelingen en welk advies jullie van Dirk De Wachter hoopten te ontvangen.

Dit is de eerste aflevering van ‘Durf te vragen’, een rubriek van Human waarin denkers, doeners en doendenkers jullie vragen beantwoorden.

47 STRESSEDOUT.NL INTERVIEW DIRK DE WACHTER

 

20 mrt. 2020

De aanleiding van dit interview was het boek ‘Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal.’ Een sprookje van Sarah Van Wolputte dat mensen kunnen gebruiken om burn out (van bijvoorbeeld mama) uit te leggen aan kinderen én hen te leren om zelf balans te houden. Maar, benadrukt De Wachter, het boek kan in élke crisis gebruikt worden. Om te leren hoe je voor jezelf kunt zorgen, de lichtpuntjes blijft zien als het tegenzit en hoe je het vuurtje in jezelf niet opbrandt. Mede om deze reden schreeft Prof. Dr. Dirk De Wachter het voorwoord.

48 Beluister onze topwerken: Dirk de Wachter ziet toekomst in de begijntjes

23 mrt. 2020

De begijnen iets van vroeger? Volledig achterhaald? Volgens psychiater en auteur Dirk de Wachter alvast niet. Bekijk samen met hem dit schilderij uit de zeventiende eeuw. We zien de activiteiten waar de begijnen zich een leven lang mee bezighielden, binnen hun eigen gemeenschap, omgeven door hun eigen community. Een spiegel voor de stad van vandaag?

49 De Verwondering – Dirk de Wachter

10 mrt. 2017

Het is nodig je te laten kennen, zegt de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter. Bekijk aanstaande zondag de hele uitzending van de Verwondering, om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2.

50 Dirk De Wachter: ‘Technologie moet worden gebruikt voor verbinding.’

8 apr. 2020

Tijdens de Dag van de Imperfectie op 25 november 2019 vroeg Vitamine Z samen met NEWConnective, het Humanistisch Verbond, The Turn Club en 3310 – School for Millennials aandacht voor het maatschappelijke probleem van het steeds stijgende aantal Nederlanders met een burn-out of een depressie. Een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat. Kijk het volledige programma terug op rodehoed.nl/terugblik

51 Never satisfied? This is why | Dirk De Wachter

28 jun. 2016

Inspirational film with Dirk De Wachter ”Empty As Life” Director: Sander Claessens Writer & Voice Over: Dirk De Wachter
 
Production Company: Red Dust (http://www.reddust.be/en)

52 Volledig interview Dirk De Wachter over #RodeNeuzenDagTegenCorona

7 apr. 2020

Via Rode Neuzen Dag geven verschillende experts hun visie over hoe jongeren deze coronatijden beleven. Dirk De Wachter legt uit tegen welke problemen onze jongeren nu aankijken ten gevolge van de coronamaatregelen en hoe je deze het beste kan aanpakken.

53 Dirk De Wachter | Kapot Gelukkig | Jacobidebat Utrecht 6-2-2019

Back to menu

9 feb. 2019

Op woensdagavond 6 februari 2019 gingen de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter en Zuidas-predikant Ruben van Zwieten met elkaar in gesprek/debat over het thema geluk. Een interessant thema, want hoewel we het in ons rijke Westen beter hebben dan ooit, lijken we steeds ongelukkiger te worden. Hoe komt dat toch? Beluister hier de bijdrage van Dirk De Wachter. Audio gebruikt met toestemming van de Jacobikerk/Via Jacobi. Lees, bekijk en beluister meer over zingeving op: http://degrotevragen.nl

54 Dirk De Wachter in gesprek met Fara vzw – 30 jaar Fara

Back to menu

21 mei 2021

Dirk De Wachter en Fara vzw in gesprek over thema’s als ‘het ongeplande’, schuldgevoelens, abortusverwerking, zwangerschapsafbreking om medische redenen en het leren leven met verdriet. Deze livestream werd opgenomen ter ere van het 30-jarig bestaan van Fara.

55 Dirk de Wachter | Ge moogt er zijn

Back to menu       IMPORTANT CONTENT    Listening

In première gegaan op 17 mei 2021

Dirk de Wachter is psychiater en hoogleraar. Dirk vertelt over hoe hij naar de dood kijkt, liefde als een onmogelijk verlangen, zingeving en welke superkracht hij zou wensen.
 
Jaro VDZ
Heel interessant! Bedankt om dit te doen! Enkele ideeën voor andere sprekers: Manu Keirse, Mark Eyskens, Jef Vermassen, Herman De Croo, Frans Van Daele
MultiUKpromo
Heel boeiend gesprek! Ben al jaren fan van Dirk de Wachter. Toeval, heb net Larissa & Laurent gelezen, van die andere Antwerpenaar, en ben weer veel dieper gaan peinzen over leven en zingeving. Blijft uiterst fascinerend, steekt toch weer ‘n nieuw vuurtje in mij aan. Thx! Ellen Vonck
POV electric
Zeer interessant gesprek!
MrJonaske
In stukken aan het beluisteren maar echt fantastisch.
Miranda Nanda Maria van Dijk
Beste Dirk, ik zou een mailassistent aannemen die dat allemaal voor u filtert en screent. Dat zal het leven relaxter maken. Idee? Het was weer zeer interessant wat ik hoorde. Grote dank!

56 Dirk De Wachter over het heden, verleden en toekomst (Over 5 jaar)

Back to menu

In 2015, vijf jaar geleden dus, interviewde Wim De Vilder acht bekende Vlamingen die op dat moment in hun vakgebied in de belangstelling stonden. Hoe zou de wereld er volgens hen uitzien in 2020? En waar zagen ze zichzelf? 
 
Die interviews stak Wim vervolgens vijf jaar in een kluis, om ze samen met zijn gasten nu weer boven te halen: is onze maatschappij geëvolueerd zoals zijn gasten gedacht hadden? Hebben ze hun eigen toekomst juist ingeschat? En zou er werkelijk iémand een dodelijke pandemie hebben voorspeld?
 
Wim praat dit seizoen met onder andere psychiater Dirk De Wachter

57 Live gesprek tussen Elke Geraerts en Dirk De Wachter

Back to menu

23 mrt. 2021

58 IN GESPREK MET DIRK DE WACHTER | Aflevering 3 – Alleen is oké | Marjon Moed

Back to menu

29 apr. 2021


Marjon Moed interviewde de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter over zijn visie op alleen zijn.
Wijze woorden over autonomie en verbinding, allenigheid, een diepvriesmaaltijd, voor- en nadelen, moraliserend oordelen, zoeken, polyamorie, harmonica evenwicht, ‘de norm’, een tafeltje met (standaard) twee borden én een tip voor mensen die altijd nog de vraag krijgen: “Waarom heb jij geen relatie?”. En dat allemaal in 7 min!

Alleen is oké is onderdeel van Living Apart Together, een onderzoek van RAUM naar de toenemende eenzaamheid in steden.

Living Apart Together
stadsonderzoek | expositie | programma
13 november 2020 t/m 7 maart 2021
Berlijnplein, Utrecht

59 MENTALE VEERKRACHT – Prof. Dr. Dirk De Wachter

Back to menu

17 sep. 2020

 
Lieve VH
Geweldige mens 💖

60 PlantTroost – Expert Dirk De Wachter

Back to menu

30 apr. 2020

 
Dirk De Wachter, psychiater-psychotherapeut, vertelt hoe belangrijk troost is voor ons allemaal en voor een samenleving. Hoe belangrijk zijn nabijheid, aanwezigheid en aanraking, zeker wanneer dat niet kan? Hoe vind je troost in groep. Of hoe kan je als groep troost geven? Ook als vasthouden niet mag.

61 DIRK DE WACHTER: DE ILLUSIE VAN VROLIJKHEID | Living Apart Together | RAUM & TivoliVredenburg

Back to menu

18 mei 2021

80 abonnees
 
ABONNEREN
Wist je dat één op de tien Nederlanders last heeft van ernstige eenzaamheid? Het onderwerp is door de coronacrisis actueler dan ooit en toch vinden we het moeilijk om er met elkaar over te praten. Op woensdag 31 maart om 20.00 uur presenteerden TivoliVredenburg en stadslab RAUM een openhartig interview met de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter door Rachel Rosier (bekend van o.a. NPO3) over eenzaamheid.
 
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met TivoliVredenburg en maakt onderdeel uit Living Apart Together, een expositie en programma van stadslab RAUM.
 
www.raumutrecht.nl/livingaparttogether

62 Dirk De Wachter in gesprek met Martin De Loose, netwerk van ondernemende senioren

Back to menu

1 dec. 2020


“Eenzaamheid is een van de grootste kwalen van onze tijd. De ‘allenige’ mens durft heel moeilijk zijn ongelukkigheid uit te spreken. Maar in het delen van de kwetsbaarheid verschijnt de ware verbinding. In de lastigste momenten ontstaat de sterkste fundamentele verbinding. Laten we dus meer elkaars psychiater zijn en ‘het kleine goede’ doen.” Dat zegt professor Dirk De Wachter.

in een gesprek met Neos-directeur Martin De Loose schetst de psychiater, naar aanleiding van zijn boek ‘De Kunst van het ongelukkig zijn’ de gevolgen van de individualiserende samenleving. “Verbinding is de ware sleutel tot geluk. We hebben elkaar nodig, meer dan ooit. Niet het nastreven van geluk maar Iets voor een ander doen, dàt geeft betekenis en vervulling.”

Wil jij je als senior ook warm verbonden voelen tussen gelijkgestemden uit je gemeente? Wees dan welkom bij Neos, het netwerk van ondernemende senioren. Zoek de lokale club in je buurt op www.neosvzw.be.


‘De kunst van het ongelukkig zijn’ bevat parels van troost, relativering en wijsheid. Het boek is uitgegeven bij LannooCampus en kost 19.99 euro. Met je Neos-lidkaart geniet je van 10% ledenvoordeel + gratis verzending. Voer je code ‘neos’ in. www.lannoocampus.be

63 Masterclass Dirk de Wachter | Cinetree

Back to menu        IMPORTANT CONTENT

6 aug. 2021

64 – 30. Dirk De Wachter Over Het Gevaar Van Gelukkig Zijn

Back to menu         IMPORTANT CONTENT

1 sep. 2021

We gaan in deze aflevering het dialoog aan met Dirk De Wachter, één van de meest gekende Belgische psychiaters. We starten bij het gevaar van onze individualistische maatschappij, die voor velen vriendloos en eenzaam kan voelen. De rode draad doorheen dit verhaal is voornamelijk de keuzes die we hebben in ons leven. Het gaat over hoe we ons leven leiden, wanneer we in een depressie zitten of als we zinloos ‘geluk’ proberen na te streven. Over zinloos geluk gesproken.. Heeft het leven wel zin? Enjoy!

65 Nog 9 Minuten : Een inspirerend gesprek met Dirk De Wachter

Back to menu           IMPORTANT CONTENT

 

18 mrt 2022

Dirk De Wachter over zingeving, de kruimels van schoonheid, dankbaarheid en liefde.

Inspirerende gesprekken, … voel wat je hoort.

Wij geloven in de kracht van verbinding, de groei van een collectief bewustzijn waarin dankbaarheid, mentale en fysieke gezondheid en zorg voor de anderen centraal staat.

In onze podcast Inspirerende gesprekken, laten we daarom verschillende mensen aan het woord die iets waardevols te vertellen hebben over het leven. Mensen die ons en jou laten nadenken en inspireren. Ze gaan samen met Evi in gesprek en vertellen op een intieme manier over hun visie, aanpak, sterktes en eerlijke zwaktes, hun filosofie over hoe we ons leven zinvol kunnen maken.

“Prof. dr. Dirk De Wachter is psychiater en systeemtherapeut. Hij is bij het grote publiek bekend dankzij zijn bestsellers Borderline Times (2012) en De kunst van het ongelukkig zijn (2019) en zijn talrijke optredens in de media. Zijn boeken werden intussen meermaals vertaald en hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. Hij houdt de maatschappij een spiegel voor en brengt een sterke boodschap van hoop en het aanvaarden van imperfectie”. (Lannoo 2022)

Met dank aan Jeroen Franssens – Global Well

66 Van A tot Z | Dirk De Wachter & Pat Donnez | Twitter

Back to menu

 
 
T: Twitter. Pat Donnez legt psychiater Dirk De Wachter zesentwintig woorden voor. Van A tot Z. Een abecedarium met zesentwintig thema’s. Van Alleen over Jaloers en Ufo tot Zielenknijper. Zonder Montage. Zonder Klok. Negen uur lang.

67 Van A tot Z | Dirk De Wachter & Pat Donnez | Ufo

Back to menu

 

U: Ufo. Pat Donnez legt psychiater Dirk De Wachter zesentwintig woorden voor. Van A tot Z. Een abecedarium met zesentwintig thema’s. Van Alleen over Jaloers en Ufo tot Zielenknijper. Zonder Montage. Zonder Klok. Negen uur lang.

68 Dag van de imperfectie (met o.a. Dirk De Wachter, Daan Roovers, Niki van Houten en Wing Yan Man)

Back to menu             IMPORTANT CONTANT     Listening recommended 

Live gestreamd op 25 nov 2019

Er is een kloof ontstaan tussen wie we denken te moeten zijn en wie we daadwerkelijk zijn. We moeten perfecter zijn dan mogelijk is, waardoor we allemaal ongelukkige gelukszoekers worden. Tijdens de Dag van de Imperfectie vraagt Vitamine Z samen met NEWConnective, het Humanistisch Verbond, The Turn Club en 3310 – School for Millennials aandacht voor het maatschappelijke probleem van het steeds stijgende aantal Nederlanders met een burn-out of een depressie. Een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat.

Eva van der Post opent de avond met een indringende monoloog, waarna moderator Daan Roovers (Denker des Vaderlands) Belgische psychiater Dirk De Wachter interviewt over zijn nieuwe boek De kunst van het ongelukkig zijn. Ook spreekt ze met een panel van ‘professionele imperfectionisten’, waaronder Wing Yan Man (3310) en Niki van Houten (NEWConnective), over hun visie op de onhaalbaar perfecte maatschappij en hun ideeën voor imperfecte ruimtes. Ook Dirk De Wachter en Tirsa With nemen hieraan deel. De pledge zal door verschillende organisaties ondertekend worden en het publiek zal gevraagd worden ook hun ideeën voor gezond imperfectionisme te delen en toe te voegen aan deze pledge. Tijdens de avond zal het publiek ook op speelse wijze betrokken worden bij deze nieuwe blik op onze samenleving. Tirsa With sluit af met een sprankelende spoken-word performance.

69 Gesprek | De avond tegen de draad: Vertroostingen | Dirk de Wachter | Rob van Duijn

Back to menu

 

In première gegaan op 17 mei 2023

Als u problemen ondervindt met het geluid van deze video kunt deze link volgen om de video te bekijken met versterkt geluid.

 

• Gesprek | De avond tegen de draad: Ve…

Dirk De Wachter werd vorig jaar geconfronteerd met de diagnose darmkanker. De troost die hij kreeg op zijn meest kwetsbare momenten, vechtend voor zijn leven, maakte dit een periode vol betekenis. Zijn ervaringen schreef hij op in Vertroostingen, in de hoop de troost voor de ander te kunnen zijn die voor hem zo helend is geweest.

Rob van Duijn, hoofd van Studium Generale, gaat met hem gesprek over het belang van getroost worden en troost kunnen geven, het belang van het contact met de ander, het omgaan met verlies en het genieten van het leven.

Dirk De Wachter (62) is psychiaterpsychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Hij verwierf grote bekendheid door zijn bestsellers Borderline Times (2012), De wereld van De Wachter (2016) en De kunst van het ongelukkig zijn (2019).


De avond tegen de draad wordt georganiseerd ter ere van het voormalig hoofd van Studium Generale Jacques Reiners die vorig jaar in april overleed. We hebben met pijn afscheid moeten nemen. Hij was tot 2018, bijna 40 jaar lang, de inspirator en initiator van prachtige programma’s en festivals, waaronder de veel gememoreerde Avond(en) van het woord. Na zijn afscheid van de universiteit bleef hij betrokken vanuit zijn Bureau Tegendraadse Activiteiten. Met deze avond houden we Jacques’ tegendraadse natuur in ere.

70 Dirk De Wachter de wisselvalligheid van het leven

Back to menu

 
26 nov 2020

71 Waar komt het maatschappelijk onbehagen vandaan? | Dirk de Wachter & Paul Verhaeghe | Buitenhof

Back to menu

 
17 dec 2023
 
Terwijl de wereld te maken heeft met oorlogen, klimaatverandering en toenemende migratie, groeit het maatschappelijk onbehagen. Hoe kunnen we de ander weer vinden?

72 Psychiater Dirk De Wachter over de schoonheid van verbinding

Back to menu

 
1 sep 2023
 
Laat je inspireren door de warme woorden van psychiater Dirk De Wachter die hij exclusief voor Museum of Humanity ingesproken heeft voor de expositie ‘We all’, in 2023 te zien in Museum of Humanity Zaandam.

73 Dirk de Wachter: Hoe de Kunst van het Ongelukkig Zijn ons Leven kan Veranderen

Back to menu

 

1 dec 2023

Dirk de Wachter – the Masterclass: de Kunst van het Ongelukkig Zijn

Psychiater en bestseller auteur Dirk de Wachter verzorgt the Masterclass van LoZ Millennials in het Centrum van Amsterdam, hartje Jordaan in de Noorderkerk op 29 november 2024.

Wat maakt duurzaam gelukkig? Wat is het geheim van hoopvol leven, wat verder rijkt dan optimisme? Hoe kun je in dit onmenselijke leven toch komen tot het punt dat je zegt: Count your blessings? De Wachter helpt je de ongelukkigheden van het leven te omarmen, door het praktiseren van ‘het kleine goede’

74 Prof. Dirk De Wachter over het belang van Eindelevensverhalen

Back to menu

9 dec 2023

75 Borderline Times van Dirk De Wachter

Back to menu

 

22 okt 2012

Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven, campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. Bovendien is Dirk De Wachter een veelgevraagd spreker over Borderline.

Deze week presenteerde hij op de zender “VIER” zijn laatste boek:
“Borderline times”
Het einde van de normaliteit

We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen?
Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld.
Eén conclusie staat als een paal boven water:
In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd.
Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderlinegesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.

76 Dirk de Wachter | We moeten leren zwijgen, denk ik

Back to menu

19 jul 2023

Bekijk ook onze documentaire met Wim Hof:

• PELGRIMS VAN MORGEN | iceman Wim Hof …

ZIN/ZIJN is een educatief platform voor de onderzoekende open geest, met als doel: het leven doorgronden en verheffen.

In dit onderzoek maken we gebruik van de grote vruchten van het menselijk denken, zoals filosofie, natuurwetenschap, geneeskunde, psychologie, sociologie, spiritualiteit en onderzoek naar de natuur van het bewustzijn.

In deze eerste reeks worden sprekers met uiteenlopende achtergronden uitgedaagd om na te denken over de zin van het leven, gezondheid, welzijn, miserie en geluk.

Met onder andere: Wim Hof, Jan Terlouw, Sanneke de Haan, Dirk de Wachter, Barbara Raes, Jan Geurtz, Vincent Icke, Ruben van Zwieten, Pim van Lommel, Johanna Maria Riemen, Frans Jansen, Hubertus Bahorie en Frédéric Antonious (Yoginâm).

ZIN/ZIJN is het vervolg op de gelijknamige documentaire, over de zoektocht naar betekenis in de wereld van vandaag.

77 Dirk de Wachter | Christelijk non-theïsme

Back to menu

3 mei 2023

Bekijk ook onze documentaire met Wim Hof:

• PELGRIMS VAN MORGEN | iceman Wim Hof …

ZIN/ZIJN is een educatief platform voor de onderzoekende open geest, met als doel: het leven doorgronden en verheffen.

In dit onderzoek maken we gebruik van de grote vruchten van het menselijk denken, zoals filosofie, natuurwetenschap, geneeskunde, psychologie, sociologie, spiritualiteit en onderzoek naar de natuur van het bewustzijn.

In deze eerste reeks worden sprekers met uiteenlopende achtergronden uitgedaagd om na te denken over de zin van het leven, gezondheid, welzijn, miserie en geluk.

Met onder andere: Wim Hof, Jan Terlouw, Sanneke de Haan, Dirk de Wachter, Barbara Raes, Jan Geurtz, Vincent Icke, Ruben van Zwieten, Pim van Lommel, Johanna Maria Riemen, Frans Jansen, Hubertus Bahorie en Frédéric Antonious (Yoginâm).

ZIN/ZIJN is het vervolg op de gelijknamige documentaire, over de zoektocht naar betekenis in de wereld van vandaag.

78 – #167 ONTROUW INSIGHTS (2) ‘Verliefd worden overkomt je’

Back to menu

 

2 jan 2024 De Ontrouw Expert van Nederland

Als Dirk de Wachter je iets vertelt, hang je direct aan zijn lippen. Zijn kennis van zaken en zijn prachtige vertelwijze zorgt ervoor dat niks je ontglipt.
In dit interview alle aandacht voor ontrouw; dat verliefdheid je overkomt, dat je als vreemdganger je verantwoordelijkheid moet pakken.

Laat me weten wat je van deze podcast vindt? Dat kan door ‘m te liken en door te sturen naar iedereen die er baat bij heeft dit interview te beluisteren.

Wil je mijn gratis e-book aanvragen, of wil je weten hoe ik jullie begeleid als herstel na ontrouw?
Ga naar www.juttucoaching.nl

Hartengroet,
Annette

79 Podcast 7 – De ware topzorg zit em in de doodgewonigheid

Back to menu

 

17 okt 2023 Podcasts – De Verschilmakers

In deze boeiende podcast bespreekt Dirk De Wachter, gerenommeerd psychiater en auteur, waarom de eenvoudige en alledaagse momenten in de zorg van onschatbare waarde zijn. Samen met referentieverzorgende psychische kwetsbaarheid Hilde en Sonia, klant van Familiehulp, verkent hij het belang van verbondenheid en zorgzaamheid in ons werk.

80 Seminarie Sociopolis: Bronnen van zorg? – Avond 6 – prof. Dirk De Wachter (UPC/KU Leuven)

Back to menu

 
22 mrt 2021 HEALTH HOUSE
 

De ultieme tip van professor Dirk De Wachter in lastige tijden is ‘voor jezelf zorgen door verantwoord onnozel te doen. Humor, plezantigheid en zottigheid zijn essentieel in het leven’, aldus De Wachter.

Herbekijk hier de volledige livestream.

81 Als je het even niet meer ziet zitten ❤️‍🩹 – met Dirk de Wachter

Back to menu

 
21 mei 2023
Als je het even niet meer ziet zitten of troost nodig hebt, kijk dit ❤️‍🩹 In deze video geef ik tips en vraag ik me af wat het leven de moeite waard maakt.

Daarover ga ik onder andere in gesprek met psychiater Dirk de Wachter. Hij schreef het boek ‘Vertroostingen’. Zie hier mijn vorige video, ‘Waarom zou je een relatie willen?!’

82 Het Eenzame Hartenbureau met .. Professor Dirk De Wachter

Back to menu

83 The Most Ridiculous Traffic Signs Prank!

Current page

Jonathan Holslag

Yuval Noah Harari

Lectures teachings

Martin Luther King jr.

Gandhi

Malcolm X