Paul Verhaeghe on Psychology, Identity & Society – Insight

Human evolution: Its influence on our behaviour and perception of facts

Italian panel depicting Charles Darwin, created ca. 1890, on display at the Turin Museum of Human Anatomy

Meta Description

Explore Professor Paul Verhaeghe’s insights on psychology, identity, and society. Watch expert analyses on human behavior, power, and cultural change.

Paul Verhaeghe on Psychology, Identity & Society

Hedgehogs united: Paul Verhaeghe at TEDxDamlaan

Back to menu

De snijtafel – De Brainwash Talk van Paul Verhaeghe (#70)

Back to menu

 

5 feb 2021
Help ons voortbestaan door te doneren: http://www.desnijtafel.nl

We leven in een paradijs! Jammer dat beelden ons vervreemden van ons lichaam en pleonexia ons opnieuw naar de appelboom drijft. Met Maarten Boudry & Kasper C. Jansen.

Bronnen: Psychoanalyticus Paul Verhaeghe: als je lichaam begint te protesteren (https://www.brainwash.nl/bijdrage/psy… ); Facebook-evenement De illusie van chronisch geluk ( / 2915152491833679 ); Psychiaters zijn nu supersterren, wat zegt dat over deze tijd? (Ellen de Bruin en Wouter van Noort in NRC, https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/12/… ); Identiteit (Paul Verhaeghe, 2012) Autoriteit (Paul Verhaeghe, 2015); Depression (https://www.who.int/news-room/fact-sh… ); Depression: What You Need to Know as You Age (https://www.hopkinsmedicine.org/healt… ); Pleonexia (https://en.wikipedia.org/wiki/Pleonexia ); 365 dagen succesvol in de liefde (David de Kock & Arjan Vergeer, 2017).

Paul Verhaeghe – Vervreemd zijn. Op zoek naar je authentieke identiteit | psychoanalyticus, lezing

Back to menu

 

12 apr 2022

Hoe kun je vervreemd zijn van een ander en van jezelf? psychoanalyticus Paul Verhaeghe stelt dat iedereen vervreemd is, omdat we van oorsprong geen eigen identiteit bezitten. Elke identiteit die je aanneemt komt van buiten en is je per definitie vreemd. Hoe kom je vanuit deze staat van vervreemding tot je authentieke zelf? En in hoeverre zijn de huidige maatschappelijke discussies over identiteit helpend in een zoektocht naar je eigen identiteit? Kom luisteren naar essayist van de Maand van de Filosofie Paul Verhaeghe.

Vervreemd zijn. Op zoek naar je authentieke identiteit | Maand van de Filosofie Lezing door psychoanalyticus Paul Verhaeghe
Donderdag 7 april 2022 | 20.00 – 21.30 uur | De Vereeniging, Nijmegen

At minute 39: een waterval systeem

Paul Verhaeghe – de maatschappelijke oorzaken van burnout

Back to menu

 

23 jan 2017

De Trefdag sociaal-cultureel werk is het jaarlijkse inspiratie- en ontmoetingsevenement voor alle professionals uit de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Paul Verhaeghe opende de editie 2016 met een druk bijgewoonde lezing over burnout en depressie.

Professor Verhaeghe begint zijn betoog met een analyse van het verschijnsel burnout. Hij legt uit hoe het komt dat net de meest gemotiveerde werknemers eronderdoorgaan, en hoe een verlies aan autonomie en het te weinig krijgen van waardering daar een rol in spelen. Belangrijk daarbij is dat je burnout niet enkel op zichzelf moet bekijken, maar vooral als onderdeel van een ruimere problematiek.

Het neoliberalisme dat onze huidige samenleving kenmerkt speelt daar volgens hem een centrale rol in. De maatschappelijke spiegels die onze identiteit vormen zijn zo ingrijpend veranderd dat mensen er angstig en depressief van worden. De nadruk ligt steeds eenzijdiger op individualisme en economisch nut en steeds minder op verbinding maken.

At minute 39: een waterval systeem

Paul Verhaeghe, Identiteit

Back to menu

 
 
In ‘Identiteit’ dringt Paul Verhaeghe door tot de maatschappelijke veranderingen die ons ik-gevoel beïnvloeden. Hij onderscheidt daarbij drie problemen: veranderingen in identeitsvorming, veranderingen in normen en waarden en de consequenties van het neoliberalisme.

Paul Verhaeghe: Over normaliteit en andere afwijkingen

Back to menu

16 jan 2020

Als je het handboek van de psychiatrie, het diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen (DSM), zou raadplegen voor iedere Nederlander dan voldoet 42 procent aan de criteria van een ‘psychische stoornis’. Diagnoses en mentale stoornissen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De vraag die rest is: bestaat normaliteit eigenlijk nog wel?

“Op welke manier gaan wij om met datgene wat ons vanuit het diepste van ons wezen angst aanjaagt?” De Franse filosoof Michel Foucault beantwoordde de kernvraag in zijn oeuvre al in zijn eerste werk: “Wat me beangstigt in mijzelf probeer ik onder controle te krijgen bij iemand anders.” Volgens de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe is dit een verklaring voor de overvloed aan diagnoses in de hedendaagse psychiatrie.

In ‘Over normaliteit en andere afwijkingen’ werpt Verhaeghe een kritische blik op onze huidige geestelijke gezondheidszorg. Zijn essay eindigt met een oproep voor structurele veranderingen binnen de psychiatrie. Aan de hand van Foucault’s proefschrift, Geschiedenis van de waanzin (1961), legt Verhaeghe uit hoe de psychiatrie zich heeft ontwikkeld tot de dag van vandaag. En belangrijker nog: waarom het nog steeds niet de efficiëntie heeft bereikt van de rest van de geneeskunde.

Sprekers
Paul Verhaeghe (1955) is klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) bereikte hij het grote publiek. ‘Om te begrijpen hoe vervreemding werkt, richt Verhaeghe zich niet alleen op de geneeskunde, maar ook op de filosofie, politiek en de technologie. Al die verhalen grijpen in elkaar en bepalen mede hoe we in onze samenleving ziek zijn en gezond,’ aldus NRC Handelsblad over het recente Intimiteit. ‘Een sublieme vertelling.’

Jim van Os (1960) is hoogleraar in de psychiatrie, gespecialiseerd in de psychiatrische epidemiologie. In 2017 schreef hij De DSM-5 voorbij! waarin hij op zoek gaat naar nieuwe oplossingen voor de ggz, gericht op persoonlijke diagnostiek.

Jan-Jaap van Peperstraten is pastoor in Alkmaar, en bij het publiek vooral bekend als de ‘Twitterpastoor’. Hij zal vanuit zijn perspectief praten over zingeving in het leven.

Mevrouw Tamara maakt oprechte, breekbare maar soms ook kritische teksten met een dromende instrumentatie. Ze deed optredens in o.a. Paradiso, De Kleine Komedie en Van Goh Museum. Voor haar nieuwe album ‘In je hoofd’, dook Mevrouw Tamara in het hoofd van mensen die mentaal in de knoop zitten, om het taboe omtrent deze onzichtbare conflicten te doorbreken.

 

Nieuw Licht
Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Ze leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor die in een klassiek geworden tekst al eerder aan de orde werd gesteld, maar dan door een andere denker, in een andere tijd binnen een andere politieke en maatschappelijke context. Zo vragen zij met Simone de Beauvoir en haar De tweede sekse (1949) in het achterhoofd hoe vandaag de dag ‘de vrouw wordt gemaakt’, of hoe de opvattingen over politiek en oorlog van Carl von Clausewitz passen in een tijd van vredesmissies, terreur en cyberwars. Het resultaat hiervan is een reeks essays met een zowel origineel als betrokken oordeel over de huidige tijd, die worden vergezeld met een reeks debatten.

Meer info: debalie.nl/agenda/over-normaliteit-en-andere-afwijkingen

Professor psychologie Paul Verhaeghe blikt terug in ‘Wat brengt u hier? – De Afspraak

Back to menu

 

29 sep 2021

In ‘Wat brengt u hier? In gesprek met Paul Verhaeghe’ stelt journaliste Sarah Vankersschaever de vragen aan de psycho-analyticus en hoogleraar psychologie die dit jaar afscheid neemt van de universiteit in Gent.

Twee dagen voor zijn pensioen nodigt Bart Schols de professor uit in de studio van De Afspraak. Hoe heeft hij de voorbije 40 jaar de maatschappij zien veranderen?

#946: Intieme vreemden: atomaire vrijheid, verstoorde verhoudingen en vervreemding. Paul Verhaeghe

Back to menu

Interview met Paul Verhaeghe over Autoriteit

Back to menu

14 sep 2018

Annemarie Broekhuijsen, bestuurder bij ambulante GGZ-instelling Apanta, interviewt professor Paul Verhaegen, klinisch psycholoog en psychoanalyticus en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Gent. Verhaegen gaat in op zijn boek ‘Autoriteit’, dat beschrijft op welke manier autoriteit functioneert, waarom er tegenwoordig zo weinig waarde aan autoriteit wordt gehecht en wat daarvoor een alternatief kan zijn. Verhaeghe zoekt en vindt een nieuwe invulling van autoriteit: in de groep, die een individu of instelling autoriteit verleent – van ouderverenigingen, burgergroepen tot aandeelhoudersvergaderingen. Deze verschuiving is volop bezig in opvoeding en onderwijs, politiek en economie en leidt tot mooie resultaten.

Interview Paul Verhaeghe over Autoriteit

Back to menu

 
23 sep 2015
 
 Er is geen beschrijving toegevoegd aan deze video.

Alles is maakbaar, ook onze identiteit | Psychoanalyticus Paul Verhaeghe

Back to menu

 

8 nov 2023

Onze identiteit, prestaties, ons lichaam en liefdesleven: alles is maakbaar. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe vertelt ons hoe dat zo gekomen is.

Als iedereen het als individu kan maken, dan moet je het ook maken. Dan moét je succesvol zijn. “De klassieke vraag ‘wie ben ik?’ is vervangen door ‘wat kan ik worden?’,” ziet Verhaeghe. Daarnaast is niet alleen de ongelijkheid toegenomen, ook het aantal mensen met mentale klachten, zoals een burn-out, neemt toe. In deze video schetst Paul Verhaeghe een beeld van hoe het komt dat zo veel jongen mensen een gevoel van onbehagen hebben.

Tijdcodes
00:00 Intro
00:31 Gevoel van onbehagen
01:11 Gevolgen van ongelijkheid
01:38 Hoe denken we over identiteit?
02:47 We denken dat alles maakbaar is
03:09 Hoe is de relatie tot ons lichaam veranderd?
03:49 Verstoorde relatie met ons lichaam
04:28 Invloed van influencers?
05:48 We spreken een economische taal
06:30 Verbinding terugvinden
07:27 Oplossing tegen gevoel van onbehagen?

✍🏻 Naast hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse is Paul Verhaeghe een intensief boekenblogger: https://boekenblog.paulverhaeghe.com

Paul Verhaeghe – Identiteit

Back to menu

Waar komt het maatschappelijk onbehagen vandaan? | Dirk de Wachter & Paul Verhaeghe | Buitenhof

Back to menu

 
17 dec 2023
 
Terwijl de wereld te maken heeft met oorlogen, klimaatverandering en toenemende migratie, groeit het maatschappelijk onbehagen. Hoe kunnen we de ander weer vinden?

Paul Verhaeghe: Over normaliteit en andere afwijkingen

Back to menu

16 jan 2020

Als je het handboek van de psychiatrie, het diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen (DSM), zou raadplegen voor iedere Nederlander dan voldoet 42 procent aan de criteria van een ‘psychische stoornis’. Diagnoses en mentale stoornissen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De vraag die rest is: bestaat normaliteit eigenlijk nog wel?

“Op welke manier gaan wij om met datgene wat ons vanuit het diepste van ons wezen angst aanjaagt?” De Franse filosoof Michel Foucault beantwoordde de kernvraag in zijn oeuvre al in zijn eerste werk: “Wat me beangstigt in mijzelf probeer ik onder controle te krijgen bij iemand anders.” Volgens de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe is dit een verklaring voor de overvloed aan diagnoses in de hedendaagse psychiatrie.

In ‘Over normaliteit en andere afwijkingen’ werpt Verhaeghe een kritische blik op onze huidige geestelijke gezondheidszorg. Zijn essay eindigt met een oproep voor structurele veranderingen binnen de psychiatrie. Aan de hand van Foucault’s proefschrift, Geschiedenis van de waanzin (1961), legt Verhaeghe uit hoe de psychiatrie zich heeft ontwikkeld tot de dag van vandaag. En belangrijker nog: waarom het nog steeds niet de efficiëntie heeft bereikt van de rest van de geneeskunde.

Sprekers
Paul Verhaeghe (1955) is klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) bereikte hij het grote publiek. ‘Om te begrijpen hoe vervreemding werkt, richt Verhaeghe zich niet alleen op de geneeskunde, maar ook op de filosofie, politiek en de technologie. Al die verhalen grijpen in elkaar en bepalen mede hoe we in onze samenleving ziek zijn en gezond,’ aldus NRC Handelsblad over het recente Intimiteit. ‘Een sublieme vertelling.’

Jim van Os (1960) is hoogleraar in de psychiatrie, gespecialiseerd in de psychiatrische epidemiologie. In 2017 schreef hij De DSM-5 voorbij! waarin hij op zoek gaat naar nieuwe oplossingen voor de ggz, gericht op persoonlijke diagnostiek.

Jan-Jaap van Peperstraten is pastoor in Alkmaar, en bij het publiek vooral bekend als de ‘Twitterpastoor’. Hij zal vanuit zijn perspectief praten over zingeving in het leven.

Mevrouw Tamara maakt oprechte, breekbare maar soms ook kritische teksten met een dromende instrumentatie. Ze deed optredens in o.a. Paradiso, De Kleine Komedie en Van Goh Museum. Voor haar nieuwe album ‘In je hoofd’, dook Mevrouw Tamara in het hoofd van mensen die mentaal in de knoop zitten, om het taboe omtrent deze onzichtbare conflicten te doorbreken.

 

Nieuw Licht
Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Ze leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor die in een klassiek geworden tekst al eerder aan de orde werd gesteld, maar dan door een andere denker, in een andere tijd binnen een andere politieke en maatschappelijke context. Zo vragen zij met Simone de Beauvoir en haar De tweede sekse (1949) in het achterhoofd hoe vandaag de dag ‘de vrouw wordt gemaakt’, of hoe de opvattingen over politiek en oorlog van Carl von Clausewitz passen in een tijd van vredesmissies, terreur en cyberwars. Het resultaat hiervan is een reeks essays met een zowel origineel als betrokken oordeel over de huidige tijd, die worden vergezeld met een reeks debatten.

Meer info: debalie.nl/agenda/over-normaliteit-en-andere-afwijkingen

Educational: This video is essential viewing

Educational: This video is essential viewing

Waarom je altijd maar méér wilt – psychoanalyticus Paul Verhaeghe

Back to menu

10 jan 2019
 
Elke samenleving creëert zijn eigen aandoeningen, stelt de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe. Hoe maken we onszelf en de samenleving weer gezond? Op het Brainwash Festival gaat hij op zoek naar een antwoord.

Nieuw Licht: Paul Verhaeghe over een zieke maatschappij

Back to menu

 
16 jan 2020

Onbehagen – Paul Verhaeghe (Boekvoorstelling)

Back to menu

 

10 mei 2023

Een gevoel van onbehagen maakt deel uit van ons mens-zijn. Ondanks de welvaart op alle vlakken neemt de onrust in onze maatschappij toe. In zijn nieuwste boek laat Paul Verhaeghe zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd een burn-out, het imposter syndroom of de angst om uitgesloten te worden.

Hoe kunnen wij onze huidige samenleving typeren, op welke manieren bepaalt die ons als individu, en welk onbehagen sluit daarbij aan? Zijn er verifieerbare verklaringen voor dit gevoel, in de praktijk van de zorg, het onderwijs en de arbeidsorganisatie? In Onbehagen kiest Paul Verhaeghe voor een wetenschappelijk onderbouwde analyse, wars van op ideologie gebaseerde kritieken en utopische oplossingen. In zijn herkenbare vlotte en toegankelijke stijl gidst hij ons langs inzichten in deze tijd en verwachtingen voor onze toekomst.

Op donderdag 4 mei (20 uur) werd in de Belvedère Boekentoren te Gent Onbehagen voorgesteld: journaliste Sarah Vankersschaever verzorgde een inleiding en Steven Heene ging met Paul Verhaeghe in gesprek.

Candid Camera Classic: Super Long Pasta

Back to menu

 
19 feb 2022
 
Restaurant patrons are surprised when the spaghetti is four feet long! (2003)